“Με την πρέπουσα λαμπρότητα και θρησκευτική μεγαλοπρέπεια οι πιστοί τής Αχαΐας εόρτασαν και φέτος την μεγάλη Θεομητορική εορτή του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου, κατακλύζοντας τόσο το πανηγυρίζον Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Πλατανιώτισσας που βρίσκεται στο ομώνυμο τοπικό διαμέρισμα του δήμου Καλαβρύτων όσο και τον Ιερό Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου (Παντάνασσα) που βρίσκεται στο προαύλιο χώρο τού Επισκοπείου Αιγίου”

Με την ίδια θρησκευτική ευλάβεια εκατοντάδες πιστών προσήλθαν το τελευταίο διήμερο και στον Ιερό Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου στο Αίγιο, όπου σήμερα το πρωί τελέστηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου και συλλειτουργούντων του Μητροπολίτη Γλυφάδος κ. Αντωνίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου.

Παρέστησαν:

ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος

ο Βουλευτής Αχαΐας κ. Άγγελος Τσιγκρής

ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Θεόδωρος Κ.Νασιώτης

ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Φωκίων Α. Ζαΐμης

ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Δημήτρης Κατσικόπουλος

ο Αντιδήμαρχος κ. Ευθύμιος Φλογεράς

ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νίκος Μαγκαφάς

ο Αστυνομικός Διευθυντής Αχαΐας κ. Θεόδωρος Τσάτσαρης

ο Διοικητής του Α.Τ. Καλαβρύτων κ. Βασίλης Σταθούλιας

ο Διοικητής της Π.Υ.Καλαβρύτων κ. Κωνσταντίνος Μπαλτάς

ο Γενικός Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Αχαΐας κ. Νίκος Μοίραλης

ο υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ανδρέας Ζυγούρας

ο πρώην περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας κ. Γεράσιμος Φεσσιάν

Εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και Πρόεδροι Κοινοτήτων και Συλλόγων.

Πρόκειται για πολύ μικρό ναό αφιερωμένο στο Γενέσιο της Θεοτόκου, που έχει διαμορφωθεί μέσα στο κοίλωμα ενός τεράστιου αιωνόβιου πλατάνου. Το δέντρο έχει περίμετρο γύρω στα 17 μ. στη βάση και ύψος 25 μ., και με το πέρασμα του χρόνου έχει δημιουργήσει σύμπλεγμα με άλλα δύο μεγάλα πλατάνια.

Ο χρόνος ίδρυσης του ναού δεν είναι γνωστός, η παράδοση για την ιστορία του, όμως, συνδέεται με τη Μονή Μεγάλου Σπηλαίου και την εικόνα της Παναγίας Μεγαλοσπηλαιώτισσας.

Στο εσωτερικό του ναού, μέσα σε φυσικό κοίλωμα στο τοίχωμα του πλατάνου, έχει αποτυπωθεί με θαυμαστό τρόπο η εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας. Η εικόνα αυτή είναι πανομοιότυπη με την εικόνα της Μονής Μεγάλου Σπηλαίου, για την ακρίβεια αποτελεί το αρνητικό αποτύπωμά της.

Για τον τρόπο δημιουργίας της υπάρχουν διάφορες παραδόσεις, που σχετίζονται είτε με τους ιδρυτές της μονής, μοναχούς Συμεών και Θεόδωρο, που διανυκτέρευσαν στον πλάτανο κατά την προσπάθειά τους να βρουν την εικόνα, τον 4ο αιώνα, ή με τους μοναχούς της μονής, που γύρω στον 9ο αιώνα περιέφεραν τη θαυματουργή εικόνα έπειτα από τη διάσωσή της από τους εικονομάχους, και επίσης διανυκτέρευσαν στην προστατευμένη κοιλότητα του πλατάνου.

Ο ναός έχει μήκος γύρω στα 8 μ., πλάτος περίπου 3 μ. και χωρητικότητα 15 ατόμων στον κυρίως ναό ή 20 ατόμων σε όλο τον χώρο. Μικρή είσοδος ανοίγεται στη βορειοδυτική πλευρά του, και ένα παράθυρο ακριβώς απέναντί της. Στο εσωτερικό του υπάρχει μικρό τέμπλο με δύο κίονες που σχηματίζουν την Ωραία Πύλη, ενώ σε ύψος περίπου 3 μ. από το έδαφος δεσπόζει η εικόνα της Παναγίας. πηγή – ekklisiaonline.gr

Φωκίων Α. Ζαιμης Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Αχαΐας

Aπό την Παναγία Πλατανιώτισσα πριν μερικά χρόνια ξεκινήσαμε την μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ασθένεια των Πλατάνων. Δυστυχώς ο Πλάτανος στο ιστορικό παρεκκλίση δεν σώθηκε καθότι η ασθένεια ήταν σε προχωρημένο στάδιο όπως και αρκετά γειτονικά πλατάνια αλλά σίγουρα το γεγονός ότι η η εκστρατεία μας ξεπέρασε τα όρια της ΠΔΕ και εστάλη υλικό σε όλους τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας συνέβαλλε στην ενημέρωση και διάσωση σε πολλές περιπτώσεις προσβολής της ασθένειας και περιορισμού της εξάπλωσης. Η ευθύνη της κεντρικής Πολιτείας είναι μεγάλη και τέτοιου είδους απειλές θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σε πανελλαδικό επίπεδο και με πολυεπίπεδη συνεργασία και βέβαια με νέους χρηματικούς πόρους. Στην κατεύθυνση αυτή συντονιστήκαμε και με τον Δήμαρχο Καλαβρύτων και πρόεδρο της ΠΔΕ ΔΕ και θα συνεχίσουμε όσο η ασθένεια δεν υποχωρεί.