(κύρια σημεία ομιλίας στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό)
Ανδρέας Παναγιωτόπουλος:
Είστε γνήσιοι απόγονοι και συνεχιστές του «θατσερισμού» και του «ρηγκανισμού» – Προσωπικό στοίχημα το «όραμα» του κ. Μητσοτάκη για ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ
Ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, Βουλευτής Αχαΐας και Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2024 στηλιτεύοντας την επί της αρχής απουσία κοινωνικού πρόσημου μεταξύ άλλων τόνισε ότι «Δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει προς ψήφιση έναν προϋπολογισμό ο οποίος είναι παντελώς εκτός κοινωνικού και οικονομικού πλαισίου».

Αποδίδοντας τη μεγάλη εικόνα που αντικατοπτρίζει ο προϋπολογισμός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «σήμερα η ελληνική κοινωνία μαστίζεται από «νέους ιούς», οι οποίοι δεν είναι καθόλου άγνωστοι ούτε σκοτεινοί. Είναι ο ιός της ακρίβειας και του παρατεταμένου πληθωρισμού, οι οποίοι εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια έχουν μειώσει πολύ αισθητά την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων και Ελληνίδων. Δεν χρειάζεται να επικαλεστώ τα στοιχεία των ευρωπαϊκών και διεθνών φορέων, που δείχνουν την Ελλάδα πρωταθλήτρια ακρίβειας και τους εγχώριους καταναλωτές στον πάτο της αγοραστικής δύναμης. Η Ελλάδα αριστεύει στην αισχροκέρδεια, την καρτελοποίηση και την ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων και ελέγχων για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια και ο πληθωρισμός».

Αναφερόμενος στην πανδημία και την αντίληψη για την Υγεία επεσήμανε «Δεν μάθατε απολύτως τίποτε από τα διδάγματα της πανδημίας, όχι επειδή είστε ανεπίδεκτοι μαθήσεως, αλλά διότι εμφορείστε από τη νεοφιλελεύθερη σχολή σκέψης. Πιστεύετε ότι η υγεία είναι απλώς ένα καταναλωτικό αγαθό, ένα προϊόν, ένα εμπόρευμα και ότι πρέπει να λειτουργεί και αυτή με κριτήρια ιδιωτικής οικονομίας, άρα κέρδους.»

Επιπλέον, παρέθεσε τα στοιχεία που μαρτυρούν την απαράδεκτη κατάσταση στην Υγεία και την οπισθοδρόμηση της χώρας σε σχέση με την Ευρωζώνη και την ΕΕ, σύμφωνα με τα οποία, μεταξύ άλλων, η Ελλάδα αφιερώνει μόλις το 6,7% του ΑΕΠ της στη δημόσια δαπάνη για την υγεία, όταν ο μέσος όρος της ευρωζώνης είναι 8,2 %, ενώ σχετικά με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, η Ελλάδα είναι 18η στους 21 του πίνακα της Κομισιόν σε ποσοστό δαπανών για την Υγεία (4,5%) στα κονδύλια των εθνικών σχεδίων στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις σκανδαλώδεις αυξήσεις μισθών για τα golden boys της Υγείας λέγοντας: «τη στιγμή που η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται από την ακρίβεια και τα νοσοκομεία καταρρέουν, εσείς αυξάνετε σκανδαλωδώς -από 45 έως και 75%(!)- τους μισθούς των διοικητών των υγειονομικών περιφερειών και των διοικητών των νοσοκομείων, μιλώντας για δήθεν θέσπιση κινήτρων για προσέλκυση ικανών στελεχών, όταν έχετε αποτύχει στις επιλογές σας έως σήμερα. Αφήστε δε με την ευνοιοκρατία που εφαρμόζετε θα φέρετε «Στάσσηδες» και στην Υγεία, -θα επιλέγουμε κι εδώ χρωματιστά τιμολόγια, όπως στη ΔΕΗ;- ενώ την ίδια στιγμή έχετε προβεί σε διώξεις φρονημάτων στα νοσοκομεία».

Κλείνοντας την ομιλία του επανέλαβε: για εμάς στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η Υγεία είναι ένα δημόσιο αγαθό, εκτός αγοράς το οποίο το κράτος έχει συνταγματική υποχρεώση να προασπίζεται εις όφελος της κοινωνίας, της συνοχής και της ευημερίας της για ένα μέλλον δίκαιο, αξιοπρεπές και βιώσιμο για όλους μας».

Επισυνάπτεται ο σύνδεσμος της ομιλίας:

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ – βουλευτής Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ / ομιλία για τον προϋπολογισμό 2024 (youtube.com)