Να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί από τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις στην Ηλεία – Παρέμβαση του Π. Μπράμου στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ

Να αποζημιωθούν άμεσα και να εξεταστεί η περίπτωση ασφαλιστικής κάλυψης των ελαιοπαραγωγών που υπέστησαν σοβαρές ζημιές κατά τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, ζητά από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Θεοφάνη Κουρεμπέ, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Μπράμος ενημερώνει για τις σοβαρές ζημιές που υπέστησαν τόσο οι καλλιέργειες φρούτων και λαχανικών, όσο και οι ελιές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα για την εποχή, στη συγκεκριμένη περιοχή.

patra1

Ολόκληρη η επιστολή του κ. Μπράμου έχει ως εξής:

«Σας γνωρίζουμε ότι από τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις που έλαβαν χώρα κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, υπέστησαν σοβαρές ζημιές τόσο οι υπαίθριες καλλιέργειες κηπευτικών (φρούτα και λαχανικά), όσο και η ελαιοκαλλιέργεια.

Ιδιαίτερα για την περίπτωση της ελιάς, σας επισημαίνουμε ότι η συγκεκριμένη καλλιέργεια συνιστά μια από τις δυναμικές καλλιέργειες εντός της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας καθώς καταλαμβάνει συνολική έκταση της τάξεως των 800.000 στρεμμάτων περίπου, εκ των οποίων τα 400.000 στρέμματα (50%) περίπου καλλιεργούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.

elopara2

Η ζημιά που υπέστη η συγκεκριμένη καλλιέργεια από την πρόσφατη χαλαζόπτωση ήταν μεγάλη με τα ελαιόδεντρα να βρίσκονται στο στάδιο μεταξύ του τέλους της ανθοφορίας τους και της έναρξης καρπόδεσης.

Σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, η καλλιέργεια της ελιάς δεν καλύπτεται για το συγκεκριμένο στάδιο με αποτέλεσμα το Υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Πάτρας να μην κάνει δεκτές τις δηλώσεις των παραγωγών.

Σας θέτουμε, λοιπόν, τον προβληματισμό μας και σας ζητούμε όπως εξετάσετε σοβαρά το ζήτημα ασφαλιστικής κάλυψης των ζημιωθέντων εκτάσεων της ελαιοκαλλιέργειας και αποζημίωσης των παραγωγών, καθώς η ζημία – σύμφωνα με πληροφορίες των αρμοδίων Υπηρεσιών μας – είναι μεγάλη».

5a1066cd-8b58-4d8b-b51b-7d2e76e2f0eb

Διαβάστε επίσης

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών του, και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή