«Να προσευχόμαστε στον Θεό να παύσουν τα θλιβερά φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας. Είμαστε άνθρωποι, παιδιά του Θεού, άνδρες και γυναίκες»

Ο όρος γυναικοκτονία πρωτοσυναντιέται στην Αγγλία της πρωτοβικτωριανής εποχής και είναι ένας όρος για το έγκλημα μίσους που βασίζεται στο φύλο.

Γενικά ορίζεται ως «η δολοφονία γυναικών ή κοριτσιών επειδή είναι γυναίκες», συμπεριλαμβανομένων μορφών έμφυλης και σεξιστικής βίας. Ο όρος είχε ατονίσει μέχρι τα ΄70ς, όταν χρησιμοποιήθηκε εκ νέου από φεμινιστικά κινήματα στα τέλη της συγκεκριμένης 10ετίας, ενώ τον ξαναβλέπουμε έντονα και τα τελευταία χρόνια έπειτα από «τσουνάμι» φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας.

Συχνά, αμφισβητείται η αναγκαιότητα ορισμού της δολοφονίας γυναικών χωριστά από τη συνολική ανθρωποκτονία. Κι αυτό γιατί θεωρείται σεξιστικό ή διχαστικό έναντι των ανδρών. Ενας από αυτούς που στέκονται σθεναρά απέναντι στον όρο γυναικοκτονία είναι και ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων κι Αιγιάλειας κ. Ιερώνυμος, ο οποίος ήταν κατηγορηματικός στο πλαίσιο συνέντευξης που έδωσε στον Δημήτρη Τριανταφυλλόπουλο για το περιοδικό «Trip που θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα.

«Γυναικοκτονία; Τι γυναικοκτονία; Δεν είναι άνθρωποι οι γυναίκες;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος. «Οχι, δεν συμφωνώ με τον όρο γυναικτονία. Ο φόνος μιας γυναίκας είναι ανθρωποκτονία. Γιατί αν το απομονώσουμε σε ανδροκτονία ή γυναικοκτονία είναι σαν να υποστηρίζουμε ότι η γυναίκα δεν είναι άνθρωπος. Ναι, όντως τα περιστατικά είναι πολλά, αλλά παραμένουν ανθρωποκτονίες. Το θετικό είναι ότι πολλές γυναίκες συμφωνούν μαζί μου. Ρωτάω καμιά φορά και φεμινίστριες: ‘‘Γιατί δεν αντιδράτε απέναντι στον διχαστικό και σεξιστικό όρο της γυναικτονίας;’’. Στη Νομική επιστήμη δεν υπάρχει αυτός ο όρος. Γιατί κάποιοι πάνε να μας χωρίσουν; Ποιος είναι ο στόχος τους; Γιατί να υπάρχει αναταραχή; Μήπως επειδή κι αυτό εντάσσεται σε όλα αυτά τα οποία μας προωθούν σιγά-σιγά. Προσωπικά είμαι υπέρ της ισότητας των δύο φύλων. Ο Θεός έπλασε δυο φύλα. Προφανώς γι΄ αυτό και είμαι και υπέρ της ομοιόμορφης εμφάνισης των παιδιών μας στα σχολεία. Πρέπει να υπάρχει ισότητα. Η λύση για όλα τα παραπάνω είναι μία. Να κοιτάξουμε στις παλιές εποχές, που ο θεσμός της οικογένειας ήταν πυλώνας της κοινωνίας μας. Και να προσευχόμαστε στον Θεό να παύσουν τα θλιβερά φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας. Είμαστε άνθρωποι, παιδιά του Θεού, άνδρες και γυναίκες».

Με βάση τα παραπάνω, καταλαβαίνετε ότι η συνέντευξη του Σεβασμιώτατου στο περιοδικό «Trip» θα προκαλέσει πανελλήνια αίσθηση.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Η καθιερωμένη εθελοντική αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί αύριο (10.30π.μ.-1.30μ.μ.) στον αύλειο χώρο του κοινωνικού και φιλανθρωπικού έργου του ιερού μητροπολιτικού ναού Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου. Η εν λόγω δραστηριότητα θα ξεκινήσει και πάλι, μετά την παρέλευση τριών ετών, λόγω της πανδημίας, διάστημα κατά το οποίο, παρά τις δυσχερείς συνθήκες της υγειονομικής κρίσεως, η τράπεζα αίματος του ιερού ναού διέθεσε πάνω από 100 φιάλες αίματος σε ασθενείς συμπολίτες.

Πηγή: pelop.gr