Μεταπτυχιακό Τμήμα Αγροτοκτηνοτροφίας ή Αγροτουρισμού – Μέρος της αξιοποίησης της Μαθητικής Εστίας.

Τα «φτερά» του σε όλους τους κλάδους προσπαθεί να ανοίξει ο Δήμος Καλαβρύτων, ο οποίος εκτός από τις κινήσεις επέκτασης στο θέμα του Τουρισμού ποντάρει και αλλού για να ενισχύσει την επισκεψιμότητα της ιστορικής πόλης, αλλά και την τοπική οικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πελοποννήσου» υπάρχει βούληση από την πλευρά της δημοτικής αρχής του Θ. Παπαδόπουλου να δημιουργηθεί ένα παράρτημα, είτε από το Πανεπιστήμιο Πατρών, είτε από άλλο πανεπιστήμιο της Ελλάδας, με τη λειτουργία μεταπτυχιακού τμήματος.

Το θέμα αυτό έπεσε στο τραπέζι τη μέρα της πρόσφατης επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Καλάβρυτα και ήταν ένα από τα αιτήματα που τέθηκαν στον πρωθυπουργό, ο οποίος δεν ήταν αρνητικός.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε γνωστό ότι το τμήμα όταν ιδρυθεί μπορεί να στεγαστεί σε ένα μέρος της μαθητικής εστίας που βρίσκεται στο κέντρο των Καλαβρύτων.

Η μαθητική εστία, η οποία είναι σε διαδικασία ανακαίνισης, αναμένεται να σπάσει σε τρία κομμάτια για να αξιοποιηθεί, ένα κομμάτι θα παραμείνει για τις ανάγκες των μαθητών της ευρύτερης περιοχής και ένα κομμάτι για τη δημιουργία πλανηταρίου. Μια υποδομή που θα συμβάλλει στη διάχυση της επιστημονικής γνώσης στα σχολεία, αλλά και στο ευρύτερο κοινό και θα συνδέσει την περιοχή μας με τον «Αρίσταρχο».

Το τρίτο κομμάτι είναι να δημιουργηθεί ένα συνεδριακό κέντρο με δυνατότητα φιλοξενίας μικρού αριθμού φοιτητών μεταπτυχιακών προγραμμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε το αίτημα προς τον πρωθυπουργό και το οποίο θα εξεταστεί το επόμενο χρονικό διάστημα, αφού υπάρχει μια διάθεση της Πολιτείας για να προχωρήσει σε αποκέντρωση. Βέβαια μέχρι να εξετασθούν τα δεδομένα και να παρθούν οι αποφάσεις από το υπουργείο, θα περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα, όμως σε κάθε περίπτωση είναι μια ακόμα κίνηση εξωστρέφειας από τη δημοτική αρχή Καλαβρύτων.

Το αντικείμενο του μεταπτυχιακού τίτλου δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, όμως στο τραπέζι έχουν πέσει δύο σενάρια, είτε τμήμα Αγροκτηνοτροφίας, είτε Τμήμα Αγροτουρισμού, που «κουμπώνει» με την υφή της περιοχής των Καλαβρύτων.
Θυμίζουμε ότι αυτή τη στιγμή το Πανεπιστήμιο Πατρών, εκτός από τα τμήματα που διατηρεί σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο, έχει προαναγγείλει ότι θα δημιουργήσει παράρτημα στο Αίγιο με μεταπτυχιακό τμήμα.

Πηγή: pelop.gr