Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου η εκδήλωση “Ανάδειξη Ιστορικού Πεζοπορικού Μονοπατιού Παλαιών Πατρών Γερμανού 2023” στην Ιερά Μονή Μακελλαριάς Καλαβρύτων.

Η εκδήλωση που περιλαμβάνει ποικίλες δράσεις ιστορικού, παραδοσιακού, πνευματικού και περιβαλλοντικού περιεχομένου διοργανώνεται από το σωματείο το σωματείο  ΕΝΩΜΕΝΗ  ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ  και η  Ι.Μ. ΜΑΚΕΛΛΑΡΙΑΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ συνδιοργανώνουν με τους  Δήμο Ερυμάνθου – Δήμο Καλαβρύτων – Μονάδα διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών  Β. Πελοποννήσου/Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και τοπικούς φορείς και συλλόγους της Πάτρας, για Τρίτη συνεχόμενη χρονιά δράση  αφιερωμένη  στον  Εθνεγέρτη  Παλαιών  Πατρών Γερμανό με  τίτλο : «ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΥ 2023».

Μια δράση που αναδεικνύει το ιστορικό  μονοπάτι  που  περπάτησε   ο Εθνεγέρτης   π. Πατρών Γερμανός  στη μετακίνηση του από Πάτρα προς Καλάβρυτα και στην επιστροφή.

Πεζοπορούμε  μέσα στο  θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον του Παναχαϊκού όρους  και στο φαράγγι του Σελινούντα ποταμού, γνωρίζουμε  περιοχές και  τοπωνύμια στα οποία διαδραματίστηκαν σημαντικά ιστορικά/στρατιωτικά  γεγονότα με πρωταγωνιστές καπεταναίους, οπλαρχηγούς,  ήρωες της  Ελληνικής Επανάστασης.

Η δράση περιλαμβάνει  τη διεξαγωγή  2 πεζοπορικών διαδρομών  και εκδήλωση (μετά την ολοκλήρωση της πεζοπορίας) στην Ι.Μ.Μακελλαριάς  με  ομιλία, παρουσίαση, χορωδία και   παραδοσιακούς χορούς.

  • 1η πεζοπορική διαδρομή, Άνω Πετρωτό – Πηγή Ζουμπάτας
  • 2ηπεζοπορική διαδρομή, Δεμέστιχα – Σελινούντας – Ι.Μ. Μακελλαριάς
  • 3η μεταφορά συμμετεχόντων (που δεν θα πεζοπορήσουν) απ’ ευθείας στην Ι.Μ.Μακελλαριάς.

Εκδήλωση στην  Ι.Μ.Μακελλαριάς  ώρα 11.00πμ γενική σύναξη και  θα ακολουθήσει:

  • Ομιλία από τον κο Νίκο Φ. Τόμπρο – Αναπληρωτή καθηγητή «Πολιτικής Ιστορίας» στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και Διευθυντή στο Ιστορικό Αρχείο της Εκκλησίας της Ελλάδοςμε θέμα«Η ηγετική μορφή του Π. Πατρών Γερμανού στον πρώτο πολιτικό οργανισμό της Ελληνικής Επανάστασης, το Αχαϊκόν Διευθυντήριον».
  • Συνοπτική παρουσίαση του έργου«Σήμανση του ιστορικού πεζοπορικού μονοπατιού Παλαιών Πατρών Γερμανού» από τον Κων/νο Κωνσταντακόπουλο.
  • Οι μαθητές και φιλόμουσοι της σχολής βυζαντινηςμουσικης «Κοσμάς ο Μελωδός» της Ι. Μ. Καλαβρύτων και Αιγιαλειαςθα αποδώσουν ύμνους αφιερωμένους στην Παναγία και Δημοτικά τραγούδια αφιερωμένα στην επανάσταση του 1821, υπό την Διεύθυνση του πρωτοψάλτου του Μητροπολιτικού Ναού Καλαβρύτων Βασίλειου Καλογερόπουλου.
  • Παραδοσιακοί χοροί από τη χορευτική ομάδα του πολιτιστικού συλλόγου Μύλων Πατρών οι   «ΑΕΤΟΙ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ»

Στον χώρο της Ιεράς Μονής θα λειτουργήσει  έκθεση της   Μονάδας  διαχείρισης  προστατευόμενων  περιοχών  Β. Πελοποννήσου/ Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.   με εκθέματα (χλωρίδας, πετρωμάτων, φωτογραφικό υλικό κ.α.) από το Γεωπάρκο Χελμού – Βουραϊκού, το Παναχαϊκό όρος και άλλες όμορες περιοχές.

Ζήσε τη μοναδική εμπειρία της φύσης και γνώρισε την ιστορική / πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής σου.

Η μεταφορά των πεζοπόρων και άλλων  συμμετεχόντων στην εκδήλωση  θα γίνει  με λεωφορεία που παρέχουν δωρεάν οι διοργανωτές. Πηγή: enromiosini.gr

ε