Η διάχυση της επίδρασης που απορρέει από τη «συμφιλίωση» είναι ευδιάκριτη και στην Πάτρα, όπου όλη η Μ. Εβδομάδα κύλησε ομαλά στις εκκλησίες, καθώς ουδείς κυβερνητικός ή κομματικός αξιωματούχος έτυχε αποδοκιμασιών.

Η επιδραστικότητα της «ιερής συμφιλίωσης» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο κατέστη εμφανής όλες τις μέρες της Μ. Εβδομάδος κατά τη διάρκεια των Ιερών Ακολουθιών.

Η πίκρα και η οργή του χριστεπώνυμου πλήθους για την ψήφιση από την κυβέρνηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών ναι μεν υφίσταται, ωστόσο από την άλλη πλευρά φαίνεται ότι πρυτανεύει πλέον η σύνεση και γίνονται αποδεκτοί οι διακριτοί ρόλοι κυβέρνησης-Εκκλησίας, καθώς μπορούν να συνυπάρχουν, διατηρώντας τον «αστερίσκο» της διαφωνίας τους για το επίμαχο νομοθέτημα.

Η διάχυση της επίδρασης που απορρέει από τη «συμφιλίωση» είναι ευδιάκριτη και στην Πάτρα, όπου όλη η Μ. Εβδομάδα κύλησε ομαλά στις εκκλησίες, καθώς ουδείς κυβερνητικός ή κομματικός αξιωματούχος έτυχε αποδοκιμασιών.

Γνωρίζουμε περιπτώσεις, που η συνύπαρξη είχε μεν «μουδιασμένα» χαρακτηριστικά, ωστόσο δεν παρατηρήθηκε η παραμικρή παρεκτροπή.

Παρά ταύτα, πέραν των εκκλησιαστικών παραγόντων που έχουν λάβει ρητές εντολές από τη Μητρόπολη να υποδέχονται με τον προσήκοντα τρόπο επώνυμους και ανώνυμους πιστούς, έχουν ληφθεί και από την πλευρά της τοπικής ΕΛΑΣ προληπτικά μέτρα για να αποτραπεί κάθε απόπειρα αμαύρωσης των Αγίων Ημερών, αν και δεν έχει εκδηλωθεί τέτοια τάση.

Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας, γνωρίζοντας τις σφοδρές διαδικτυακές αντιδράσεις όταν ψηφίστηκε το νομοσχέδιο, σήμερα νιώθουν ανακουφισμένοι, διότι είναι μηδενισμένες…

Ομως, παρά αυτό το γεγονός, έχουν λάβει μέτρα διακριτικής επιτήρησης, που αφορούν τους μεγαλύτερους ιερούς ναούς της αχαϊκής πρωτεύουσας.

Η εφαρμογή των μέτρων ξεκίνησε χθες, κατά την περιφορά του Επιταφίου και φυσικά θα ισχύσουν και απόψε την ώρα της Ανάστασης.
Συνολικά, στο πρόγραμμα της επιτήρησης έχουν ενταχθεί οι Ιεροί Ναοί Αγίου Ανδρέα, Ευαγγελίστριας, Παντάνασσας, Αγίου Νικολάου, Αγίας Σοφίας, Αγίου Δημητρίου, Αγίου Διονυσίου, Παντοκράτορος, Αγίας Αλεξιώτισσας, Αγίας Παρασκευής, Αγίας Φωτεινής και Αγίου Διονυσίου Ζαρουχλεΐκων.

Ξέχωρα, πάντως, από τους ανωτέρω 12 Ιερούς Ναούς, έχει προβλεφθεί και η εκ περιτροπής επιτήρηση σε περιφερειακές εκκλησίες από τα πληρώματα της Αμεσης Δράσης, ενώ σχετικές εντολές επαγρύπνησης έχουν δοθεί και σε ένστολους εκτός υπηρεσίας που θα βρεθούν από θρησκευτικό καθήκον στους ναούς, να έχουν τον νου τους…

Ετσι, στο (ισχνό πάντως…) ενδεχόμενο που κάποιοι φανατικοί αψηφήσουν τις εντολές και επιτεθούν ακόμη και λεκτικά σε πολιτικούς και τοπικούς παράγοντες που έχουν ταχθεί υπέρ του γάμου των ομόφυλων, θα προσάγονται και θα περάσουν την Αναστάσιμη νύχτα στην Ασφάλεια.
Τέλος, έχουν δοθεί εντολές για άμεση παρέμβαση των αστυνομικών αν «θερμόαιμοι» πιστοί κάνουν χρήση βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων. Πάντως, μέχρι χθες, σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές, η τοπική ΕΛΑΣ δεν είχε καταγράψει περιπτώσεις εκτεταμένης διακίνησης βεγγαλικών…

Πηγή: pelop.gr