Εκατοντάδες κόσμου στην τελευταία προβολή ταινίας – Στους τίτλους τέλους, σηκώθηκαν από τις θέσεις τους και άρχισαν να χειροκροτούν.

Ύστερα από 102 χρόνια λειτουργίας, ο κινηματογράφος «Ιντεάλ» έριξε αυλαία και πλήθος κόσμου πήγε για την τελευταία προβολή ταινίας.

Όταν έπεσαν οι τίτλοι τέλους του «Pulp Fiction» οι 800 περίπου θεατές που βρέθηκαν στον χώρο σηκώθηκαν από τις θέσεις τους και άρχισαν να χειροκροτούν.

Σχετικό βίντεο αναρτήθηκε στα social media.

Λειτουργούσε από το 1921, στην «καρδιά» της Αθήνας, την οδό Πανεπιστημίου. Το «Ιντεάλ» έχει υποδεχθεί και διαμορφώσει ολόκληρες γενιές σινεφίλ και θα λείψει πολύ από τους σύγχρονους λάτρεις του σινεμά στο κέντρο της Αθήνας.

Τα εισιτήρια για την τελευταία προβολή, την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου, όπως ήταν αναμενόμενο, έγιναν ανάρπαστα μέσα σε ελάχιστες ώρες.

ideal2943

Τέλος εποχής για τον ιστορικό κινηματογράφο
Το κλείσιμο του «Ιντεάλ» σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής για τον διάσημο κινηματογράφο, ενώ αλλαγή τοπίου διαπιστώνεται στο κέντρο της Αθήνας, καθώς ο Ιντεάλ ήταν η παλαιότερη εν λειτουργία αίθουσα.

Οι διαχειριστές του, τα αδέλφια Σπέντζου, παραδίδουν τα κλειδιά του στον ξενοδοχειακό όμιλο Μήτση στον οποίο εκμισθώθηκε από τον e-ΕΦΚΑ το κτίριο του Τσίλλερ εμβαδού 8.000 τ.μ., εκ των οποίων τα 830 στεγάζουν τον κινηματογράφο.

ideal29434
«Ιντεάλ» από το «Ιδεώδες»

Ο Ιντεάλ ξεκίνησε το 1921 ως «Σαλόν Ιντεάλ» με το όνομά του να σημαίνει «Ιδεώδες». Μέσα στα χρόνια, οι θεατές κατάφεραν να δουν μεγάλες ταινίες και παραστάσεις.

Αρχικά, ο κινηματογράφος διέθετε 2.000 θέσεις, μοιρασμένες στην πλατεία και τον μεγάλο του εξώστη. Έγινε ο δεύτερος αθηναϊκός κινηματογράφος που έγινε πλήρως ομιλών με υπερ-σύγχρονα για την εποχή τους συστήματα ήχου της RCA, αλλά και ο πρώτος που σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής εγκατέστησε στερεοφωνικό ήχο.

Η σύγχρονη εποχή
Το 1991, το Σινέ Ιντεάλ έκανε ριζική ανακαίνιση και έγινε μία από τις πλέον πολυτελείς αίθουσες της Ευρώπης. Οι εξωτερικοί χώροι διατηρούν το νεοκλασικό στιλ του κτιρίου. Όμως στο εσωτερικό ακολουθεί τα πρότυπα των σύγχρονων premium cinemas.

Οι θέσεις μειώθηκαν σε 750, καθώς διαθέτει νέες, αναπαυτικές και τεράστιες πολυθρόνες. Η wall-to-wall οθόνη του καταλαμβάνει επιφάνεια 150 τ.μ. και εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη σε μεμονωμένη αίθουσα σήμερα στην Ελλάδα.

Το Ιντεάλ ήταν το πρώτο σινεμά της πόλης που εγκατέστησε σύστημα ήχου Dolby SR, με πιστοποίηση κατά THX του Τζωρτζ Λούκας. Λίγα χρόνια αργότερα, αναβαθμίστηκε σε ψηφιακό πεντακάναλο.

Μέχρι το τέλος, δηλαδή το επικείμενο κλείσιμό του, το Ιντεάλ είναι εξοπλισμένο με πανίσχυρο ψηφιακό προβολέα, για 2D και 3D ταινίες, ενώ υπήρξε από τα πρώτα -και ακόμα μετρημένα στα δάχτυλα- σινεμά που εγκατέστησαν το οκτακάναλο ψηφιακό σύστημα ήχου Dolby Surround 7.1. Στην καμπίνα του, η μηχανή προβολής για φιλμ λειτουργεί ακόμα, κάτι που του δίνει τη δυνατότητα να προβάλει ταινίες σε φεστιβάλ και αφιερωματικές διοργανώσεις.

Φωτογραφίες: NDPPHOTO / ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΡΕΑΣ

Πηγή: protothema.gr