Οι γερμανικές αποζημιώσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο των δηλώσεων των πολιτικών που βρέθηκαν σήμερα στα Καλάβρυτα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για τα 80 χρόνια από το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα.

Από αυτές ξεχώρισε η δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Κυβέρνηση για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Συγκεκριμένα, μετά το τέλος της επιμνημόσυνης δέησης στο Τόπο Εκτέλεσης, ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε δηλώσεις στις κάμερες, θέτοντας ζήτημα διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων. Παράλληλα, πάει ένα βήμα παρακάτω, δηλώνοντας πως θα βρίσκεται στο πλευρό της Κυβέρνησης στην προσπάθειά της για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, επισημαίνοντας πως «είμαστε μία υπεύθυνη αντιπολίτευση και θέλουμε να είμαστε συνοδοιπόροι στην πορεία για δικαιοσύνη στον λαό αυτού του τόπου».

Συγκεκριμένα, στη δήλωσή του ο Στέφανος Κασσελάκης σημείωσε τα εξής: «Σε αυτόν εδώ τον πανέμορφο, ιερό τόπο πριν από 80 χρόνια έχασαν τη ζωή τους πάρα πολλοί άνθρωποι, οικογένειες, απόγονοι που δεν ήρθαν ποτέ. Ολοι εμείς που είμαστε στην Πολιτεία και τον πισκεπτόμαστε αυτή τηνημέρα, έχουμε μία τεράστια ευθύνη, να δώσουμε τον αγώνα για δικαιοσύνη. Είναι ένας αγώνας στον οποίο αναφερόταν και ο Μανώλης Γλέζος και για να τον παραφράσω, ακόμα και αν είναι να κερδίσουμε ένα ευρώ αξίζει να δώσουμε τον αγώνα.

Είναι ηθικό θέμα, είναι θέμα αρχής. Είμαι πολύ συγκινημένος. Πρέπει να βοηθήσουμε την κυβέρνηση στην προσπάθειά της εάν το επιθυμεί και το επιδιώξει για διεδκίκηση αποζημιώσεων από την γερμανική κυβέρνηση. Είμαστε υπεύθυνη αντιπολίτευση και θέλουμε να είμαστε συνοδοιπόροι στην πορεία για δικαιοσύνη στον λαό αυτού του τόπου. Παροτρύνω όλους τους συμπολίτες μας να σκεφτούνε όλους τους μαρτυρικούς τόπους από τα μαρτυρικά χρόνια και να υποστηρίξουν μία καλύτερη Ελλάδα με λιγότερη διχόνοια. Χρειαζόμαστε λιγότερη διχόνοια σαν χώρα. Ας εμπνευστούμε από τα Καλάβρυτα».

Στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων αναφέρθηκαν επίσης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο πρόεδρος της «Νίκης» Δημήτρης Νατσιός, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος, η πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου και η βουλευτής της «Νέας Αριστεράς» Σία Αναγνωστοπούλου.

Πηγή: pelop.gr