Η παλαίφατος και ιστορική Ιερά μονή Αγίας Λαύρας τίμησε και φέτος την μνήμη του Αγίου Αλεξίου του ανθρώπου του Θεού, όπου βρίσκεται αποθησαυρισμένη η κάρα του Αγίου (αφιέρωμα στη Μονή από τον Αυτοκράτορα Μανουήλ Παλαιολόγο το 1398), και είναι ο πολιούχος της Μαρτυρικής Πόλης των Καλαβρύτων, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 17 Μαρτίου.

Οι εορτασμοί ξεκίνησαν την παραμονή το απόγευμα με την τέλεση Ιεράς Αγρυπνίας μέχρι το πρωί της κυριωνύμου ημέρα μέσα σε κλίμα ιεράς κατάνυξης. Του Αρχιερατικού Εσπερινού και της Αρχιερατική Ακολουθίας των Προηγιασμένων Δώρων προεξήρχε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος πλαισιούμενος από τον Ηγούμενο της Αγίας Λαύρας Γέροντα Ευσέβιο, τον Ηγούμενο του Μεγάλου Σπηλαίου Γέροντα Καλλίνικο, τους πατέρες της Μονής και άλλους κληρικούς της ευρύτερης περιοχής των Καλαβρύτων, παρών ήταν και ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Παπαδόπουλος.

Κατά τη διάρκεια του Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού στο προαύλιο της Μονής και εντός του Παλαιού Καθολικού της Μονής τελέσθηκε η Αναπαράσταση της Ορκωμοσίας των Καλαβρυτινών Προεστών και Καπεταναίων παρουσία του Μητροπολίτου Παλαιών Πατρών Γερμανού, διακόσια χρόνια μετά την ημέρα κατά την οποία οι Καλαβρυτινοί με αφορμή την παρουσία τους στην Μονή για την εορτή του Αγίου Αλεξίου αποφάσισαν τον ξεσηκωμό τους ενάντια στους Τούρκους Κατακτητές που οδήγησε πέντε μέρες μετά από πολιορκία στην Απελευθέρωση των Καλαβρύτων.  Πηγή: pemptousia.gr