Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα για την Ταξιδιωτική Ιατρική από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της ΠΔΕ

0
48

Την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Οργανισμού Λιμένος Πατρών με πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας, Άννας Μαστοράκου, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας συνδιοργάνωσε με τον ΟΛΠΑ και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και τον ΕΟΔΥ, ενημερωτική ημερίδα για θέματα που αφορούν τον τομέα της Ταξιδιωτικής Ιατρικής, πραγματοποιώντας ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας και του κοινού.

Στόχος των ομιλιών ήταν η ενημέρωση του κοινού σε ότι αφορά την προετοιμασία του ταξιδιώτη για τις συνθήκες του εκάστοτε ταξιδιού, τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα και τα αναδυόμενα τροπικά νοσήματα που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία για κάθε προορισμό, την προφύλαξη από την ελονοσία -που παραμένει μάστιγα-, τον τρόπο προσέγγισης από τον κλινικό ιατρό του εμπυρέτου ταξιδιώτη και την ανάγκη αξιολόγησης των κινδύνων ανάλογα με τον προορισμό, ώστε να συστηθούν τα κατάλληλα μέτρα.

Τα ανωτέρα καίρια θέματα, ανέπτυξαν εκτενώς στις τοποθετήσεις τους, οι προσκεκλημένοι ομιλητές, Μαρία Λαγκαδινού, Λοιμωξιολόγος- Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, Λυδία Λεωνίδου, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Δ/ντρια  ΕΣΥ  Παθολογικής Κλινικής και Τμήματος Λοιμώξεων Π.Γ.Ν.Π., Παρασκευή Τσώνου, Παθολόγος- Προϊσταμένη Τμήματος Ταξιδιωτικής Ιατρικής του Ε.Ο.Δ.Υ. Στην κατάλληλη προετοιμασία του ταξιδιώτη και στην εκτίμηση του κινδύνου, αναφέρθηκαν τα στελέχη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Δημήτριος Δανίκας, Ιατρός -Παθολόγος Phd, Προϊστάμενος Τμήματος Δημόσιας Υγιεινής, Νικόλαος Μπαραμπάτης, Ιατρός-Πνευμονολόγος, Προϊστάμενος Τμήματος Υπηρεσιών και Επαγγελμάτων Υγείας και Ευάγγελος Παπαδόπουλος, Προϊστάμενος Τμήματος Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Δ/νσης Δημόσιας Π.Δ.Ε.

Συμπεραίνοντας, η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Άννα Μαστοράκου, αφού ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «οι σχετιζόμενοι με το ταξίδι κίνδυνοι ορίζονται από μια πληθώρα παραγόντων και για το λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητη η έγκαιρη προσέλευση των ταξιδιωτών για συμβουλευτική στο Γραφείο Ταξιδιωτικής Ιατρικής, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα παροχής εξατομικευμένης αντιμετώπισης  με κριτήρια την αξιολόγηση κινδύνου και την κλινική εκτίμηση από επαγγελματίες υγείας. Ο στόχος της υιοθέτησης καλών πρακτικών από τον ταξιδιώτη αποτελεί κύριο μέλημα στην προσπάθεια για την πρόληψη και τον περιορισμό της διασποράς των λοιμωδών νοσημάτων. Σε κάθε ταξίδι, παραμένει επιτακτική ανάγκη, η προφύλαξη από το τσίμπημα κουνουπιών, καθώς είναι γνωστοί φορείς μετάδοσης νοσημάτων. Αρκεί ένα τσίμπημα για τη μετάδοση της νόσου στον αμέριμνο ταξιδιώτη».