Προχθές ήταν η μέρα που εγκαινιάσθηκε και είναι αφιερωμένο στους 121.692 καταγεγραμμένους πεσόντες στους αγώνες του έθνους, από την ίδρυση του ελληνικού κράτους μέχρι το 1974.

«Ο αρχηγός του στρατεύματος πρέπει να έχει ένα ευρύχωρο γραφείο με διακόσμηση που να παραπέμπει στην ύψιστη αποστολή του για να εμπνέεται». Με αυτό το σκεπτικό ο αείμνηστος πατρινός υποστράτηγος επί τιμή, Ιάκωβος Τσούνης, διέθεσε 500.000 ευρώ για την ανακαίνιση του γραφείου του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου. Η βούληση του δωρητή ήταν αποτυπωμένη σε σχετική επιστολή που είχε αποστείλει στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στις 5 Φεβρουαρίου 2021.

Ο στρατηγός, ωστόσο, δε θέλησε ένα τόσο μεγάλο ποσό να δαπανηθεί για την ανακαίνιση του γραφείου του και είχε την ιδέα να αναγερθεί το Μνημείο των Πεσόντων του Εθνους, στο Πεντάγωνο.

Σχετική μνεία για την ανέγερση του εν λόγω μνημείου είχαμε κάνει στην εφημερίδα «Πελοπόννησο» προ 15νθημερου. Προχθές ήταν η μέρα που εγκαινιάσθηκε και είναι αφιερωμένο στους 121.692 καταγεγραμμένους πεσόντες στους αγώνες του έθνους, από την ίδρυση του ελληνικού κράτους μέχρι το 1974. Σημειωτέων, ότι δεξιά και αριστερά του μνημείου ορθώνονται επιτύμβιες στήλες στο χρώμα του μπρούντζου, πάνω στις επιτύμβιες πλάκες με τα ονόματα των 121.692 νεκρών!
Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη συλλογή όλων των ονομάτων απαιτήθηκε διάστημα 6 μηνών μέχρις ότου παραδοθεί πλήρης κατάλογος, από την επιτροπή, ιστορικών και στελεχών των Διευθύνσεων Ιστορίας των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, προς αξιοποίηση.

Ωστόσο, τίποτα απ’ όλα αυτά δε θα είχε γίνει αν δεν υπήρχε η γενναία προσφορά του αείμνηστου πατρινού ευπατρίδη από την Εγλυκάδα, που δυστυχώς η Πάτρα (ας μην το ξεχνάμε) δεν τον έχει τιμήσει δεόντως.

Χρειάστηκε δε, να δείξει κατανόηση η κόρη του Αθηνά Τσούνη, όταν ο στρατηγός Φλώρος τής ζήτησε να αλλάξει τη δωρεά, ώστε τα χρήματα του πατέρα της να διατεθούν για την ανέγερση του Μνημείου των Αθανάτων του Εθνους στο Στρατόπεδο Παπάγου. Η κ. Τσούνη συμφώνησε αμέσως και πέρυσι στις 11 Απριλίου επέδωσε και σχετική επιστολή στον αρχηγό στου στρατεύματος, με την οποία αποδέχθηκε την πρότασή του για αλλαγή της δωρεάς.

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έγιναν από τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Γιάννη Κεφαλογιάννη και τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο.

Επισκέψιμο για το κοινό θα είναι από τις αρχές του 2024.

Πηγή: pelop.gr