Απόλυτη συμφωνία Θανάση Παπαδόπουλου και Δημήτρη Κατσικόπουλου για να αρθεί κάθε αδικία σε ένα τόσο λεπτό θέμα, για τα Καλάβρυτα.

Μετά από αίτημα του πρώην βουλευτή και τέως νομάρχη Αχαΐας Δημήτρη Κατσικόπουλου, αλλά και αρκετών ακόμα Καλαβρυτινών, ο δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος άναψε πράσινο φως για να ανανεωθεί και να φρεσκαριστεί η έκδοση του επετειακού λευκώματος, ώστε να συμπεριλάβει όλα τα ονόματα των εκτελεσθέντων Καλαβρυτινών από τους Γερμανούς ναζί.

Το επετειακό φωτογραφικό λεύκωμα με τίτλο «Πρόσωπα του ’43», που ήδη κυκλοφορεί, δεν περιέχει όλα τα ονόματα όσων άφησαν την τελευταία τους πνοή σε καλαβρυτινά χώματα, θύματα της γερμανικής θηριωδίας.

Ο Δημήτρης Κατσικόπουλος μαζί με συγγενείς εκτελεσθέντων, διασωθέντων και εγκλείστων, παρενέβησαν λίγο πριν την Πρωτοχρονιά και διαμαρτυρήθηκαν επειδή απουσιάζουν από το επετειακό φωτογραφικό λεύκωμα πρόσωπα που είτε εκτελέστηκαν είτε διασώθηκαν ή αγωνίστηκαν.

Εστειλαν, μάλιστα, επιστολή στον δήμαρχο Καλαβρύτων, καταθέτοντας την απορία τους για τους λόγους που η καταγραφή από το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος έγινε, κατά τη γνώμη τους, επιλεκτικά και μάλιστα κατά τρόπο που προσβάλλει τη μνήμη των, αδικαιολογήτως εξαιρούμενων, αγωνιστών και εκτελεσθέντων καθώς και τις οικογένειές τους.

Ο Δημήτρης Κατσικόπουλος με νέα δημόσια επιστολή του εξηγεί αναλυτικά τις παραλείψεις της αρχικής έκδοσης και συγχαίρει δημοσίως τον δήμαρχο Καλαβρύτων, ο οποίος πάντα ευαίσθητος σε τέτοια θέματα, κατάλαβε πως το αίτημα ήταν απολύτως εύλογο και δικαιολογημένο και πήρε την απόφαση να ζητήσει επικαιροποίηση, ουσιαστικά επανέκδοση του λευκώματος.

Ενα κομμάτι της επιστολής του κ. Κατσικόπουλου:«Ομολογώ ότι με εξέπληξε ευχάριστα η τελευταία τηλεφωνική συνομιλία με τον δήμαρχο, τον Θανάση, τον Καλαβρυτινό που μεγαλώσαμε μαζί.Ο Θανάσης είδε τα λάθη, τις παραλείψεις. Είδε ότι οι έχοντες την επιμέλεια της έκδοσης ισχυρίζονται ότι αναφέρονται μόνο στους εκτελεσθέντες στη Ράχη του Καπή και τους έγκλειστους στο Δημοτικό Σχολείο.
Εντούτοις υπάρχουν αρκετοί που εκτελέσθηκαν αλλού, Σούβαρδο, Κάλανο κ.λπ. Το θέμα δεν είναι εκεί όμως. Το Μουσείο βρίσκεται στα Καλάβρυτα, αλλά αφορά όλους και πρέπει η έκδοση να συμπεριλάβει και όσους εκτελέσθηκαν στους Ρωγούς, την Κερπινή, τη Ζαχλωρού, το Μ. Σπήλαιο, το Βραχνί, το Σούβαρδο, τον Πριόλιθο, την Αγία Λαύρα, την Κλειτορία και όπου αλλού έγιναν εκτελέσεις.Ο διαχωρισμός σπέρνει θύελλες.

Στη γειτονιά που μεγάλωσα επιζούν δύο από εκείνους που έβλεπα γύρω μου τα παιδικά μου χρόνια. Η Λόλα Παπαδημητροπούλου και η μάνα μου.
Ποιον να πρωτοθυμηθώ, Θανάση; Τον Τάκη Τσεκούρα, τη Θεοδωρούλα Τσεκούρα, τη Φρόσω Μαθιού, τον Μάκη Μαθιό, τον Μίμη Κατσίνη, τη Δήμητρα Κατσίνη , τον Γιάννη Νικολάου, την Ελένη Νικολάου, τη Μαργαρίτα Σακαλή, την Κική Τσαπάρα, τον Ναπολέοντα Τσαπάρα, τον Γιώργη Χάμψα, τη Ροδάνθη Χάμψα, την Ελένη Σπυροπούλου, την Πηνελόπη Κυριακοπούλου, τον Μιχάλη Κυριακόπουλο, την Τσεβή Κυριακοπούλου, τον Βασίλη Κυριακόπουλο, την Παναγούλα Αγγελοπούλου, τα παιδιά της Μαρία και Αγγελή, τον θείο μου Τάκη Κατσικόπουλο, τον πατέρα μου Νάσο Κατσικόπουλο, τον θείο μου Γιάννη Παπαδόπουλο, τη θεία μου Τασία Κατσικοπούλου, τον Ντίνο Παπαδημητρόπουλο, τον Γιώργη Λερούνη, τη Βάσω Λερούνη, τη Μαρία Αγγελοπούλου (Αγγελίνα), τη Θεώνη Αγγελοπούλου, τη μάνα της τη Βγένω Αγγελοπούλου, τους Διονυσοπουλαίους Λεωνίδα, Βαγγελιώ, τη γιαγιά Κατίνα, την κόρη Κατίνα, τον Γιώργη, τον Σπύρο Φουφρή, την Ελένη Φουφρή, τον Ανδρέα Φουφρή, τον Κωνσταντινίδη Ανδρέα (Λαύρας), τη γυναίκα του τη Νίτσα Χρυσανθακοπούλου, τη Χρυσάνθη Χρυσανθακοπούλου, τον Αντώνη Χρυσανθακόπουλο (Ντελίσας), τη γυναίκα του τη Βαγγελιώ, τους γιους του Μάκη και Γιώργη;

Χάρηκα λοιπόν που συμφωνείς, Θανάση, για επανέκδοση του λευκώματος για να συμπεριληφθούν χωρίς διαχωρισμούς και εξαιρέσεις όλοι όσοι εκτελέστηκαν από τους ναζί στην λεγόμενη ‘επιχείρηση Καλάβρυτα’. Η ιστορία αυτή έχει γραφτεί, ας μην την αλλοιώσουμε».

Πηγή: pelop.gr