Σε ανακοίνωση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας, αναφέρονται τα εξής:

Τα καυτά προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι δυσκολίες της να ανταπεξέλθει αποτελεσματικά στις υποχρεώσεις της προς τις τοπικές κοινωνίες, ήταν τα ζητήματα που κυριάρχησαν στην διευρυμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας (Π.Ε.Δ.Δ.Ε), με το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος ( ΚΕΔΕ) καθώς και όλων των Δημάρχων της Περιφέρειας.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2024 και χαρακτηρίστηκε από την μεγάλη συμμέτοχη.

Την συνεδρίαση άνοιξαν με ολοκληρωμένες τοποθετήσεις και κατάθεση προτάσεων ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ.Δ.Ε. και Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Θ. Παπαδόπουλος και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης κ. Λ. Κυρίζογλου.

Στον διάλογο που ακολούθησε μεταξύ των συμμετεχόντων αναδείχτηκαν τα κυρίαρχα προβλήματα των Δήμων και κατατέθηκαν προτάσεις για την υλοποίησης τους, αναλυτικά :

Οικονομικά αυτοδιοίκησης

Οι Δήμοι δηλώνουν αδυναμία να εκτελέσουν τους προϋπολογισμούς τους με τις παρούσες συνθήκες
Κατατέθηκε κοινή, αποδεκτή απ’ όλους, πρόταση για άμεση οικονομική χρηματοδότηση των Δήμων και έκτακτη επιχορήγηση για το 2024 με διαδικασίες επείγοντος
Ζητάμε την μη ανάθεση νέων αρμοδιοτήτων χωρίς να συνοδεύονται με τους ανάλογους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους.
Απαιτούν νέου χρηματοδοτικού εργαλείου για το σύνολο της Τ.Α αντίστοιχο με αυτά του παρελθόντος (π.χ. Θησέας, Τρίτσης κ.τ.λ.)

Να διευθετηθεί άμεση νομοθετική ρύθμιση για τα οφειλόμενα στους Δήμους παράλληλα με την κατάργηση των προσαυξήσεων και την θέσπιση ειδικών ρυθμίσεων των χρεών.
Διαπιστώνου καθυστερήσεις υλοποίησης ενταγμένων έργων στο ΕΣΠΑ και το ΠΔΕ λόγω έλλειψης επαρκών χρηματοδοτήσεων.

Υποστελέχωση Δήμων – Ελλείψεις Προσωπικού

Δυνατότητα άμεσης πρόσληψης προσωπικού όλων των ειδικοτήτων από τους ΟΤΑ με διαδικασίες ΑΣΕΠ και μοροδιοδότηση της εντοπιότητας.
Αναφορικά με το πρόγραμμα 55-67 να γίνει επέκταση και σε νεότερες ηλικίες μέχρι 29 ετών.
Να γίνει επαναφορά του Προγράμματος Κοινωνικής Εργασίας στους Δήμους που έχει σταματήσει.
Να σταματήσουν άμεσα εκ μέρους της Κυβέρνησης οι προσπάθειες για την ιδιωτικοποίηση των αρμοδιοτήτων και λειτουργιών των ΟΤΑ, αφήνοντας ελεύθερη την Τ.Α. να αξιοποιεί τον διαθέσιμο τεχνικό εξοπλισμό της (μηχανήματα κ.τ.λ.) με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου.
Θέσπιση αποκεντρωμένων σχημάτων τεχνικής υποστήριξης των Δήμων (ανά περιφέρεια) με την αξιοποίηση των κονδυλίων της τεχνικής βοήθειας του ΕΣΠΑ.

Τεχνικό πρόγραμμα Δήμων

Θέσπιση αυτόνομων προγραμμάτων για την ανάπτυξη και συντήρηση των Δημοτικών οδικών δικτύων.

ΔΕΥΑ

Οι Δήμοι ζητάνε την μη υλοποίηση του σχεδιασμού για την συγχώνευση των ΔΕΥΑ παρά μόνο σε εθελοντική βάση

Ενεργειακές κοινότητες

Να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες ενεργοποίησης και υλοποίησης των ενεργειακών κοινοτήτων της ΠΔΕ και των Δήμων που βρίσκονται σε τέλμα. σε αντίθεση με αυτές των ιδιωτών που προχωρούν.

Να ενισχυθεί περαιτέρω η χρηματοδότηση των ΟΧΕ και ΒΑΑ

Πολιτική Προστασία

Αδυναμία υλοποίησης προγραμμάτων πολιτικής προστασίας λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης και έλλειψης προσωπικού εκ μέρους των Δήμων

Διαχείριση αδέσποτων ζώων

Να εξεταστεί η δυνατότητα να αναλάβουν την αρμοδιότητα αυτή οι αποκεντρωμένες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
Επί του παρόντος οι Δήμοι δηλώνουν αδυναμία εκτέλεσης προγραμμάτων για τα αδέσποτα και προτείνουν την υλοποίηση τους σε εξειδικευμένες φιλοζωικές οργανώσεις.

Καταστατική θέση αιρετών

Να υπάρξει Νομική υποστήριξη των Δημάρχων και σεβασμός στην θεσμική τους ιδιότητα ώστε να προστατεύονται από κάθε είδους πειθαρχικές διώξεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Να υπάρξει αντιστοίχιση θέσεων έμμισθων Αντιδημάρχων με τους ειδικούς συνεργάτες των Δήμων.

Κλείνοντας την συνεδρίαση ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ.Δ.Ε. και Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Θ. Παπαδόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά τα εξής :

‘’Εάν μετά τις επερχόμενες Ευρωεκλογές δεν δρομολογηθεί η επίλυση των συσσωρευμένων προβλημάτων της Τ.Α εκ μέρους της Κυβέρνησης, η Π.Ε.Δ.Δ.Ε. εφαρμόζοντας την ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, θα προχωρήσει στο κλείσιμο και των 19 Δήμων της ΠΔΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά ….. «αγωνίζομαι για να μην δικαστώ.»’’

Πηγή: alphapatras.gr