Λίγες ημέρες μετά την έναρξη του εκκλησιαστικού έτους, την 8η Σεπτεμβρίου, η Εκκλησία μας πανηγυρίζει «το Γενέθλιον της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και αειπαρθένου Μαρίας».

Κατ’ αυτή τη μεγάλη Θεομητορική εορτή πανηγυρίζει και το ομώνυμο εξωκλήσι των Καμενιάνων, που στέκει εκεί αγέρωχο -λίγο πριν μπούμε στο χωριό- καλωσορίζοντας ή και κατευοδώνοντας επισκέπτες και δικούς μας, μετά από κάθε μικρό ή και μεγάλο ταξίδι τους!

Εκεί βρεθήκαμε και φέτος όλοι μαζί, απολαμβάνοντας μια κατανυκτική και μεγαλόπρεπη Θεία λειτουργία-μετ’ αρτοκλασίας-από τον ιερέα μας, πρωτοπρεσβύτερο π. Νικόλαο Σωτηρόπουλο ομού μετά καλλιφώνων ιεροψαλτών, σ ένα αληθινά παραδεισένιο τοπίο και χώρο.

Μεγαλοπρέπεια, κατάνυξη, φροντίδα, γαλήνη, τελειότητα, απλότητα είναι οι λέξεις που μπορούν να συνοψίσουν την εορταστική πανδαισία που βίωσαν όσοι παρευρέθηκαν εκείνη τη μέρα στην πανηγυρίζουσα εκκλησία των Καμενιάνων.
Μεταξύ αυτών ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καμενιανιτών-Δροβολοβιτών-Δεσινιωτών με μέλη του Δ. Σ., ο πρόεδρος της Κοινότητας Καμενιάνων, εκπρόσωποι άλλων θεσμικών φορέων των χωριών και αρκετοί λαμπροί και αγαπημένοι επισκέπτες από Αθήνα, Πάτρα, Αμαλιάδα και από τα γύρω χωριά, πολλοί δε των οποίων οι πρόγονοι έχουν μετοικήσει σε διάφορα μέρη του Ν. Ηλείας, αλλά η αγάπη τους για τα πάτρια τους φέρνει πάντα κοντά μας. Μαζί μας και το αηδόνι της Δημοτικής μας παράδοσης Χαράλαμπος Γιαννόπουλος από την γειτονική μας Κερασιά Καλαβρύτων.

Μετά το πέρας της μεγαλόπρεπης Θείας λειτουργίας, προσφέρθηκαν κεράσματα στους επισκέπτες και έγινε η κλήρωση της παραδοσιακής κουλούρας. Φέτος κατασκευάστηκαν τρεις παραδοσιακές κουλούρες απ’ τις κυρίες του χωριού μας: Γιώτας Μ. Παπασπυροπούλου και Λίας Βαρδαμάτου-Καλογεροπούλου και Μαρίας Ανδριοπούλου- Κυριακοπούλου. Ακολούθησε φαγητό στα πάντα φιλόξενα σπίτια του χωριού μας.
Σημειώνουμε ότι παλαιότερα το πανηγύρι μας κρατούσε δύο μέρες με γλέντι από παραδοσιακά συγκροτήματα. Τώρα οι καιροί άλλαξαν. Όμως η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη. Χρόνια πολλά και βοήθειά μας σε όλους η Παναγία μας!!

Κωνσταντίνος Νικολόπουλος-Καμενιανίτης

Δείτε φωτογραφίες: