«Το Μέγα Σπήλαιο δεν είναι μόνο μία ιστορική Μονή αλλά από εκείνους τους χώρους όπου Ελληνισμός και Ορθοδοξία πορεύτηκαν χέρι-χέρι μέσα στους αιώνες και απέδειξαν ότι χωρίς το ένα δεν υπάρχει το άλλο» είπε ο Ν. Φαρμάκης.

Τελέστηκαν χθες το πρωί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας και την Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας τα θυρανοίξια του Καθολικού της βυζαντινής Μονής Μεγάλου Σπηλαίου.

Παρότι ήταν καλεσμένη η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη να παραστεί στην τελετή, δεν ήρθε τελικά. Προφανώς για να αποφύγει κουβέντες και βλέμματα για το «ναι» που ψήφισε πρόσφατα για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών. Ωστόσο, την υπουργό εκπροσώπησε η γραμματέας του ΥΠΠΟ κ. Παπανδρέα.

Παρών, όμως, και κεντρικό πρόσωπο ήταν ο περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, αφού το σπουδαίο αυτό έργο έγινε με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ο προϋπολογισμός του ήταν 250.000 ευρώ και το ποσοστό απορρόφησης των πιστώσεων έφτασε στο 99,3%. Το έργο ξεκίνησε στις 14 Ιουνίου του 2021 και ολοκληρώθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2023.

Πρόκειται για τη συντήρηση τοιχογραφιών Καθολικού της Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου.

Την επίβλεψη του έργου είχαν η Αναστασία Κουμούση, Δρ αρχαιολόγος και διευθύντρια Εφορείας, η Αναστασία Σαμπαζιώτη, συντηρήτρια αρχαιοτήτων και η Ελένη Χρήστου, τεχνολόγος μηχανικός.

Η Ιερά Ακολουθία τελέστηκε χθες από τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων & Αιγιαλείας Ιερώνυμο και στη συνέχεια έγινε η παρουσίαση του αρχαιολογικού έργου.

«Το Μέγα Σπήλαιο δεν είναι μόνο μία ιστορική Μονή αλλά από εκείνους τους χώρους όπου Ελληνισμός και Ορθοδοξία πορεύτηκαν χέρι-χέρι μέσα στους αιώνες και απέδειξαν ότι χωρίς το ένα δεν υπάρχει το άλλο. Γι’ αυτό και η συντήρηση των τοιχογραφιών του Καθολικού της Ιεράς Μονής από το Περιφερειακό μας Πρόγραμμα “Δυτική Ελλάδα 2014 – 2020” ήταν χρέος αλλά και τιμή. Σήμερα, στα θυρανοίξια του Καθολικού, είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τη δουλειά που έκανε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας και να βεβαιωθούμε πως αυτός ο φάρος Ορθοδοξίας θα συνεχίσει να λάμπει» ήταν η τοποθέτηση του κ. Φαρμάκη.

Πηγή: pelop.gr