Τα Καλάβρυτα σήμερα αποφάσισαν αλλαγή στο Δήμο Καλαβρύτων.

Μεγαλειώδης συγκέντρωση σε όγκο και παλμό στα Καλάβρυτα το βράδυ της Παρασκευής 22 Σεπτεμβρίου στο εκλογικό κέντρο του Συνδυασμού «ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ» 

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Θανάσης Κανελλόπουλος μεταξύ άλλον αναφέρθηκε και για τον Συνεταιρισμό Καλαβρύτων τονίζοντας ότι:

“Όραμα όλων τον μελών του Συνδυασμού μας και εμού προσωπικά είναι ο Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων να λειτουργεί δημοκρατικά και αξιοκρατικά και να εκλείψουν οριστικά και αμετάκλητα φαινόμενα εκφοβισμού και κατάχρησης εξουσίας.”

Πλήθος κόσμου από νωρίς το απόγευμα βρισκόταν έξω απ’ το εκλογικό κέντρο, απ’ το οποίο ήδη καθημερινά περνούν και ενημερώνονται εκατοντάδες δημότες του Δήμου Καλαβρύτων.

Ολόκληρη ο ομιλία του Θανάση Κανελλόπουλου.

Συνδημότισσες και Συνδημότες, 

Φίλες και Φίλοι,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ιδιαιτέρως που μας τιμήσατε απόψε με την παρουσία σας. Σας καλωσορίζω στα εγκαίνια του Εκλογικού Κέντρου  του συνδυασμού μας «ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ, για την αλλαγή, ανάπτυξη και ευημερία του Δήμου» που για πρώτη φορά διεκδικεί το Δήμο Καλαβρύτων στις δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου. 

Η πρώτη αυτή εκδήλωση του Συνδυασμού μας αποτελεί ευκαιρία να γνωριστούμε καλύτερα. Να επικοινωνήσουμε το όραμά μας, τις φιλοδοξίες μας και τους στόχους μας για το Δήμο Καλαβρύτων. 

Η Δημιουργία της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ήταν απόρροια της επιθυμίας μεγάλης μερίδας συμπατριωτών μας, που αναζητούν μια εναλλακτική πρόταση για το Δήμο Καλαβρύτων, που αναζητούν την απαλλαγή του από την επί πολλά έτη αναχρονιστική και βαθειά προσωποκεντρική Διοίκηση, που λειτουργεί χωρίς μεθοδικότητα και προγραμματισμό. Έτσι λοιπόν, με πρωτοβουλία εκατοντάδων συμπολιτών μας πήρε «σάρκα και οστά» αυτή η παράταξη που στόχοι της είναι: η αλλαγή, η ανάπτυξη και η ευημερία όλων των δημοτών.  Θέλουμε έναν Δήμο που να λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια, να δημιουργήσουμε ένα κλίμα ελεύθερης έκφρασης και αλληλοσεβασμού με επίκεντρο τα κοινά προβλήματα που αναδεικνύονται και πρέπει να αντιμετωπίσουμε ΜΑΖΙ,  ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ. 

Οι προσεχείς δημοτικές εκλογές είναι ζωτικής σημασίας για τον τόπο μας. Η νέα Δημοτική Αρχή θα κληθεί να οδηγήσει το Δήμο μας σε μια νέα εποχή που δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Οι προκλήσεις για την ανατροπή των κακώς κειμένων του Δήμου μας αναδεικνύονται σημαντικές. Το έργο που καλούμαστε να αναλάβουμε και να εκπονήσουμε είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Ήρθε, όμως, η ώρα να γυρίσουμε σελίδα για τα Καλάβρυτα και όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου. Με θάρρος και αποφασιστικότητα, στοχεύουμε σε μια συνεκτική κοινωνία, που δημιουργεί σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και Δημοτικής Αρχής, σε έναν Δήμο σχεδιασμένο να ικανοποιεί τις ανάγκες της κοινωνίας και των δημοτών και να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Ήρθε η ώρα να πούμε τέλος στα παρωχημένα πρότυπα Διοίκησης που έχουν κοστίσει πολλαπλώς σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο στο Δήμο μας. Να πούμε τέλος στις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. 

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια όλοι μας γινόμαστε μάρτυρες μιας φθίνουσας πορείας του Δήμου Καλαβρύτων. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου, όπως η γεωγραφική θέση, η πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά, ο πρωτογενής τομέας παραγωγής (γεωργία και κτηνοτροφία), οι τουριστικές δυνατότητες, αντί να αποτελούν πυλώνες οικονομικής ανάπτυξης και εξέλιξης, ολοένα ατονούν και παρακμάζουν. 

Η υποβάθμιση της πόλης των Καλαβρύτων και των Δημοτικών Ενοτήτων (Αροανίας, Κλειτορίας, Παΐων) γίνεται ορατή σε κάθε επισκέπτη, πολύ δε περισσότερο σε κάθε μόνιμο κάτοικο.

  Βλέπουμε, για παράδειγμα, παντελή απουσία τουριστικής αναβάθμισης του τόπου και προσήλωση σε έναν αναχρονιστικό τρόπο προσέλκυσης επισκεπτών. Στο Δήμο μας δεν ανήκουν μόνο από τα Καλάβρυτα και το χιονοδρομικό κέντρο, που αναμφίβολα αποτελούν τον κυρίαρχο πόλο έλξης τουριστών. Ο Δήμος μας αποτελείται από πανέμορφα χωριά τα οποία δυστυχώς παραμένουν άγνωστα στη συντριπτική πλειοψηφία τόσο του πληθυσμού όσο και των επισκεπτών και αυτό είναι απόρροια της πλήρους εγκατάλειψής τους από τη σημερινή δημοτική αρχή.  

Εικόνες εγκατάλειψης και παραμέλησης παρουσιάζουν και οι κτιριακές υποδομές. Δείτε για παράδειγμα το κακοδιατηρημένο Δικαστικό Μέγαρο των Καλαβρύτων, που αντί να κοσμεί την είσοδο της πόλης, αμαυρώνει την εικόνα της. Αντίστοιχης μεταχείρισης έχει τύχει πλήθος μνημείων πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς, που παραμένουν ανεκμετάλλευτα και ερημωμένα. 

Αντικρίζουμε βασικές ελλείψεις σε θεμελιώδεις τομείς όπως το οδικό δίκτυο του Δήμου, όπου τα έργα υποδομών είναι ανύπαρκτα, με αποτέλεσμα τόσο οι κεντρικές οδικές αρτηρίες που ενώνουν τις Δημοτικές Ενότητες, αλλά και οι επαρχιακοί και αγροτικοί δρόμοι να βρίσκονται σε πρωτόγνωρα επικίνδυνη και τραγική κατάσταση, γεγονός που λειτουργεί αποτρεπτικά τόσο για τον τουρισμό όσο και για οποιαδήποτε μορφή επένδυσης. Επιπλέον, η απουσία στοιχειώδους σχεδιασμού και υποδομών στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων έχει οδηγήσει στη δημιουργία ανεξέλεγκτων χωματερών, κοντά σε οικισμούς, συνθέτοντας ένα αποκρουστικό τοπίο που δεν αντιπροσωπεύει την εικόνα του Δήμου μας και που μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. 

Και η λίστα, δυστυχώς, δεν τελειώνει εδώ. Τα ανωτέρω αποτελούν μόνο μερικά παραδείγματα που αποδεικνύουν την ανεπάρκεια της σημερινής Δημοτικής Αρχής. Πρέπει όμως να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας ότι η διεκπεραιωτική θητεία της σημερινής Δημοτικής Αρχής μπορεί να έχει ανεπανόρθωτες συνέπειες. Πρόσφατα, είδαμε όλοι τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία και τις ολέθριες συνέπειες που επέφεραν σε ανθρώπους, ζώα και περιουσίες στις τοπικές κοινωνίες του κάμπου.  Από τις φονικές πλημμύρες αντλήθηκαν πολλά διδάγματα σχετικά με την πρόληψη τέτοιων φαινομένων!! Ποια είναι λοιπόν τα μέτρα πρόληψης για να αποφευχθεί μια αντίστοιχη καταστροφή στο Δήμο μας, όταν δεν έχει δοθεί καμία μέριμνα για τη διάνοιξη του Βουραϊκού ποταμού, την ίδια στιγμή που καθηγητές και ειδικοί προειδοποιούν για την επικινδυνότητα και τους κινδύνους που εγκυμονούν οι ακαθάριστοι ποταμοί.

Διάβασα το προεκλογικό πρόγραμμα του 2019 της παράταξης της σημερινής Διοίκησης του Δήμου. Διάβασα για έργα αποχέτευσης, για πρόληψη και υποδομές στην υγεία, για έργα στην οδοποιία. Πλην όμως, κάθε καλοπροαίρετος πολίτης του Δήμου μπορεί να διαπιστώσει ότι τίποτα από αυτά δεν πραγματοποιήθηκε. Η σημερινή εικόνα του Δήμου αποδεικνύει ότι όλα αυτά δεν αποτελούν παρά μόνο προεκλογικές υποσχέσεις που δεν υλοποιήθηκαν και δεν θα υλοποιηθούν εάν δεν υπάρξει αλλαγή στον τρόπο σκέψης και δράσης της Δημοτικής Αρχής και αυτό δεν μπορεί να το πράξει η σημερινή γιατί ούτε το πιστεύει ούτε το μπορεί. 

Η αλλαγή, όμως, δεν μπορεί παρά να είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας. Δεν φιλοδοξούμε, αλλά δεσμευόμαστε η δράση μας και οι επιλογές μας να προασπίζουν τα δικαιώματα κάθε δημότη και κάθε Δημοτικής Ενότητας.  

Οι βασικοί πυλώνες δράσης του Συνδυασμού μας για την προσεχή πενταετία στηρίζονται σε συγκεκριμένες υλοποιήσιμες  προτάσεις, οι οποίες παρουσιάζονται αναλυτικά στο Πρόγραμμα που θα αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην ιστοσελίδα του συνδυασμού μας. 

Θέλω, όμως, να αναφερθώ συνοπτικά στην πυξίδα της δημοτικής μας διακυβέρνησης που θα αποτελεί τον οδηγό της καθημερινής μας δράσης.

Η ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ  δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη της Συμμετοχικής Δημοκρατίας, και έχει στόχο να συνεισφέρει με όλες της τις δυνάμεις στην εδραίωσή της τόσο μέσα στην ίδια την παράταξη όσο και στον Δήμο εν γένει. Επιδιώκει ένα βήμα διαλόγου, όπου οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται, να εκφράζουν γνώμη, να επεξεργάζονται ζητήματα που τους ενδιαφέρουν και να βρίσκουμε από κοινού λύσεις στα προβλήματα που ανακύπτουν. Γιατί εσείς ξέρετε τα προβλήματα, εσείς τα ζείτε και μαζί θα βρούμε τις λύσεις. Με άλλα λόγια, θέλουμε οι δημότες να ανάγονται σε ενεργούς πολίτες. Για να προσεγγίζεται ολοένα περισσότερο αυτός ο στόχος, χρειάζεται οι Δημότες να έχουν συνεχή ενημέρωση, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν αποτελεσματικά στη διαμόρφωση των πολιτικών θέσεων. Χρειάζεται ολοένα περισσότεροι πολίτες να ενεργοποιούνται, να ενδιαφέρονται για τα κοινά, να συμμετέχουν στο δημοκρατικό διάλογο, να αναπτύσσουν δράσεις για ζητήματα που τους αφορούν.  Γι’ αυτό θα ενθαρρύνουμε με σύγχρονο τρόπο τη συμμετοχή του πολίτη.

Επιδιώκουμε τη δημιουργία «Κέντρων Ενημέρωσης και Κατάρτισης», σε συνεργασία με άλλους φορείς, όπως με το Εμπορικό Επιμελητήριο και τους Εμπορικούς Συλλόγους, με στόχο την ενημέρωση για θέματα σύγχρονης επαγγελματικής κατάρτισης για κτηνοτροφία, γεωργία, δασική εκμετάλλευση, μελισσοκομεία και οπωροκηπευτική κλπ, και την δημιουργία «Μητρώου Εθελοντών» για την ενθάρρυνση κάθε είδους εθελοντικής εργασίας προς όφελος της τοπικής κοινωνίας μας.

Περαιτέρω, για τον εκσυγχρονισμό του τρόπου διοίκησης είναι απαραίτητη η ανάπτυξη της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με ταυτόχρονη Διαρκή Επιμόρφωση και Κατάρτιση Δημοτικών Υπαλλήλων, μέσω της αναμόρφωσης της ιστοσελίδας του Δήμου ώστε, ανά πάσα στιγμή, ο κάθε δημότης να έχει πρόσβαση στις Αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και των Επιτροπών του Δήμου (Οικονομική Επιτροπή, Επιτροπή Ποιότητας Ζωής), και ζωντανή προβολή των συνεδριάσεων της οικονομικής επιτροπής προς ενίσχυση του εκδημοκρατισμού και του ελέγχου της Δημοτικής Αρχής.

Στο πλαίσιο της αναπτυξιακής πολιτικής, αποτελεί πρωταρχικό μας μέλημα η ανάπτυξη του τουρισμού και η εφαρμογή του προγράμματος «Τουρισμός 365 ημέρες το χρόνο». Η γεωγραφική θέση και το φυσικό περιβάλλον του τόπου μας θέτουν τις προδιαγραφές για την εκπλήρωση αυτού του στόχου. Δέσμευσή μας είναι η αξιοποίηση αυτών των δυνατοτήτων, μέσω της ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, της δημιουργίας προγραμμάτων ανάδειξης και προβολής αγροτουρισμού, γαστρονομικού τουρισμού και οινοτουρισμού για την προβολή των τοπικών προϊόντων του Δήμου, της ενίσχυσης του θρησκευτικού τουρισμού με προγράμματα επίσκεψης και προβολής σε θρησκευτικά μνημεία και της ένταξης του Δήμου Καλαβρύτων στα προγράμματα συμμετοχής του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού  σε εγχώριες διεθνείς τουριστικές εκθέσεις.

Επιπλέον, το πρόγραμμά μας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, τη γεωργία και την κτηνοτροφία, που αποτελεί κυρίαρχο τομέα οικονομικής ανάπτυξης του τόπου. Θέλουμε να ενισχύσουμε με κάθε μέσο και τρόπο τους κτηνοτρόφους και τους παραγωγούς μας, παρέχοντας διευκολύνσεις στην εργασία τους μέσα από έργα υποδομών, όπως για παράδειγμα διάνοιξη και συντήρηση οδικών αρτηριών προς όλες τις κτηνοτροφικές μονάδες, βελτίωση του δικτύου ύδρευσης στις Δημοτικές Κοινότητες και δημιουργία αρδευτικών αυλακιών ή κλειστών αγωγών ύδρευσης προς ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής, σύνδεση των ποιμνιοστασίων με το δίκτυο ύδρευσης και ηλεκτροδότηση όλων των ποιμνιοστασίων. Και το σπουδαιότερο! Όραμα όλων μελών του Συνδυασμού μας και εμού προσωπικά είναι ο Αγροτικούς Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων να λειτουργεί δημοκρατικά και αξιοκρατικά και να εκλείψουν οριστικά και αμετάκλητα φαινόμενα εκφοβισμού και κατάχρησης εξουσίας. 

Δεν θα επεκταθώ περαιτέρω στο Πρόγραμμα του Συνδυασμού. Από όσα αναφέρθηκαν νομίζω ότι έχουν καταστεί σαφείς οι επιδιώξεις μας. Θέλουμε ένα Δήμο με πλήρη διαφάνεια σε όλους τους τομείς, είτε αφορούν τα έργα υποδομών, τις προσλήψεις, τις προμήθειες. Στέλνουμε από σήμερα ένα μήνυμα ότι η παρουσία της παράταξής μας και εμού προσωπικά στο Δήμο συνεπάγεται, και δεσμεύομαι εγώ προσωπικά γι’ αυτό, ότι θα υπάρξει πλήρης έλεγχος, έτσι ώστε να υπερασπιστούμε τα χρήματα που εισφέρουν οι δημότες στο Δήμο, με οποιαδήποτε μορφή, όπως δημοτικά τέλη κλπ. Στις προγραμματισμένες ομιλίες στις Δημοτικές Ενότητες και στις επισκέψεις μου στις Δημοτικές Κοινότητες, θα έχουμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε περισσότερα. 

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Μας συνδέουν, πιστεύω, κοινές αγωνίες, προβληματισμοί και οραματισμοί για τον τόπο καταγωγής μας και η αγάπη μας για τα Καλάβρυτα και όλα τα χωριά μας. Η απόφασή μου να διεκδικήσω το Δήμο Καλαβρύτων είναι απόφαση ευθύνης και προσφοράς, πλαισιωμένη από πρόσωπα με γνώσεις, όραμα και αποφασιστικότητα.  Η επιθυμία ήταν να δημιουργηθεί μια παράταξη στελεχωμένη από άτομα που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου, για να εξασφαλιστεί η πολυφωνία και οι αντιπροσώπευση όλων των δημοτών. Και πράγματι το καταφέραμε. 

Επιτρέψτε μου, ως επικεφαλής του Συνδυασμού, να εκφράσω τις ευχαριστίες μου σε όλους τους Υποψηφίους, οι οποίοι μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα ανταποκρίθηκαν στην πρωτοβουλία μου, με εμπιστεύτηκαν και μαζί κατορθώσαμε να δημιουργήσουμε έναν Συνδυασμό που έχει ταρακουνήσει το πολιτικό γίγνεσθαι του Δήμου.  

Παρά τον πόλεμο, την ψευδολογία και ίσως την επιθυμία ορισμένων να απουσιάζουμε, είμαστε ΕΔΩ! Δυνατοί και αποφασισμένοι να δώσουμε τη μάχη μέχρι τέλους. Για τη μεγάλη ανατροπή στο Δήμο! 

Προειδοποιούμε αυτούς που παραβιάζουν το νόμο με την πρόκληση φόβου και ανησυχίας στους συνδημότες μας σε σχέση με την επαγγελματική τους απασχόληση ή την επαγγελματική τους δραστηριότητα καθώς και όσους εκμεταλλεύονται επαγγελματικές και εργασιακές σχέσεις είτε με το Δήμο είτε με το Συνεταιρισμό, ότι θα μας βρουν απέναντι. Η παράταξή μας και εγώ προσωπικά θα είμαστε προστάτες αυτών των συμπολιτών μας που θα δεχθούν οποιαδήποτε μορφής πίεση. Έχουμε τη  γνώση, τη θέληση και τη δύναμη να είμαστε αρωγοί τους. 

Στον αγώνα για τη νίκη Σύμμαχός μας είστε εσείς!  Παίρνουμε δύναμη από εσάς που πιστεύετε ότι ήρθε η ώρα της αλλαγής για το Δήμο μας! 

Στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου σας ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης και συνεργασίας με αποκλειστικό γνώμονα την ευημερία του Δήμου. 

Δώστε μας δύναμη να αλλάξουμε το κατεστημένο, να δημιουργήσουμε και να προσφέρουμε! Να φέρουμε μια ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ με ΝΕΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ!!

Από απόψε ξεκινάμε ένα δύσκολο αλλά ευχάριστο αγώνα που θα οδηγήσει το Συνδυασμό μας στη ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ, ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ! 

ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΥΝΑΤΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ ΨΗΛΑ, ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΞΙΖΕΙ!!!

Σας ευχαριστώ!