Στο πλαίσιο της τηλεοπτικής του συνέντευξης στη δημοσιογράφο Αναστασία Γιάμαλη και την εκπομπή Kontra24, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης τοποθετήθηκε για το διακύβευμα της ευρωκάλπης.

«Πρέπει να αποδοκιμαστεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Πώς αξιοποίησε ο κ. Μητσοτάκης το 41% που του έδωσε ο λαός στις εθνικές εκλογές; Η ακρίβεια καλπάζει. Έχουμε υπερτετραπλάσια αύξηση πληθωρισμού στα τρόφιμα στην Ελλάδα τον Μάρτιο συγκριτικά με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μιλάμε δηλαδή για ακρίβεια που σαρώνει τα πάντα κι έναν πρωθυπουργό τροχονόμο της ακρίβειας. Καταρρέει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και αντί να το αναγεννήσουν με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, βλέπουμε παντού ελλείψεις. Τις επισημαίνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος που ο πρόεδρος του τυγχάνει να είναι υποψήφιος στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Κατά 42% αυξήθηκαν τα ενοίκια για τις οικογένειες τα τελευταία τέσσερα χρόνια, και 51% στους φοιτητές. Είμαστε σε μια εποχή τεράστιας στεγαστικής κρίσης. Έχει γίνει πολυτέλεια στην Ελλάδα το πιο ουσιαστικό δικαίωμα, αυτό της στέγασης» επισήμανε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι απαιτείται «ισχυρή αποδοκιμασία των πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας που έχουν φέρει νέες ανισότητες, συγκάλυψη, διαφθορά, σκάνδαλα, χάιδεμα στους ισχυρούς. Όσο δεν έχει έναν ισχυρό αντίπαλο ο κ. Μητσοτάκης, -σοβαρό, προγραμματικό-, τόσο θα κλιμακώνεται η αλαζονεία του».

Ερωτηθείς για τις αναφορές του κ. Κασσελάκη στην βάπτισή του με τα «μεταφυσικά σημάδια», ο κ. Ανδρουλάκης έκανε λόγο για μάννα εξ ουρανού στον κ. Μητσοτάκη.

«Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Απαξιώνουν τη συζήτηση και δίνουν δύναμη στη Νέα Δημοκρατία να το παίζει ο σοβαρός κυρίαρχος πόλος. Θέλω ο ελληνικός λαός να κρίνει ποιος έχει επιφέρει ήττες στο σύστημα εξουσίας του κ. Μητσοτάκη. Αποκαλύπτω το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων το καλοκαίρι του 2022, άδειασε το μισό Μαξίμου. Παίρνω την πρωτοβουλία με την πρόταση δυσπιστίας πριν από μερικές εβδομάδες, ξαναφεύγουν δύο του συνεργάτες. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές οι δικές μας επιλογές επέφεραν επώδυνες ήττες στο σύστημα εξουσίας του κ. Μητσοτάκη».

«Στην πολιτική μου διαδρομή δεν έχω επιλέξει ούτε να κάνω τον διασκεδαστή ούτε να πουλάω lifestyle με την προσωπική μου ζωή. Έχω επιλέξει, νομίζω, έναν δρόμο αξιοπρέπειας, σοβαρότητας και αξιοπιστίας. Μπήκα στην πολιτική για να βελτιώσω τη ζωή του ελληνικού λαού. Να κάνω την πατρίδα μου ισχυρή. Να δώσω τη δυνατότητα στις επόμενες γενιές να έχουν πολλές ευκαιρίες. Αυτή είναι η προτεραιότητά μου. Και θέλω να σας πω, επειδή ακούω πάρα πολλά σχόλια, εν τέλει αυτό χρειάζεται ο κόσμος. Τα επικοινωνιακά τρικ ή τα σόου, στο τέλος δεν αλλάζουν τίποτα για τους πολίτες. Μπορεί να σε κάνουν ευχάριστο και δημοφιλή για λίγο, αλλά χρήσιμο δεν σε κάνουν. Προτιμώ, λοιπόν, να είμαι χρήσιμος».

Ως προς τον στόχο των ευρωεκλογών, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε: «Το κόμμα μας θα είναι πολύ καλύτερα στην αριθμητική του πολιτικού συστήματος το βράδυ των ευρωπαϊκών εκλογών, είτε είναι η βάση οι προηγούμενες ευρωεκλογές είτε οι προηγούμενες εθνικές εκλογές. Εμένα, όμως, δεν μου φτάνει αυτό, γιατί θεωρώ προτεραιότητά μου να αγωνιστώ να υπάρχει στις 9 Ιουνίου το βράδυ ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, το έχει ανάγκη ο τόπος και το πολίτευμά μας. Και, δεύτερον, η επιλογή αυτή να συνιστά και κυβερνητική επιλογή στις επόμενες εθνικές εκλογές. Δεν συμβιβάζομαι, λοιπόν, με μια αριθμητική που μπορεί να με βολεύει. Ο τόπος έχει μεγάλες ανάγκες και θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να έχουμε το βράδυ της 9ης Ιουνίου μια ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση».

Αναφερόμενος στην κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τόνισε: «Από την αρχή καταδικάσαμε τις τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς στο Ισραήλ. Από την άλλη, εδώ, υπάρχει μια αντίδραση από τον Νετανιάχου που έχει οδηγήσει σε ένα σφαγείο στη Λωρίδα της Γάζας. Εμείς δεν μπορούμε να ταυτιζόμαστε απολύτως με τις πολιτικές του Νετανιάχου, διότι μέσα στις πολιτικές επιλογές που κάνει στην ευρύτερη περιοχή, είναι και το δικό του αυτοσυντήρητο. Και από την άλλη έχουμε μια χώρα, η οποία έχει μια στρατηγική – και μιλώ για το Ιράν – αποσταθεροποιητική για την ευρύτερη περιοχή. Δηλαδή, προσπαθεί δια αντιπροσώπων να έχει έναν ευρύτερο ρόλο. Η Ελλάδα – όπως και το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών – πρέπει να έχει μια πολιτική η οποία θα είναι σταθερή προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης».

«Ως ευρωβουλευτής αγωνίστηκα να υπάρχει πάντα στον φάκελο της Αλβανίας η προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, να υπάρχουν τροπολογίες για τα ιδιοκτησιακά τους δικαιώματα. Έχουμε έναν Πρωθυπουργό, που ένα ζήτημα το οποίο έχει εθνικά χαρακτηριστικά, το χειρίζεται με έναν τρόπο που πρέπει να συζητήσουμε. Τα κίνητρα του κ. Μητσοτάκη που βάζει τον κ. Μπελέρη στο ψηφοδέλτιο, είναι εθνικά ή ευρωπαϊκά; Για εμένα δεν είναι ούτε εθνικά ούτε ευρωπαϊκά, είναι εκλογικά. Και θα έπρεπε να χειρίζεται αυτά τα θέματα με μεγαλύτερο σεβασμό. Τον κ. Μπελέρη τον έχει ανάγκη η μειονότητα ως δήμαρχο στη Χειμάρρα, αυτή έπρεπε να είναι η προτεραιότητα της κυβέρνησης. Αλλά μπροστά στην προσωπική και κομματική αγωνία του κ. Μητσοτάκη να σταματήσει τις διαρροές προς τα δεξιότερα κόμματα, έκανε αυτόν τον χειρισμό. Για εμένα τα κίνητρα δεν είναι ούτε εθνικά, ούτε ευρωπαϊκά, είναι καθαρά ψηφοθηρικά» σχολίασε για την υποψηφιότητα του Φρέντυ Μπελέρη.

Ο κ. Ανδρουλάκης επανέλαβε την πρόταση του για τη διεξαγωγή debate των πολιτικών αρχηγών.

«Γιατί το αρνείται ο κ. Μητσοτάκης; Γιατί ξέρει ότι αυτή τη στιγμή είναι σε πολύ δύσκολη θέση. Διαφθορά με τα Τέμπη, διαφθορά με τα emails, διαφθορά με τις υποκλοπές. Μιλάμε για μια κυβέρνηση που παράγει διαφθορά και συγκάλυψη και προφανέστατα ούτε ο κ. Κασσελάκης θέλει να έρθει στο debate γιατί δεν ξέρει τα ευρωπαϊκά θέματα» είπε σημειώνοντας την αφωνία του ΣΥΡΙΖΑ μετά την απόρριψη της κυβέρνησης της πρότασης για debate.