Κορυφώνονται τις επόμενες μέρες οι εκδηλώσεις μνήμης για την συμπλήρωση των 80 χρόνων απ’ το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα.

Την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου, στις 10 το πρωί έχει προγραμματιστεί η προσκυνηματική επίσκεψη και η κατάθεση στεφάνων των μαθητών των Καλαβρύτων στον Τόπο Εκτέλεσης. Στις 12.30 το μεσημέρι ξεκινά ο Δρόμος Θυσίας, με συμμετοχή μαθητών του Δημοτικού Σχολείου «Αγλαΐα Κόντη-Ελένη Χάμψα» και του σχολικού συγκροτήματος «Ευσέβιος Κηπουργός» (Γυμνάσιο, Γ.Ε.Λ. και ΕΠΑΛ Καλαβρύτων).

Στις 6.30 το απόγευμα, στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαβρύτων (Αίθουσα Συνεδριάσεων Πρωτοδικείου), απ’ τον Θεατρικό Όμιλο «Πάνος Μίχος» θα παρουσιαστεί θεατρική απόδοση του ντοκιμαντέρ «Δικαίωση 3368» της θεατρολόγου και σκηνοθέτη Ισμήνης Σακελλαροπούλου.

«ΑΘΛΟΝ ΠΟΙΗΣΕΩΣ»

Την ίδια μέρα, στις 7 το απόγευμα στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό του Δήμου Καλαβρύτων θα παρουσιαστεί το μελοποιημένο έργο του ποιητή του ελλαδικού και πανανθρώπινου χώρου Γιάννη Κουτσοχέρα «Γολγοθάς», σε μουσική σύνθεση του Αιγιώτη μουσουργού Σάκη Παπαδημητρίου. Αφηγητής ο ηθοποιός Κώστας Καστανάς. Θα προλογίσει ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος.

Και στις 8 μ.μ. -στον ίδιο χώρο- θα βραβευθούν μαθητές και φοιτητές που διακρίθηκαν στον φετινό Πανελλήνιο Μαθητικό Ποιητικό Διαγωνισμό «Άθλον Ποιήσεως -Γιάννη και Λένας Στρέφη -Κουτσοχέρα 2023».

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και το ίδρυμα «Γιάννη Κουτσοχέρα και Λένας Στρέφη-Κουτσοχέρα». (Τ’ αποτελέσματα του Διαγωνισμού έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Καλαβρύτων).

ΠΟΜΠΗ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, στις 10 το πρωί με την τέλεση πάνδημου μνημόσυνου για τους Καλαβρυτινούς Μάρτυρες, προεξαρχόντος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιάλειας κ.κ. Ιερώνυμου και ομιλία απ’ τον κ. Χρίστο Φωτεινόπουλο, Πρόεδρο του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και εκπαιδευτικό.

Την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

Θ’ ακολουθήσει μετάβαση με πομπή προς τον Τόπο Εκτέλεσης μέσω του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Και εν συνεχεία, επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο εκτελεσθέντων από μαθητές των σχολείων, κατάθεση στεφάνων, σιγή ενός λεπτού και ανάκρουση του εθνικού ύμνου απ’ την Φιλαρμονική του Δήμου Καλαβρύτων.

Στις 5.30 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολυδύναμου Πολιτιστικού Κέντρου θα φιλοξενηθεί η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελληνικά Ολοκαυτώματα 1940-1945, υπό την προεδρία του Δημάρχου Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλου.

Και τις 6.30 μ.μ., στον ίδιο χώρο, θα γίνει ανοικτή συζήτηση για το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων, του κατοχικού δανείου και το ρόλο της Γερμανίας στο χθες και στο σήμερα. Τίτλος της εκδήλωσης είναι «Τα Ατιμώρητα Ναζιστικά Εγκλήματα της Κατοχής, οι Πολεμικές Επανορθώσεις και ο ρόλος της Γερμανίας στο Χθες και στο Σήμερα».

Ομιλητές θα είναι ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, οι καθηγητές Στέλιος Περράκης και Παναγιώτης Ρουμελιώτης (πρώην Υπουργός Εθνικής Οικονομίας) και ο δημοσιογράφος Γιώργος Χαρβαλιάς, συγγραφέας του βιβλίου «Γιαβόλ! Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια».

ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΛΕΙΤΟΡΙΑ

Ο κύκλος των εκδηλώσεων μνήμης θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου, μ’ επιμνημόσυνη δέηση στις 8.30 π.μ. στην Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας (Μνημείο Εκτελεσθέντων μοναχών απ’ τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής) και στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Κλειτορίας (ώρα 9 π.μ.) με την τέλεση μνημόσυνου για τα θύματα της καταστροφής της πόλης από τους Γερμανούς στις 14 Δεκεμβρίου 1943. Θ’ ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων.