Οι πληροφορίες της «Π» για την ονοματολογία σε όλους τους Δήμους του νομού Αχαΐας

Σε τροχιά αντίστροφης μέτρησης, για την έναρξη της πενταετούς θητείας τους από 1η Ιανουαρίου 2024, έχουν εισέλθει, πλέον, οι δημοτικές αρχές της Αχαΐας, τόσο αυτές που συνεχίζουν ως επανεκλεγμένες, όσο και οι νέες, οι οποίες αναδείχθηκαν στις πρόσφατες εκλογές.

Βαρύ «πονοκέφαλο» αποτελεί για τους δημάρχους η επιλογή των δημοτικών συμβούλων, που θα οριστούν αντιδήμαρχοι – πέραν των άλλων θέσεων ευθύνης στους δήμους- κι αυτό γιατί σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις άπαντες περιμένουν να αξιοποιηθούν σε ρόλους επί διαφόρων Τομέων, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις εκείνες όπου οι δήμαρχοι έχουν δώσει… «υποσχετικές» σε κάποιους, προεκλογικά, προκειμένου να τους στηρίξουν, συμμετέχοντας στα ψηφοδέλτιά τους! Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα, παραμονές της ορκωμοσίας των δημοτικών αρχών και της ανάληψης καθηκόντων, σε όλους μα όλους τους δήμους, οι δήμαρχοι της επερχόμενης δημοτικής περιόδου μέχρι και το 2028, δεν έχουν ακόμα αποφασίσει με ποιους αντιδημάρχους θα πορευθούν, αν και το μοίρασμα αυτών ή κάποιων εξ αυτών θα απλωθεί χρονικά μέσα στα επόμενα 5 έτη.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΑΤΡΕΩΝ, ο επανεκλεγείς δήμαρχος Κώστας Πελετίδης, αν και θα ήθελε να αναθέσει υψηλά καθήκοντα στους καλύτερους συμβούλους που έχει στη διάθεσή του, αξιοποιώντας με τον πιο παραγωγικό τρόπο την τρίτη συνεχή θητεία του, εντούτοις σκοντάφτει στα «θέλω» πολλών νέων και παλιών, συνυπολογιζόμενης και μιας κάποιας ιεραρχίας προσώπων που πηγάζει και από την κομματική φιλοσοφία του ΚΚΕ, η οποία πάντα καθορίζει τις τελικές αποφάσεις.

Ο κ. Πελετίδης, εννοείται, πως αποφεύγει να πει λέξη για το πώς θα μοιράσει την «τράπουλα» των αντιδημαρχιών. Τα σενάρια προσώπων, τα οποία επεξεργάζεται είναι πολλά, αλλά μέχρι τώρα ουδείς γνωρίζει σε ποια σύνθεση θα καταλήξει, με γνώμονα τις αναγκαίες παραταξιακές και εσωκομματικές ισορροπίες, πάνω από όλα όμως το καλό της πόλης.

Πρώτα και κύρια υπάρχουν οι σταθερές. Αυτοί δηλαδή που ήδη είναι εν ενεργεία αντιδήμαρχοι και η εμπειρία τους είναι απαραίτητη για τη συνέχεια, ανεξαρτήτως αν αυτοί θα είναι στα ίδια πόστα ή σε άλλα που θα τους ανατεθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πελοποννήσου», ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγονται οι:
Τάκης Πετρόπουλος (Παιδείας-Αθλητισμού)
Χρήστος Κορδάς ( Εργων)
Διονύσης Πλέσσας (Διοικητικών-Οικονομικών)
Νίκος Ασπράγκαθος (Καθαριότητας)
Αναστασία Τογιοπούλου (Πολεοδομικού-Κυκλοφοριακού)
Μιχάλης Αναστασίου (Πολιτικής Προστασίας)
Βίβιαν Σαμούρη (Υγείας Πρόνοιας)
Βαγγέλης Κατσακούλης (Ρίου)

Από τους παραπάνω υπάρχουν σκέψεις για αλλαγές χαρτοφυλακίων στους κκ. Ασπράγκαθο (διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων), Αναστασίου (και Καθαριότητας), Σαμούρη (Πολιτισμού) το ίδιο και σε άλλους.

Με Αντιδημαρχίες φαίνεται να «φλερτάρουν» οι νεοεκλεγέντες σύμβουλοι:

Παύλος Σκούρας (παιδαγωγός) για τον Τομέα Παιδείας
Κατερίνα Σίμου (αρχιτέκτονας) για τον Τεχνικό Τομέα
Χρήστος Δάβουλος (ιατρός) για τον Τομέα Υγείας.

Γνωστά στελέχη, που όλα δείχνουν πως θα έχουν ρόλο στη νέα δημοτική αρχή Πελετίδη, είναι οι:

Παναγιώτης Μελάς (πρόεδρος ΔΣ) για τη Διοίκηση ή την Οικονομία Κατερίνα Γεροπαναγιώτη (πρόεδρος Πολιτιστικού Οργανισμού) για μια νέα Αντιδημαρχία Πολιτισμού ή επιστροφή μετά από χρόνια στη θέση της Προέδρου του ΔΣ
Θόδωρος Τουλγαρίδης (πρόεδρος Κοινωνικού Οργανισμού) για την Αντιδημαρχία Υγείας-Πρόνοιας.

Ως προς τα άλλα καίρια πόστα του Δήμου, παίζουν οι:

Ανδρέας Παπανικήτας ως παραμένων πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ ή νέος αντιδήμαρχος Βραχνεΐκων
Διονύσης Κλάδης (νυν αντιπρόεδρος ΔΕΥΑΠ) ως πιθανός αντικαστάτης του
Παύλος Σκούρας και Αθηνά Καλλιμάνη στον Καρναβαλικό Οργανισμό, ως γνώστες του αντικειμένου.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ, ο επανεκλεγείς δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος, δεν έχει ανοίξει μεν τα χαρτιά του, αλλά όλα δείχνουν πως δύσκολα θα χαλάσει την καλή συνταγή συνεργατών, με τους οποίους άλλωστε -κατά κύριο λόγο- κέρδισε τις εκλογές. Επομένως, ως παραμένοντες φιγουράρουν οι:

Βασίλης Χριστόπουλος (Εργων-Διακοπτού)
Νίκος Καραΐσκος (Καθαριότητας-Πολιτικής Προστασίας)
Γιώργος Φραγκονικολόπουλος (Τουρισμο-Αδέσποτων)
Μαρία Σταυροπούλου (Οικονομικών-Αν. Αιγιάλειας)
Διαμάντω Βασιλακοπούλου-Καρτσωνάκη, πιθανά με μόνο αντικείμενο τον Πολιτισμό μετά και την κατάργηση της ΔΗΚΕΠΑ.
Ο Γιώργος Ντίνος, εφόσον συγχωνευθεί η ΔΕΥΑΑ είναι ο επικρατέστερος για την Αντιδημαρχία Δυτ. Αιγιάλειας (Συμπολιτεία – Ερινεό).
Ο Τάκης Ανδρεόπουλος, με την κατάργηση του ΝΠΔΔ πιθανά αναλάβει μια επίσης νέα Αντιδημαρχία Αθλητισμού και Παιδείας.
Ο Γιώργος Αγγελόπουλος (ιατρός) είναι, έως τώρα, το μοναδικό όνομα εκ των νεοεκλεγμένων συμβούλων, που πιθανά αναλάβει την Αντιδημαρχία Υγείας-Πρόνοιας.
Η Μαρία Γιδά δείχνει να παραμένει πρόεδρος του ΔΣ.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΪΑΣ, ο νέος δήμαρχος Γρηγόρης Αλεξόπουλος θα ανακοινώσει τους αντιδημάρχους του κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Στο μπλοκάκι του, μεταξύ άλλων, υπάρχουν και τα ονόματα των:

Νίκου Καραμαλίκη
Ανδρέα Μπουχέλου
Αγγελου Καρντζά
Βασίλη Καρβουνιάρη
Γιώργου Βεσκούκη
Κώστα Ταπεινού
Γιάννη Θανασούλια
Σπύρου Κυριαζόπουλου
Πηνελόπη Παναγιωτοπούλου

Δύσκολη θα είναι η απόφαση για συμβούλους από τη Μόβρη, αφού όλοι δεν είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ, ο επανεκλεγείς δήμαρχος Θανάσης Παπαδόπουλος έχει να επιλέξει αντιδημάρχους από μια μεγάλη δεξαμενή συμβούλων και μάλλον θα προκαθορίσει κάποιους εξ αυτών σε χρονικές περιόδους, θέλοντας να χρησιμοποιήσει, αλλά και να ικανοποιήσει τους περισσότερους. Στους διατηρητέους αντιδημάρχους συμπεριλαμβάνονται οι:

Γιάννης Σαμαρτζόπουλος (Οικονομικών)
Σωτήρης Δουκλιάς (Κλειτορίας)
Γιώργος Ροδόπουλος (Παΐων) και πιθανά
Νίκος Σφαραγκούλιας (Εργων)

Στα νέα ονόματα εισερχόμενων στο δημοτικό σχήμα είναι οι:
Τσούτσης, Μηλιτσόπουλος, Δαλιάνης, Τζόβολος και Ζήσης.

Για πρόεδροι του ΔΣ «παίζουν» οι Λεωνίδας Βασιλόπουλος (Λειβάρτζι) και Ανδρέας Ζυγούρας (Γομένισσα), κάτι που ίσως διχάσει τη δημοτική ομάδα.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ, ο επανεκλεγείς δήμαρχος Θόδωρος Μπαρής μάλλον θα έχει εύκολη κατανομή ρόλων. Ετσι, πρόεδρος του ΔΣ αναμένεται ο Νίκος Μαρτζάκλης, πρωτος σε σταυρούς και αντιδήμαρχοι, κατά πάσα πιθανότητα, οι:
Θανάσης Ανδρικόπουλος
Ελένη Χριστοδουλουπούλου
Γιάννης Γεωργαντόπουλος

Πηγή: pelop.gr