Χιόνια στα ορεινά σε Καστοριά, Φλώρινα, Γρεβενά και Μέτσοβο – Πώς είναι η κατάσταση στο οδικό δίκτυο – Ως την Κυριακή τα έντονα φαινόμενα και στην υπόλοιπη χώρα.

Την εμφάνισή της σε ορεινές περιοχές κυρίως στη Δυτική Μακεδονία και στην Ήπειρο, έχει κάνει ήδη από τημν Παρασκευή η ψυχρή επισβολή η οποία, σύμφωνα με τις προγνώσεις, θα αφήσει το αποτύπωμά της στη χώρα μέχρι και την Κυριακή, έχοντας σαν κύρια χαρακτηριστικά τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, τις βροχές, τις καταιγίδες και τα χιόνια.

Το τοπίο έχει αρχίσει να γίνεται λευκό στους ορεινούς όγκους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και σε υψόμετρο πάνω από 600 μέτρα. Χιόνι έχει πέσει σε Βίγλα και Βασιλίτσα, όπου φτάνει τους 15 πόντους, ενω στη Βλάστη στους 20 πόντους. Επιπλέον, πυκνή χιονόπτωση σημειώνεται στην Καστοριά, το Μέτσοβο, τη Φλώρινα και την Κόνιτσα, ενώ στα λευκά έχουν ντυθεί από το πρωί τα Γρεβενά.

Δείτε βίντεο από την Καστοριά από το ForecastWeatherGreece

Πυκνή χιονόπτωση στο χιονοδρομικό της Βασιλίτσας Γρεβενών

Χιονόπτωση στη Φλώρινα

Παράλληλα, βροχές σημειώνονται και σε περιοχές της Θράκης, της Θεσσαλίας, αλλά και της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου, οι οποίες στη συνέχεια πρόκειται να γίνουν εντονότερες.

Χιόνια στη Σαμαρίνα Γρεβενών

Το Σάββατο αναμένεται να χιονίσει σε όλα τα ορεινά, κυρίως της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας, ενώ στα λευκά θα «ντυθούν» και χαμηλά υψόμετρα της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Χιόνι θα δουν μέχρι και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, όπως η Σαμοθράκη και η Λήμνος.

Δείτε βίντεο από τη χιονότωση στο Μέτσοβο

Η κατάσταση στα οδικά δίκτυα στη Βόρεια Ελλάδα

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας ανακοινώθηκε το βράδυ της Παρασκευής η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ανά Διεύθυνση Αστυνομίας:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται αποκλειστικά με την χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων:

– στην Επαρχιακή οδό Γρεβενών-Τρικάλων (διασταύρωση Καρπερού), από το 5ο χλμ. έως το 30ο χλμ.
– στην Επαρχιακή οδό Γρεβενών-Σαμαρίνας, από το 5ο χλμ. έως το 54ο χλμ. στην Επαρχιακή οδό Γρεβενών-Χ/Κ Βασιλίτσας, από το 5ο χλμ. έως το 50ο χλμ.
– στην Επαρχιακή οδό Γρεβενών-Ζιάκα-Περιβολίου, από το 5ο χλμ. έως το 45ο χλμ.
– στην Επαρχιακή οδό Γρεβενών-Κρανιάς, από το 5ο χλμ. έως το 35ο χλμ. στο λοιπό ορεινό οδικό δίκτυο της Π.Ε. Γρεβενών.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό, καθώς και στο Εθνικό και λοιπό Επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται αποκλειστικά με την χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων:

– στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς-Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από το 18ο χλμ. έως το 28ο χλμ.
– στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς – Αμυνταίου (Κλεισούρα), από το 26ο χλμ. έως το 32,6ο χλμ.
– στην Εθνική Οδό Κοζάνης – Ιωαννίνων, από 97ο χλμ. έως το 113,5ο χλμ. καθώς και σε όλο το ορεινό επαρχιακό και ορεινό δημοτικό δίκτυο του Δήμου Καστοριάς.
– στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς- Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης), από το 38ο χλμ. έως το 48ο χλμ. καθώς και σε όλο το ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο του Δήμου Νεστορίου.
– στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο του Δήμου Άργους Ορεστικού.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στο τμήμα του κάθετου άξονα (Α-29) της Εγνατίας Οδού, Σιάτιστας – Κρυσταλλοπηγής, διεξάγεται κανονικά.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό, στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού Κοζάνης – Πτολεμαΐδας, καθώς και σε όλο το Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται αποκλειστικά με την χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων:

– στην Επαρχιακή Οδό Φλώρινας– Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), από το 18ο χλμ. έως το 30ο χλμ.
– στην Εθνική Οδό Φλώρινας- Συνοριακού Σταθμού Κρυσταλλοπηγής (μέσω Βίγλας), από το 15ο έως το 28ο χλμ.
– στην Επαρχιακή Οδό Φλώρινας- Άνω Κλεινών- Ακρίτα (διασταύρωση με Εθνική Οδό Φλώρινας- Συνοριακού Σταθμού Κρυσταλλοπηγής), από το 16ο χλμ. έως το 22ο χλμ. στη Παλαιά Εθνική Οδό Φλώρινας- Έδεσσας (μέσω Κέλλης), από το 25ο χλμ. έως 35ο χλμ.
– στην Επαρχιακή οδό Αετού- Νυμφαίου, από το 4ο έως το 9ο χλμ.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού (Α-27) Νίκης-Φλώρινας, καθώς και στο υπόλοιπο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο διεξάγεται κανονικά.

Μετά από απόφαση των Διευθυντών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης και Φλώρινας, εξαιτίας εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων, ανακοινώνεται: ο υποχρεωτικός εφοδιασμός των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εφόσον τα οχήματα αυτά δεν φέρουν ειδικά ελαστικά (χιονολάστιχα), για το σύνολο των οδικών δικτύων των Π.Ε. Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης και Φλώρινας.

Το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Νέο έκτακτο δελτίο καιρού εξέδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 14/12/2023/12.00 επικαιροποιήθηκε σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, χωρίς να υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από το αρχικό δελτίο.

Πιο συγκεκριμένα:

Οι βροχές και οι καταιγίδες που ήδη εκδηλώνονται στη δυτική και τη βόρεια χώρα αναμένεται τις επόμενες ώρες να ενταθούν και να επεκταθούν στις περισσότερες περιοχές. Παράλληλα από το απόγευμα θα επικρατήσουν θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι στη βορειοανατολική χώρα και κυρίως στο βόρειο Αιγαίο.

Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και τα ημιορεινά, ενώ το Σάββατο (16-12-2023) θα χιονίσει και σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο. Η πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει αισθητή τις επόμενες ώρες σε όλη τη βόρεια Ελλάδα, ενώ το Σάββατο η θερμοκρασία θα υποχωρήσει και στα κεντρικά τμήματα της χώρας κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α) Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου (16-12-2023) θα υπάρξει ύφεση των φαινομένων στα δυτικά, αλλά στην ανατολική χώρα (κυρίως στις Σποράδες, τη Θεσσαλία, την Εύβοια, το βορειοανατολικό Αιγαίο και πιθανόν τη Χαλκιδική) τα φαινόμενα θα διατηρηθούν έντονα έως και το απόγευμα.

β) Μετά το απόγευμα του Σαββάτου (16-12-2023) τα ισχυρά φαινόμενα θα περιοριστούν στο ανατολικό Αιγαίο και τα νότια θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα. Σε αυτές τις περιοχές, τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν κατά την διάρκεια της νύχτας προς την Κυριακή.

Β. Χιονοπτώσεις, που κατά τόπους θα είναι πυκνές, θα σημειωθούν:

α) Το Σάββατο (16-12-2023) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στα ορεινά, καθώς και στα ημιορεινά της Κεντρικής και τη Βόρειας Ελλάδος, ενώ στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο (περίπου από 200μ). Ύφεση των χιονοπτώσεων αναμένεται τις βραδινές ώρες.

Γ. Θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν:

α) Tο Σάββατο (16-12-2023) αρχικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο και από μεσημέρι σε όλο το Αιγαίο 8 και τοπικά 9 μποφόρ.

β) Tην Κυριακή (17-12-2023) οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο στα 8 μποφόρ μέχρι και το μεσημέρι, ενώ σταδιακή εξασθένηση αναμένεται από το απόγευμα και μετά.

Δ. Παγετός θα σημειωθεί το Σαββατοκύριακο στη Βόρεια Ελλάδα που τοπικά την Κυριακή στα βορειοδυτικά θα είναι ισχυρός.

Τι λέει το meteo – Νέοι χάρτες

Αξιοσημείωτη μεταβολή με κατά τόπους έντονα φαινόμενα παρουσιάζει ο καιρός από σήμερα Παρασκευή 15/12, ενώ έντονη κακοκαιρία θα επικρατήσει το Σάββατο 16/12.

Ο ατμοσφαιρικός κυματισμός πάνω από την Ευρώπη θα έχει ως αποτέλεσμα τη μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών προς τη χώρα μας και το σχηματισμό βαρομετρικού χαμηλού, το οποίο θα δώσει τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο, καθώς και θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το meteo:

dekemvrios-kakokairia
dekemvris-meteo

Το Σάββατο 16/12 έντονη κακοκαιρία θα επικρατήσει στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Οι ισχυρότερες βροχοπτώσεις θα εντοπίζονται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, σε ημιορεινά τμήματα της Κεντρικής Ελλάδας και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στα βόρεια. Πυκνές θα είναι οι χιονοπτώσεις στην Ανατολική Μακεδονία και κυρίως στη Θράκη, οι οποίες θα επηρεάσουν πεδινές περιοχές στα βορειότερα τμήματα των περιοχών αυτών καθώς και πεδινά τμήματα του Έβρου.Στο Χάρτη 3, δίνεται το εκτιμώμενο αθροιστικό ύψος χιονιού στη χώρα μέχρι τις πρωινές ώρες της Κυριακής 17/12.

Τοπικά θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μεγάλη πτώση της τάξης των 8-12 βαθμών σε ολόκληρη τη χώρα.

dekemvrios-xionia

.

Φωτογραφίες – Βίντεο: facebook.com/Forecastweather.Greece

Πηγή: protothema.gr