Την αντιπροσωπεία του Δήμου Νεμέτσκα θα συνοδεύσει στα Καλάβρυτα η Πρέσβης της Δημοκρατίας της Σλοβακίας στην Ελλάδα Marcela Hanusova.

Αντιπροσωπεία απ’ το Δήμο Νεμέτσκα της Σλοβακίας θα επισκεφθεί την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη 6 και 7 Σεπτεμβρίου το Δήμο Καλαβρύτων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Together we stand» που αποβλέπει στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ πόλεων με κοινή ιστορική και πολιτιστική ταυτότητα.
Την αντιπροσωπεία του Δήμου Νεμέτσκα θα συνοδεύσει στα Καλάβρυτα η Πρέσβης της Δημοκρατίας της Σλοβακίας στην Ελλάδα Marcela Hanusova.
Η δε αποστολή της σλοβακικής πόλης θα γίνει δεκτή απ’ τον Δήμαρχο Καλαβρύτων και Προέδρο του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών «Ελληνικά Ολοκαυτώματα» Θανάση Παπαδόπουλο, στις 9 το πρωί της Τετάρτης στο Πέτρινο Κτίριο.
Όπως είναι γνωστό Καλάβρυτα και Νεμέτσκα έχουν αδελφοποιηθεί από τον Ιούνιο του 2022, στη βάση της κοινής ιστορίας τους ως Δήμοι μαρτυρικοί.
«Όπως τα Καλάβρυτα έτσι κι η Νεμέτσκα υπήρξε τόπος θηριωδιών κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με στόχο την καταστολή απ’ τους Γερμανούς ναζί της σλοβακικής εθνικής εξέγερσης. Εκεί εκτελέστηκαν 900 άτομα και οι σοροί τους κάηκαν σε ασβέστη. Οι εκτελέσεις δε, διήρκησαν επτά μέρες, από τις 4 έως τις 11 Ιανουαρίου 1945. Υποδεχόμαστε φίλους που μάς συνδέουν πάρα πολλά. Κοινός στόχος και καθήκον μας η διατήρηση της ιστορικής μνήμης κι η διαρκής υπεράσπιση αξιών και ιδεωδών με πανανθρώπινο χαρακτήρα», αναφέρει σε δήλωση του ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος.
Κατά την διήμερη επίσκεψη τους τα μέλη της αντιπροσωπείας της Νεμέτσκα θα επισκεφθούν τον Τόπο Εκτέλεσης, το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, τις Ιερές και Ιστορικές Μονές τη περιοχής, το Σπήλαιο των Λιμνών στα Καστριά και το Κέντρο Ενημέρωσης και Πληροφόρησης, το Κέντρο Λαογραφίας στο Λειβάρτζι κ.α.
Επίσης, θα παραστούν σ’ εκδηλώσεις με παραδοσιακούς χορούς και στολές, σε συνάντηση νέων (Youth forum) στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαβρύτων (Τετάρτη, 11.30 π.μ.) ενώ η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί με συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Καλαβρύτων, το βράδυ της ερχόμενης Πέμπτης (9 μ.μ.).
Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Νεμέτσκα στα Καλάβρυτα συνδυάζεται, επίσης, με την έκθεση ζωγραφικής της φημισμένης Σλοβάκας εικαστικού Καταρίνα Πόλγκαρι, στο Πέτρινο Κτίριο.

TogetherWeStand_EL TogetherWeStand_EN

TogetherWeStand_EL