Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η η εθνική μας εορτή στον τόπο που ξεκίνησε η επανάσταση και υψώθηκε το Λάβαρο της επανάστασης, στο ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Λαύρας.

Παρουσία πλήθους πιστών και με την πρέπουσα μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε ο Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου και η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821 στην ιστορική Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων, εκεί που άναψε η πρώτη σπίθα του μεγάλου Αγώνα για την Ελευθερία.

Η ιστορία της Μονής είναι άμεσα συνυφασμένη με την έναρξη της Επανάστασης, την ύψωση του Λαβάρου και την ορκωμοσία των οπλαρχηγών από τον Μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανό.

Η θεατρική ομάδα Καλαβρύτων «Πάνος Μίχος», αναβίωσαν για άλλη μια χρονιά το 1821 και χάρισαν εικόνες και ακούσματα από την ηρωική εκείνη περίοδο της ιστορίας μας μπροστά από το Ιστορικό Εκκλησάκι όπου κηρύχθηκε η επανάσταση, πραγματοποίησε την αναπαράσταση της έναρξης της Επανάστασης, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης στους παρευρισκόμενους.

Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των ηρώων του 1821 που βρίσκεται στην περιοχή.

Για την ιστορική αυτή ημέρα μίλησε ο Επίτιμος Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Αθανάσιος Κατσιρώδης, ο οποίος ανέφερε σημαντικά πραγματικά περιστατικά και ιστορικά γεγονότα για την Ελληνική Επανάσταση.

Ακολούθησε αναπαράσταση της ορκωμοσίας των Αγωνιστών και της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 από τον Θεατρικό Όμιλο Καλαβρύτων «ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΟΣ».

Ο εορτασμός ολοκληρώθηκε με την παρέλαση των στρατιωτικών τμημάτων και με τα παραδοσιακά χορευτικά του Συλλόγου Σκεπαστού.

Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των ηρώων του 1821 που βρίσκεται στην περιοχή.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Καλαβρυτινός Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργό Αθανάσιος Κοντογιώργης, την Βουλή ο Βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ Ιάσωνας Φωτήλας ενώ την Περιφέρεια ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης.

Παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Φίλιας, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης Δήμος Βαρβιτσιώτης, η Πρόεδρος της Ένωσης Καλαβρυτινών Αθήνας Ελένη Χάμψα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος Χαρίλαος Ερμείδης, ο Πρόεδρος Εφετών Πάτρας Νικόλαος Νικολάου.

Δείτε φωτογραφίες: