Νέα σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη έλαβε χώρα, σήμερα, Παρασκευή (15/03) στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους Αγροτικών Συνεταιρισμών από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Παρών στη συνάντηση ήταν ο Πρόεδρος της ΕΘ.Ε.Α.Σ., κ. Παύλος Σατολιάς, ενώ από την πλευρά των Αγροτικών Φορέων και Συνεταιρισμών παρευρέθηκαν οι κ.κ. Χρήστος Σουλιώτης, Γιώργος Μηλιώνης, Αθανάσιος Καραΐσκος, Χρήστος Τσιτσιρίγγος, Παναγιώτης Καλφούντζος, Στέφανος Διακομής, Ιωάννης Κράββαρης, Ιωάννης Κίτσιος, Χρήστος Τασιούλας, Κωνσταντίνος Αλεξίου, Νίκος Μπαλάσκας και ο Γενικός Διευθυντής της ΕΘ.Ε.Α.Σ., κ. Μόσχος Κορασίδης.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Πρόεδρος της ΕΘ.Ε.Α.Σ. αναφέρθηκε στα έντονα προβλήματα των αγροτών και των Συνεταιρισμών και ειδικότερα στα σημαντικά θέματα της Θεσσαλίας, που ήταν και βασικό αντικείμενο της σημερινής σύσκεψης. Ο κ. Σατολιάς ζήτησε την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων και των ενισχύσεων, ούτως ώστε να υπάρξει στοιχειώδης ρευστότητα για την επανέναρξη των καλλιεργητικών εργασιών ενόψει των ανοιξιάτικων σπορών. Εξίσου κρίσιμα είναι τα ζητήματα των αποζημιώσεων των κτηνοτρόφων και κάθε μορφής πάγιων εγκαταστάσεων και μόνιμου φυτικού κεφαλαίου, που υπέστησαν ζημιές.

Όσο αφορά τη δημοσιοποίηση της μελέτης από την ολλανδική εταιρεία, η ΕΘ.ΕΑ.Σ. αναφέρθηκε στη δική της μελέτη, δηλώνοντας πως θα συμμετάσχει στο δημόσιο διάλογο μέσω των Αγροτικών Συνεταιρισμών, ώστε να βρεθεί η καλύτερη λύση για την αντιπλημμυρική προστασία, την εξοικονόμηση νερού άρδευσης, καθώς και το σωστό μείγμα καλλιεργειών και εκτροφών για να διατηρηθεί παραγωγικός ο πρωτογενής τομέας της Θεσσαλίας. Η εικόνα στην Κάρλα από μόνη της προϋποθέτει ένα θέμα άμεσων απαντήσεων, τόσο για την αποκατάσταση των εδαφών και την απομάκρυνση των νερών, όσο και για την αποζημίωση του πραγματικού εισοδήματος, που χάνουν οι πλημμυροπαθείς, ώστε να μην εγκαταλείψουν την περιοχή.

Συνεχίζοντας, ο κ. Σατολιάς αναφέρθηκε στην πιο πρόσφατη συνάντηση του Προεδρείου της ΕΘ.Ε.Α.Σ. με τον πρωθυπουργό, όπου συζητήθηκαν μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων, που ταλανίζουν τον πρωτογενή τομέα. Ο Πρόεδρος, κ. Παύλος Σατολιάς έθεσε ξανά επί τάπητος το θέμα του αυξημένου κόστους παραγωγής, που επηρεάζει τους αγρότες και δη την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Τόνισε δε, κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης, πως κατατέθηκαν από την ΕΘ.Ε.Α.Σ. προτάσεις επί πέντε κρίσιμων θεμάτων, τόσο προς τον πρωθυπουργό, όσο και προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ, που αφορούν τα κάτωθι:
  • Προτάσεις βελτίωσης και απλοποίησης της Νέας ΚΑΠ 2023-2027 – Τεκμηριωμένες θέσεις για την αξιοποίηση των ενισχύσεων και τη στήριξη της παραγωγής.
  • Ανάγκες Αγροτικών Συνεταιρισμών σε εγκαταστάσεις ΑΠΕ – Κατανομή 50 ΜW στο πλαίσιο του μέτρου «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι»
  • Κόκκινα Δάνεια – Συνεργασία της ΕΘ.Ε.Α.Σ. με τον υπουργό Επικρατείας, κ. Μάκη Βορίδη για την επίλυση του εν λόγω προβλήματος που απασχολεί παραγωγικούς Αγροτικούς Συνεταιρισμούς.
  • Προτάσεις της ΕΘ.Ε.Α.Σ. για την εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά αγροτικών προϊόντων και τροφίμων – Προστασία των παραγωγών από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, τη νοθεία των ΠΟΠ προϊόντων, καθώς και τις ελληνοποιήσεις.
  • Πρόνοια για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Αγροτικού Πετρελαίου.

Ταυτόχρονα, σε διαλογική συζήτηση που ακολούθησε, τον λόγο έλαβαν οι Πρόεδροι των Αγροτικών Συνεταιρισμών, μελών της ΕΘΕΑΣ, οι οποίοι ανέπτυξαν τα επιμέρους θέματα, τόσο των αποζημιώσεων και της έλλειψης ρευστότητας, όσο και των ειδικών παρεμβάσεων συγκεκριμένων περιοχών.

ΕΘΕΑΣ Μέγαρο ΜαξίμουΗ τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη

«Οι συναντήσεις και οι συσκέψεις για τα ζητήματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα και ειδικά τα θέματα της Θεσσαλίας, είναι συχνές και θέλαμε να δώσουμε συνέχεια στην προηγούμενη συζήτησή μας για να συζητήσουμε λίγο πιο αναλυτικά και να ακούσουμε τις απόψεις των θεσμικών εκπροσώπων του πρωτογενούς τομέα» είπε ο κ. Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση και συμπλήρωσε, αναφερόμενος στη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τους αγρότες: «δρομολογήθηκε η νομοθετική ρύθμιση σχετικά με τη δέσμευση την οποία είχαμε αναλάβει να μπορούμε να προσφέρουμε χαμηλού κόστους ηλεκτρικό ρεύμα στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους μας σε ορίζοντα δεκαετίας. Είναι μία σημαντική παρέμβαση η οποία, αν μη τι άλλο, εξασφαλίζει προβλεψιμότητα για έναν σημαντικό συντελεστή κόστους για πολλούς από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας».

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός μιλώντας για την ΚΑΠ, δήλωσε: «Χρειάζονται παρεμβάσεις στην Κοινή Αγροτική Πολιτική και άμεσες παρεμβάσεις. Ήδη, το υπουργείο έχει καταθέσει μία σειρά από σκέψεις στο Συμβούλιο Υπουργών σχετικά με τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη μεγαλύτερη ευελιξία ως προς τα εργαλεία».

«Έχουμε στηρίξει τα συνεργατικά σχήματα μέσα από μια σειρά από φορολογικά και άλλα κίνητρα και επενδύουμε και στην τεχνολογία και στην τεχνογνωσία και σε αυτή την ποιοτική μετάπτωση του πρωτογενούς μας τομέα σε έναν τομέα ο οποίος μπορεί πραγματικά να είναι ανταγωνιστικός, καινοτόμος και εξαγωγικός, έτσι ώστε η αξία η οποία δημιουργείται, ειδικά όσον αφορά στις εξαγωγές μας, να μπορεί να παραμένει στη χώρα και να την καρπώνονται όλοι οι κρίκοι της παραγωγικής και της μεταποιητικής αλυσίδας» κατέληξε.

Στη σύσκεψη μετείχαν εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Υπουργός Υποδομών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο Υπουργός Επικρατείας, κ. Σταύρος Παπασταύρου, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Στρατάκος.

Συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Κυριάκος Μπαμπασίδης και ο Αντιπρόεδρος, κ. Γιάννης Κουρδής.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, οι κ.κ. Παύλος Σατολιάς και Χρήστος Σουλιώτης σε δηλώσεις τους στον Τύπο αναφέρθηκαν ότι από πλευράς της ΕΘ.Ε.Α.Σ. αναλύθηκαν διεξοδικά όλα τα θέματα, που αντιμετωπίζει η Θεσσαλία, όπως η έλλειψη ρευστότητας, η καταβολή αποζημιώσεων, η καθυστέρηση καταβολής ενισχύσεων. Αναμένουν την πρόοδο όλων των θεμάτων, καθώς έχει μεσολαβήσει σημαντικό χρονικό διάστημα και πλέον χρειάζεται ουσιαστική και πραγματική πρόοδος.

Πηγή: etheas.gr