Αυξήσεις στις αποδοχές τους θα δουν περίπου 550.000 μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, καθώς από την 1η Απριλίου όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα λαμβάνουν 830 ευρώ τον μήνα, από 780 ευρώ προηγουμένως, δηλαδή 50 ευρώ περισσότερα σε σχέση με τα ισχύοντα.

Για το ύψος της αύξησης ελήφθησαν υπόψη οι εισηγήσεις των κοινωνικών και επιστημονικών φορέων, ενώ η αύξηση ήρθε νωρίτερα, 1η Απριλίου, προκειμένου να ωφεληθούν από αυτή την αύξηση και όλοι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό.

Πρόκειται για την τέταρτη αύξηση, με αποτέλεσμα ο κατώτατος μισθός να είναι πλέον αυξημένος κατά 27% σε σχέση με τα 650 ευρώ που ήταν το 2019. Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 3:00 μ.μ.,  στόχος παραμένει το 2027 ο μέσος μισθός στην Ελλάδα να είναι 1.500 ευρώ και ο κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ

Ο νέος βασικός μισθός συνεπάγεται αύξηση σε 18 επιδόματα: Από το επίδομα ανεργίας και εποχικής απασχόλησης, μέχρι το ισόποσο επίδομα μητρότητας, που ήδη έχει επεκταθεί και στις αγρότισσες και στις ελεύθερες επαγγελματίες.

Για παράδειγμα, το επίδομα ανεργίας θα ανέλθει στα 509 ευρώ έναντι των 479 ευρώ που είναι έως και αυτόν το μήνα (+30 ευρώ).

Με αυτόν τον τρόπο ενισχύονται επιπλέον 800.000 δικαιούχοι και επηρεάζονται θετικά και οι τριετίες, που έχουν «ξεπαγώσει» έπειτα από 12 χρόνια. Αυτό σημαίνει υψηλότερες αποδοχές έως και 30% για χιλιάδες εργαζόμενους με σημαντική προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα.

Ειδικότερα, όσον αφορά στις τριετίες από την 1η Απριλίου οι κατώτατες αποδοχές διαμορφώνονται ως εξής: 1 τριετία: 913 ευρώ μεικτά, 2 τριετίες: 996 ευρώ μεικτά, 3 τριετίες: 1.079 ευρώ μεικτά.

Παράλληλα, ο αυξημένος από τον Απρίλιο κατώτατος μισθός θα συμπαρασύρει κατά αναλογία έως και το Δώρο Πάσχα. Έτσι ένας εργαζόμενος που χωρίς την αύξηση του κατώτατου μισθού τον Απρίλιο θα έπαιρνε Δώρο Πάσχα 333 ευρώ, θα λάβει Δώρο Πάσχα αυξημένο κατά 6,4% (όσο το ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού) στο σκέλος του Απριλίου, δηλαδή 337 ευρώ.

Την εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο σχετικά με τον καθορισμό του κατώτατου μισθού και κατώτατου ημερομισθίου για υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες έκανε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου.

Πηγή: protothema.gr