Αύριο αναμένεται να επαναλειτουργήσει η γραμμή σχεδόν δύο μήνες μετά το προσωρινό κλείσιμό της για λόγους ασφαλείας.

Αύριο Μεγάλη Τρίτη αναμένεται η επαναλειτουργία του Οδοντωτού, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΣΕ,δύο μήνες μετά το προσωρινό κλείσιμό της για λόγους ασφαλείας. Λόγω κατολισθητικών φαινομένων σε σημεία απ’ όπου διέρχεται η σιδηροδρομική γραμμή, είχε κλείσει προσωρινά από τις αρχές του Μαρτίου.

«Ξαναβάζουμε στις ράγες τον Οδοντωτό Διακοπτού – Καλαβρύτων από τη Μεγάλη Τρίτη, 30 Απριλίου 2024» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΟΣΕ, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου συνήλθε εκτάκτως την περασμένη Παρασκευή υπό την προεδρεία τού Γιάννου Γραμματίδη και έλαβε αμέσως τις πρώτες αποφάσεις του .

Από την περασμένη εβδομάδα, η «Π» είχε παρουσιάσει ότι το τουριστικό τρένο που συνδέει το Διακοπτό με τα Καλάβρυτα θα μπει και πάλι στις ράγες, ενώ αναμένονται και μια σειρά αναβαθμίσεων με κλειστό κύκλωμα καμερών, δορυφορικές επικοινωνίες και αισθητήρες.

Το γεγονός της παύσης δρομολογίων έχει φέρει αναστάτωση στα Καλάβρυτα αλλά και το Διακοπτό, καθώς οι δύο περιοχές έχουν χάσει ένα σημαντικό τοπόσημό τους που λειτουργεί ως τουριστικός πόλος έλξης.

Οπως είχε παρουσιάσει η «Π» από την περασμένη εβδομάδα, την Παρασκευή έγινε το πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο, από το Διακοπτό προς τα Καλάβρυτα και η επιστροφή, προκειμένου να αποφασιστεί ένα όντως είναι σε θέση η σιδηροδρομική γραμμή να δοθεί σε κυκλοφορία, χωρίς να υπάρξουν ιδιαίτερα προβλήματα.

Σε πρώτη φάση έγινε μια καταγραφή της κάλυψης που υπάρχει μέσω δορυφόρου προκειμένου να υπάρξει μια άμεση αντικατάσταση της σημερινής επικοινωνίας της τεχνικής βάσης, στο Διακοπτό με τους μηχανοδηγούς και τους ελεγκτές που μετακινούνται με τους συρμούς, κατά μήκος της γραμμής. Σε επόμενη φάση, σύμφωνα με το σχέδιο του ΟΣΕ, προγραμματίζεται η ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών το οποίο θα επιτρέπει την συνεχή ροή εικόνα σε διάφορα σημεία του Βουραϊκού επεκτείνοντας το σύστημα ασφαλείας με κάμερες CCTV. Ο ΟΣΕ σχεδιάζει να αναβαθμίσει την επικοινωνία στο πέρασμα, χρησιμοποιώντας το ίδιο «πρωτόκολλο» ασφαλείας που ακολουθεί πλέον σε όλες τις σήραγγες της γραμμής, Πειραιάς, Αθήνα, Κόρινθος Αίγιο, από την Κακιά Σκάλα έως και την Ακράτα. Επιπλέον, με τις οπτικές ίνες θα υπάρχει πλήρης κάλυψη, καταρχάς στο σήμα της κινητής τηλεφωνίας σε σημεία που σήμερα δεν υπάρχει και, παράλληλα, δορυφορικά τηλέφωνα θα έχουν εφοδιάσει το προσωπικό με άμεση και αδιάλειπτη μεταξύ τους επικοινωνία, από τους κινούμενους συρμούς, με το τεχνικό τμήμα στη βάση του Οδοντωτού στο Διακοπτό.

Επιπλέον, σύμφωνα με δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ Π. Τερεζάκη, εντός του 2024 θα τοποθετηθούν κάμερες ασφαλείας στις περιοχές «αυξημένου ρίσκου», τις θέσεις «Πόρτες», «Δικαστήρια», στα «Τρία Ανοίγματα» κ.ά. Στις περιοχές του δικτύου κορμού, σε όλη τη χώρα, όπου υπάρχουν μεγάλες σήραγγες, ήδη ο ΟΣΕ έχει εγκαταστήσει 250 κάμερες CCTV, παρόμοια δυνατότητα θα δίνουν οι οπτικές ίνες στο Διακοπτό.

Τέλος, ο OΣΕ, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, σε επίπεδο προκαταρκτικής μελέτης που αφορά τεχνικά έργα και αποκαταστάσεις στη γραμμή του Οδοντωτού, μελετά την εγκατάσταση Σταθμών Μετεωρολογίας μέσα στο φαράγγι.

Πηγή: pelop.gr