Εκδήλωση μνήμης για τον Αντιστράτηγο Βασίλειο Καποτά που έπεσε μαχόμένος στην Αμμόχωστο στις 11 Μαΐου 1964, πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 26 Μαΐου 2024 στα Καλάβρυτα.

Στον Ιερό Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καλάβρυτων τελέστηκε Επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια τρισάγιο, στην Πλάτεια Κύπρου όπου είναι τοποθετημένη η προτομή του με δαπάνη του Ελληνικού Στρατού.

Παραβρέθηκαν:

ο Διοικητής του ΚΕΤΧ Πάτρας ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ κ. Γεώργιος Αλεξίου.

ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Κοινωνικής Πολιτικής, Τουρισμού και Αθλητισμού κ. Παναγιώτης Βαρβιτσιώτης

ο Διοικητής του Α.Τ.Καλαβρύτων κ. Βασίλειος Σταθούλιας, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού της της ΕΛΑΣ

ο Διοικητής της Π.Υ.Καλαβρύτων κ. Σπύρος Κωνστάντης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού της Πυροσβεστικής

ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Θύμιος Φλογεράς

ο αδερφός και μέλη της οικογένειας του Βασιλείου Καποτά

ο Πρόεδρος του Δ.Δ. Καλαβρύτων κ. Ηλίας Αρμπής

Eκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.

Ομιλία εκφώνησε η ανιψιά του Βασιλείου Καποτά, Γεωργία Καποτά η οποίος αναφέρθηκε στον Βασίλειο Καποτά και τα τραγικά γεγονότα του 1964, όταν ο Λοχαγός Βασίλειος Καποτάς, δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τους Τούρκους στις 11 Μαΐου όταν από λάθος μπήκε στην τουρκοκρατούμενη Αμμόχωστο.

Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η δολοφονία του Καποτά έγινε κάτω από τις ακόλουθες συνθήκες:

Το Μάιο του 1964 ένας νεαρός αξιωματικός ο Βασίλειος Καποτάς από τα Καλάβρυτα, πότισε με το αίμα του το δένδρο της Κυπριακής ελευθερίας. Δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τους Τούρκους στις 11 Μαΐου όταν από λάθος μπήκε στην τουρκοκρατούμενη Αμμόχωστο. Ο πατέρας του και ο αδελφός του είχαν δολοφονηθεί από τους Γερμανούς στη σφαγή των Καλαβρύτων. Μεγάλωσε και σπούδασε με χίλιες στερήσεις. Τέλειωσε τη Σχολή Ευελπίδων το 1953 και ως λοχαγός είχε σταλεί το 1964 στην Κύπρο με τη δύναμη της ΕΛΔΥΚ. Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η δολοφονία του Καποτά έγινε κάτω από τις ακόλουθες συνθήκες:
«Την 14.30 ώραν της 11ης Μαΐου, τρεις ‘Έλληνες αξιωματικοί υπηρετούντες εις την ελληνικήν δύναμιν της Κύπρου, ο ταγματάρχης Πεζικού Πούλιος Δημήτριος, ο λοχαγός του Μηχανικού Καποτάς Βασίλειος και ο λοχαγός του Πεζικού Ταρσούλης Παναγιώτης, επιστρέφοντες εις Λευκωσίαν, δι’ αυτοκινήτου, μέσω Αμμοχώστου, εισήλθαν εκ λάθους εις τον τουρκικόν τομέαν της Αμμοχώστου.
Αντιληφθέντες την πλάνην των, προσεπάθησαν νο οπισθοχωρήσουν, αλλά συνελήφθησαν υπό πενταμελούς περιπόλου Τουρκοκυπρίων, εξ’ ων τέσσαρες έφερον στολήν, ο δε πέμπτος πολιτικήν περιβολήν, οι οποίοι και εζήτησαν τας ταυτότητάς των.
Οι Έλληνες αξιωματικοί επέδειξαν τας ταυτότητας των, ως Ελλήνων αξιωματικών, υπηρετούντων εις την ΕΛΔΥΚ. Μετά την επίδειξιν της ταυτότητας των, ο άνευ στολής άτακτος Τουρκοκύπριος τους επυροβόλησε με ριπήν οπλοπολυβόλου, φονεύσας τον ταγματάρχην Πούλιον, τον λοχαγό Καποτά, τον οδηγόν του αυτοκινήτου Παντελίδη, υιόν του αστυνομικού διευθυντού Λευκωσία ς και τραυματίσας βαρύτατα τον λοχαγόν Ταρσούλην. Τα πτώματα των τριών φονευθέντων και ο τραυματισθείς λοχαγός Ταρσούλης παρεδόθησαν την 15.30 ώραν εις το νοσοκομείον Αμμοχώστου».
Ταρσούλης παρεδόθησαν την 15.30 ώραν εις το νοσοκομείον Αμμοχώστου».
Η έκθεση αναφέρει ότι, σύμφωνα με τουρκοκυπριακές μαρτυρίες, το αυτοκίνητο σταμάτησε και ένας από τους Έλληνες αξιωματικούς βγήκε από αυτό και άρχισε να πυροβολεί ενώ παρευρισκόμενος Τ/Κ αστυνομικός ανταπέδωσε τα πυρά. Η έκθεση αναφέρει χωρίς να προσδιορίζει την πηγή ότι στο αυτοκίνητο των Αξιωματικών που έφεραν πολιτική περιβολή βρέθηκαν 3 όπλα, δύο από τα οποία χρησιμοποιήθηκαν! Επίσης ότι στο επεισόδιο σκοτώθηκε 1 Τουρκοκύπριος από αδέσποτη σφαίρα. Η έκθεση αναφέρει ότι σύμφωνα με τον επιζήσαντα αξιωματικό Παναγιώτη Ταρσούλη το αυτοκίνητο ανακόπηκε από Τ/Κ και όταν οι αξιωματικοί κατέβηκαν από αυτό πυροβολήθηκαν εν ψυχρώ.
Είναι βέβαιο ότι οι Τούρκοι ψεύδονται διότι στο σώμα του ταγματάρχη Πούλιου βρέθηκαν 17 σφαίρες!
Το όνομα του Λοχαγού ΜΧ Βασίλειου Καποτά δόθηκε, τιμής ένεκεν, στο μεγάλο στρατόπεδο της Λευκωσίας, το γνωστό ως Μπι-Εμ-Έϊτζ (πρώην British Military Hospital).
Στην γενέτειρά του τα Καλάβρυτα,
Στην Λευκωσία και σε άλλες πόλεις υπάρχουν δρόμοι με τα ονόματα των Πούλιου-Καποτά.