Τα νέα τους καθήκοντα ανέλαβαν τα κυβερνητικά στελέχη μετά τον χθεσινό ανασχηματισμό – Το χιούμορ του πρωθυπουργού στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Τα νέα τους καθήκοντα ανέλαβαν κυβερνητικά στελέχη στα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εργασίας, μετά τις ανακοινώσεις που έκανε χθες ο Παύλος Μαρινάκης για τον στοχευμένο ανασχηματισμό με επίκεντρο τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια.

Η ορκωμοσία έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαρόπουλου και παρουσία του πρωθυπουργού  Κυριακού Μητσοτάκη, χοροστατουντος του αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, Ιωάννη Καραμούζη. 

Αμέσως μετά τον θρησκευτικό όρκο, τα νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου υπέγραψαν το πρωτόκολλο διορισμού τους και χαιρέτισαν την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσία των οποίων έγινε η τελετή.

Η ορκωμοσία των νέων Υπουργών | One Channel

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επιστρέφει (για πέμπτη φορά) στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στη θέση του Γιάννη Οικονόμου με υφυπουργό τον Ανδρέα Νικολακόπουλο. Ο Άδωνις Γεωργιάδης μετακινήθηκε στο Υπουργείο Υγείας, ενώ η Δόμνα Μιχαηλίδου αναβαθμίστηκε ως υπουργός Εργασίας. Υφυπουργός Παιδείας ορκίστηκε η Ιωάννα Λυτρίβη και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

orkwmosia__4_
orkwmosia__5_
orkwmosia__6_

Με χιούμορ απάντησε ο Μητσοτάκης

Με χιούμορ απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο σχόλιο δημοσιογράφων για τον ανασχηματισμό. Μιλώντας στο Προεδρικό Μέγαρο με δημοσιογράφους που αστειευόμενοι τον ρώτησαν αν θα κάνει ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Αυτόν τον χάσατε».

Αστειεύτηκε και για το ότι τις αποφάσεις του τις λαμβάνει στο βουνό, λέγοντας: «Όταν ξαναπάω στο βουνό». «Το Νταβός πιάνεται;», ρώτησαν ξανά οι δημοσιογράφοι με τον κ. Μητσοτακη να απαντάει αρνητικά, λέγοντας: «Μόνο τα εγχώρια».

0rkwmosia__2_
0rkwmosia__3_
0rkwmosia__4_
0rkwmosia__5_
0rkwmosia__6_
0rkwmosia__7_
0rkwmosia__8_
0rkwmosia__9_
0rkwmosia__1_
Επιστροφή Χρυσοχοΐδη σε μια θέση που ξέρει καλά

Η επιλογή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για το κορυφαίο πόστο στο κτίριο της Κατεχάκη αντί του Γιάννη Οικονόμου δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη. Ανώτερη κυβερνητική πηγή έλεγε στο protothema.gr ότι εκ των πραγμάτων χρειαζόταν ένα πρόσωπο με περισσότερο επιχειρησιακά χαρακτηριστικά, με δεδομένη και την αναβάθμιση των επιχειρησιακών προκλήσεων για την ΕΛ.ΑΣ. Αντί του πιο «πολιτικού» Γιάννη Οικονόμου, λοιπόν, προκρίθηκε η επιστροφή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σε μια θέση που γνωρίζει καλά, μιας και θα υπηρετήσει για πέμπτη φορά ως υπουργός σε αυτό το πόστο. Μάλιστα σε αυτή τη θέση είχε τοποθετηθεί και στην πρώτη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και έμεινε για δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι σαρωτικές αλλαγές στην πολιτική ηγεσία με την αντικατάσταση και του υφυπουργού Κώστα Κατσαφάδου από τον βουλευτή Ηλείας Ανδρέα Νικολακόπουλο, αποτελούν προαναγγελία και των αλλαγών που έρχονται στην ηγεσία του σώματος στις κρίσεις των επόμενων εβδομάδων, με τη θέση του αρχηγού Λάζαρου Μαυρόπουλου να είναι επίσης επισφαλής.

orkomosia-0
orkomosia__6_
orkomosia__5_
orkomosia-mk
6074239
IMG_2665
IMG_2660
IMG_2661
mak-0rkomosia
orkwmosia__2_
orkwmosia__1_
maketa-orkomosia
Δόμνα Μιχαηλίδου, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Παύλος Μαρινάκης, Ανδρέας Νικολακόπουλος
6074219
Η νέα υφυπουργός Παιδείας Ιωάννα Λυτρίβη
orkomosia-02__2_
orkomosia-02__1_
orkomosia__4_
orkomosia-
orkomosia__1_
orkomosia

Ο καλός στρατιώτης Άδωνις

Η αποχώρηση Χρυσοχοΐδη από το υπουργείο Υγείας, πάντως, φέρνει στην Αριστοτέλους έναν παλιό γνώριμο, ήτοι τον μέχρι πρότινος υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη. Ο «καλός στρατιώτης Άδωνις» ενημερώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, προ διημέρου για τις προθέσεις του πρωθυπουργού, όπως και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο κ. Γεωργιάδης μετακινείται σε ένα επίσης μεταρρυθμιστικό πόστο που γνωρίζει καλά, με δεδομένη τη θητεία του εκεί την περίοδο 2013-2014 και καλείται να υλοποιήσει μια σειρά αλλαγών, όπως ο νέος νοσοκομειακός χάρτης και οι παρεμβάσεις στο ΕΚΑΒ. Βεβαίως και ο κ. Χρυσοχοϊδης είχε τρέξει μια σειρά ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στο εν λόγω χαρτοφυλάκιο, το οποίο είχε πάψει να αποτελεί τη «μαύρη τρύπα» της κυβέρνησης, ενώ επίκειται και η επιλογή των νέων διοικήσεων των νοσοκομείων με βάση τον νέο νόμο του υπουργείου Εσωτερικών.

Για τη θητεία του κ. Γεωργιάδη στο υπουργείο Εργασίας, πάντως, υπήρχε καλή άποψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ μόλις είχε ξεκινήσει να «τρέχει» την εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στο λιανεμπόριο και στη βιομηχανία. Η καραμπόλα, όμως, τον έφερε σε ένα γνώριμο γι’ αυτόν πόστο, όπου θα βρει την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και θα έχει στενή συνεργασία για τα νοσοκομεία με τον υφυπουργό Μάριο Θεμιστοκλέους.

Η αναβάθμιση της Δόμνας

Ευνοημένη από τις προαναφερθείσες καραμπόλες είναι και η Δόμνα Μιχαηλίδου που μετακινείται στο υπουργείο Εργασίας αντί του Άδωνι Γεωργιάδη και γίνεται έτσι η πεμπτη γυναίκα υπουργός της κυβέρνησης μαζί με τη Σοφία Ζαχαράκη, τη Νίκη Κεραμέως, την Όλγα Κεφαλογιάννη και τη Λίνα Μενδώνη.

Η κ. Μιχαηλίδου είχε ακουστεί έντονα και μετά τις εκλογές για υπουργοποίηση, με δεδομένο ότι είχε να επιδείξει έργο ως υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας. Εντούτοις το σενάριο αυτό δεν προκρίθηκε και η ίδια βρέθηκε ως υφυπουργός Παιδείας στο Μαρούσι, υπό τον Κυριάκο Πιερρακάκη. Υπό αυτή την έννοια, η κ. Μιχαηλίδου που ενημερώθηκε χθες για την αλλαγή πόστου λογίζεται ως αναβαθμισμένη και θα παραλάβει σήμερα από τον Άδωνι Γεωργιάδη τα νέα της καθήκοντα. Στο υπουργείο Εργασίας θα βρει τους υφυπουργούς Βασίλη Σπανάκη και Πάνο Τσακλόγλου, ενώ στενή συνεργασία θα έχει και με την έμπειρη γενική γραμματέα Εργασιακών Σχέσεων Άννα Στρατινάκη και τον γενικό γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νίκο Μηλαπίδη.

Στη θέση της κυρίας Μιχαηλίδου στο υπουργείο Παιδείας μετακινείται η χαμηλών τόνων βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Ιωάννα Λυτρίβη. Πρόσωπο από τη διεύρυνση της ΝΔ, η κυρία Λυτρίβη είχε θητεύσει ως επικεφαλής του ΕΟΠΠΕΠ στο υπουργείο Παιδείας την περασμένη τετραετία και βρέθηκε στην τέταρτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ. Ακούστηκε για υφυπουργός και το καλοκαίρι, αλλά το σενάριο δεν ευοδώθηκε, ενώ δέχθηκε το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού χθες στις 17:00, μια ώρα πριν την επίσημη ανακοίνωση. Θα αναλάβει την επαγγελματική εκπαίδευση, ενώ η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα επιστρέψουν ως αρμοδιότητα στην έτερη υφυπουργό Παιδείας Ζέττα Μάκρη.

Πηγή: protothema.gr