Οι πιέσεις για την επαναλειτουργία του τρένου είναι ασφυκτικές προς κάθε κατεύθυνση.

Την προσδοκία του ότι ο οδοντωτός σιδηρόδρομος θα επαναλειτουργήσει πριν το Πάσχα, εξέφρασε στην «Πελοπόννησο» ο δήμαρχος Καλαβρύτων , σύμφωνα με πληροφορίες που του έχουν μεταφερθεί από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και από τον ΟΣΕ.

Ο Θανάσης Παπαδόπουλος τόνισε στην «Π» ότι η απόφαση θα ληφθεί αφού συνεκτιμηθούν οι παράγοντες που αποτέλεσαν αιτία για τη διακοπή των δρομολογίων από τον ΟΣΕ, και αυτοί αφορούν την ασφαλή κίνηση του τρένου και την ορθή λειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής.

Το «πράσινο φως» για την ανεμπόδιστη και ασφαλή λειτουργία της γραμμής θα το δώσει η κεντρική διοίκηση του ΟΣΕ και η επαναλειτουργία των δρομολογίων θα αποφασιστεί από την Hellenic Train που είναι ο διαχειριστής των συρμών, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, που επισήμανε με νόημα ότι το τρενάκι λειτουργεί 128 χρόνια με τον ίδιο τρόπο και μέσα στις ίδιες συνθήκες, χωρίς να έχει υπάρξει κάποιο σοβαρό πρόβλημα.

Στο μεταξύ, χθες ένα ακόμα συνεργείο συντήρησης του διαχειριστή ξεκίνησε επιθεώρηση και καθαρισμό της γραμμής, γεγονός που δείχνει ότι ο ΟΣΕ προχωρά σε προκαταρκτικές εργασίες, ώστε να είναι σε ετοιμότητα να δώσει την τελική του έγκριση προς την Hellenic Train για να ξεκινήσουν πάλι τα δρομολόγια.

Ο κ. Παπαδόπουλος εκτίμησε ότι οι καιρικές συνθήκες είναι ήπιες και δεν επηρεάζουν πλέον την ασφαλή λειτουργία της γραμμής, ενώ η εργολαβία του υπουργείου Περιβάλλοντος για την κατασκευή κορμοδεμάτων και κορμοφραγμάτων στην περιοχή που κάηκε το περασμένο καλοκαίρι και αποτελεί εστία κατολισθήσεων, πρέπει να προχωρήσει το επόμενο διάστημα με διαδικασίες κατεπείγοντος, ώστε τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα να είναι έτοιμα τους επόμενους 2-3 μήνες. Μάλιστα, ο ίδιος πληροφορήθηκε ότι το σχετικό κονδύλι του 1,1 εκατ. ευρώ δεσμεύθηκε σε κωδικό του υπ. Περιβάλλοντος και αυτό που μένει να γίνει, είναι η προκήρυξη του διαγωνισμού.

Πάντως, οι πιέσεις για την επαναλειτουργία του τρένου είναι ασφυκτικές προς κάθε κατεύθυνση και αυτό φάνηκε και από τη σύσκεψη που είχαν την περασμένη Τετάρτη στο Διακοπτό εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και των επιχειρήσεων.

Οπως πληροφορείται η «Π», στα εκδοτήρια του ΟΣΕ στο Διακοπτό, σε καθημερινή βάση τηλεφωνούν πολλά πρακτορεία ταξιδιών που ζητούν χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας του Οδοντωτού, κάτι στο οποίο οι υπάλληλοι δεν έχουν απάντηση να δώσουν.

Οι απώλειες στην τοπική οικονομία του Διακοπτού και των Καλαβρύτων είναι μεγάλες και αυτό έχει γίνει κατανοητό από όλες τις πλευρές γιατί η διακοπή των δρομολογίων δεν αφορά μόνο το τελευταίο διάστημα των 40 ημερών. Θυμίζουμε ότι και το 2023 οι διακοπές του τρένου μετά το δυστύχημα των Τεμπών ήταν πολλές και μεγάλες, με αποτέλεσμα η συνολική ζημιά στην τοπική οικονομία να είναι ανυπολόγιστη.

Πηγή: pelop.gr