Τι είπε και τι δεν είπε στην πραγματικότητα ο Αγιος Παΐσιος για τις ταυτότητες, το χάραγμα και το 666; Οποια κι αν είναι η αλήθεια γύρω από το θέμα με τις καινούργιες ταυτότητες, το οποίο -κακά τα ψέματα- έχει δημιουργήσει βαθύ ρήγμα στην κοινωνία (ευτυχώς όχι ακόμα σε επίπεδο «Ευαγγελικών» του 1901 ή Εικονομαχίας του Μεσαίωνα), σίγουρα η θέση που θα πάρει σε μερικές ημέρες η ελλαδική Εκκλησία θα βάλει αρκετά πράγματα στη θέση τους.

Μήνυμα από τους Μητροπολίτες Πατρών και Καλαβρύτων και Αιγιάλειας: «Εμπιστοσύνη στην Εκκλησία»

Μητροπολίτης Πατρών

Σε αυτό το μήκος κύματος κινούνται και οι τοποθετήσεις που έκαναν στην εφημερίδα «Πελοπόννησο» οι δύο Μητροπολίτες της Αχαΐας, ο Πατρών Χρυσόστομος και ο Καλαβρύτων και Αιγιάλειας Ιερώνυμος. «Είναι υποχρέωσή μας να περιμένουμε τις θέσεις της Ιεράς Συνόδου, τις οποίες οφείλουμε να αποδεχόμεθα. Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στην Εκκλησία μας, η οποία με σοβαρότητα, σκέψη και σοφία παίρνει τις αποφάσεις» δήλωσε ο Μητροπολίτης Πατρών και πρόσθεσε: «Σε μερικές ημέρες η Ιερά Σύνοδος θα προβεί σε ανακοινώσεις. Ας έχουμε λίγη υπομονή και ας μην βγαίνει ο κάθε ένας και λέει την άποψή του και μπερδεύει στο τέλος χειρότερα τον κόσμο».

Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιάλειας δήλωσε τα εξής: «Η επόμενη Σύνοδος είναι στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Ας κάνουμε λίγη υπομονή μέχρι τότε. Η Εκκλησία μας θα πράξει όπως πάντα αυτό που πρέπει. Το καθήκον και ο ρόλος της είναι να κρατάει ενωμένο τον λαό μας με τον Χριστό».

Μήνυμα από τους Μητροπολίτες Πατρών και Καλαβρύτων και Αιγιάλειας: «Εμπιστοσύνη στην Εκκλησία»

Μητροπολίτης Ιερώνυμος

Οπως μας έλεγαν συνεργάτες του Σεβασμιώτατου, στη Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιάλεις δεν έχουν δημιουργηθεί προβλήματα με αντιδράσεις των πολιτών για τις νέες ταυτότητες, σε σχέση με άλλες Μητροπόλεις της χώρας. Πάντως πληροφορηθήκαμε ότι πολλοί πιστοί από την ευρύτερη περιοχή θα μεταβούν την Κυριακή στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, εκεί όπου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση-ενημέρωση από το κόμμα της Νίκης, με θέμα «Φακέλωμα του πολίτη οι νέες ταυτότητες». «Η Εκκλησία είναι πάνω και πέρα από κόμματα» σχολίασε συνεργάτης του Μητροπολίτη Πατρών, προτρέποντας τους πιστούς να περιμένουν μερικά 24ωρα μέχρι να ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις της ΔΙΣ για το θέμα με τις ταυτότητες. Παράλληλα, καθησύχασε τους πολίτες, σχολιάζοντας και το εξής: «Ο κόσμος να είναι σίγουρος ότι η Εκκλησία θα υπερασπιστεί την ελευθερία των ανθρώπων αν δει ότι αυτή κινδυνεύει από κάτι».

Πηγή: pelop.gr