Η ΙΛΕΑ οργάνωσε φέτος, για τα 80 χρόνια από το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα, μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση ,το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023, στο Αρχοντικό Παναγιωτοπούλου, το οποίο αποδείχτηκε πολύ μικρό, να φιλοξενήσει τους δημότες, που έσπευσαν αθρόοι – πράγματι- να την παρακολουθήσουν.
Την ιστορική τοποθέτηση και αξιολόγηση του τραγικού αυτού γεγονότος έκανε η πρόεδρος της ΙΛΕΑ κ. Βάνα Μπεντεβή, η οποία αναφέρθηκε στην διαχρονική έννοια του πολέμου από την αρχαιότητα έως τους νεότερους χρόνους, που η ανθρωπότητα βίωσε τους δύο παγκοσμίους πολέμους, εντάσσοντας την τραγωδία των Καλαβρύτων στο πλαίσιο του Β΄παγκοσμίου πολέμου,επισημαίνοντας, ότι ήταν μεν πράξη «αντιποίνων»,αλλά η αιτία έγκειται στη «φιλοσοφία του ναζισμού», που επεδίωκε την ολοκληρωτική ΄Αλωση όλης της Ευρώπης, και όχι μόνο….
Αναλυτική αναφορά έκανε ο κ. Φάνης Ζουρόπουλος, που ήταν και ο κεντρικός εισηγητής, καθώς έχει μελετήσει σε βάθος το θέμα «Καλάβρυτα» και « Εθνική Αντίσταση».
Ο κ. Ζουρόπουλος αναφέρθηκε διεξοδικά στα γεγονότα που οδήγησαν στο Ολοκαύτωμα , με αδιάσειστα ιστορικά ντοκουμέντα, απ΄ευθείας από Γερμανικά και Αγγλικά Αρχεία και πράγματι, καθήλωσε το πολυπληθές κοινό…
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε η κ.Εύη Γρίβα, Γεν. Γραμματέας της ΙΛΕΑ, η οποία, ως Κερπινιώτισσα,( καθώς στην Κερπινή, δόθηκε η πρώτη μάχη στις 17 Οκτ. του 1943),έδωσε το «στίγμα» της επόμενης μέρας. Η κ. Γρίβα συγκίνησε, τόσο με το ύφος της, όσο και με τις αναφορές της στην Καλαβρυτινή μάνα…
Την εκδήλωση «έντυσαν» μουσικά , η. κ. Αργυρή Χριστοδουλοπούλου, τραγουδώντας με την αισθαντική φωνή της « έκαψαν τα Καλάβρυτα» κ.ά., ενώ συνόδεψαν στο πιάνο ο κ. Χρήστος Καραμάνος και στο λαούτο ο κ. Δημήτρης Αγγελόπουλος, που τραγούδησε επίσης, και συνόδεψε την κ. Αργυρή στο τραγούδι, όπως και ο κ. Καραμάνος,με την επιμέλεια βεβαίως του κ. Κωνσταντίνου Κλάγκου, κοσμήτωρα της ΙΛΕΑ.
Το συγκινησιακό κλίμα όμως φορτίστηκε όταν μίλησαν οι δύο καλεσμένοι Καλαβρυτινοί, που αποτύπωσαν τις μνήμες τους,με «απόλυτη» θλίψη…. ΄Ηταν η κ. Βασιλική Κατσίνη, η οποία γεννήθηκε εκείνη την αποφράδα ημέρα (13 Δεκ. 1943), ενώ σκότωσαν τον πατέρα της! Ο δε κ. Βασίλειος Καφούσιας, οδοντίατρος, έξι ετών! τότε, ήταν μέσα στο σχολείο και βέβαια σκότωσαν και εκείου τον πατέρα!!
Εντύπωση δε προκάλεσε στην ΙΛΕΑ η ανταπόκριση πολλών να προσφέρουν ντοκουμέντα – ιστορικές πηγές, Βιβλία, έγγραφα, ημερολόγια και μνήμες), όπως ο Σεβασμιώτατός μας κ.κ. Ιερώνυμος, ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Αμβρόσιος, ο τ. πρόεδρος των εν Αιγίω Καλαβρυτινών , δικηγόρος κ. Δημήτριος Αλεβίζος, αλλά και η πρόεδρος των εν Αθήναις Καλαβρυτινών, δικηγόρος κ. Ελένη Χάμψα, της οποάς ο παππούς Παναγιώτης Χάμψας, ιατρός,περιέθαλψε τους δύο τραυματίες Γερανούς… Η κ. Χάμψα έστειλε ένα πολύ συγκινητικό χαιρετισμό, τον οποίο διάβασε η κ. Αθηνά Σκανδάμη, ταμίας της ΙΛΕΑ, που είχε και το «γενικό πρόσταγμα»,καθώς παρουσίασε το πρόγραμμα της εκδήλωσης. Εντύπωση επίσης προκάλεσε και ο χαιρετισμός της ποιήτριας και προέδρου του Διεθνούς Ιδρύματος Γιάννη και Λένας Στρέφη Κουτσοχέρα, κ. Λέτας Κουτσοχέρα,ενώ απαγγέλθηκε και το υπέροχο- πράγματι- ποίημά της « Ρέκβιεμ Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος»… Παρ΄όλο που η γιορτή κράτησε υπέρ του δέοντος, πολλοί ήταν αυτοί, που ήθελαν να συνεχιστεί, με συζήτηση…. Και η ΙΛΕΑ, παρ΄ότι έχει κάνει κι άλλες εκδηλώσεις για τα Καλάβρυτα στο παρελθόν, δεσμεύεται να …επαναλάβει.
Από το Γραφείο της ΙΛΕΑ
Υπέροχες φωτογραφίες…Βασίλης Μανουηλίδης!!