Συμπληρώνονται φέτος 33 χρόνια από τη δολοφονία του αγωνιστή Νίκου Τεμπονέρα. Το Νοέμβρη 1990 η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταθέτει ένα αντιδραστικό νομοσχέδιο που προβλέπει σειρά αλλαγών για τα σχολεία και το πανεπιστήμιο. Σύσσωμος ο εκπαιδευτικός κόσμος αντιδρά. Ως τα μέσα Δεκέμβρη τα μισά σχολεία της χώρας και τα περισσότερα ΑΕΙ και ΤΕΙ τελούν υπό κατάληψη. Καθημερινά γίνονται πορείες με αίτημα για δωρεάν και δημόσια παιδεία.

Η κυβέρνηση αδυνατώντας να ελέγξει την κατάσταση επιλέγει το δρόμο της καταστολής. Ομάδες κρούσης της ΟΝΝΕΔ θα προσπαθήσουν να σπάσουν τις καταλήψεις, επιχειρώντας βίαιες ανακαταλήψεις.

Το βράδυ της 8 Γενάρη 1991 ο τοπικός μηχανισμός κρούσης της ΟΝΝΕΔ, με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Πάτρας και τότε δημοτικό σύμβουλο Γ. Καλαμπόκα φτάνει στο 3ο Λύκειο Πατρών και επιτίθεται με σιδερολοστούς και καδρόνια σε μαθητές και καθηγητές που περιφρουρούν το σχολείο. Ο Γ. Καλαμπόκας, μπροστά στην πόρτα του σχολείου, χτυπά με λοστό στο κεφάλι και τραυματίζει θανάσιμα τον Νίκο Τεμπονέρα.

Ο Νίκος Τεμπονέρας όρθωσε το ανάστημά του για να υπερασπιστεί την παιδεία και τις δημοκρατικές ελευθερίες αντιστεκόμενος στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήθελε να επιβάλλει στην εκπαίδευση.

Τριάντα τρία χρόνια μετά τιμούμε την ιστορική μνήμη και διδασκόμαστε απ’ αυτήν. Ο Νίκος Τεμπονέρας ζει και θα ζει στους αγώνες μας. Συνεχίζει να εμπνέει τους αγώνες της νεολαίας και των εργαζομένων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της παιδείας, μέσω της παράκαμψης-κατάλυσης του άρθρου 16 του Συντάγματος, όπως επίσης και στις επιθέσεις στην εργασία και τα δικαιώματα που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση της δεξιάς.

Καλούμε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες της Πάτρας την Τρίτη 9 Γενάρη και ώρα 6:00 μ.μ να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις, τιμώντας τη μνήμη του αγωνιστή της Αριστεράς Νίκου Τεμπονέρα.