Η Πολυφωνική Χορωδίας Πάτρας, ιδρύθηκε το 1983 από τον σημερινό της καλλιτεχνικό διευθυντή, Σταύρο Σολωμό και μία ομάδα φιλόμουσων Πατρινών.

Πριν από τριάντα χρόνια, μια μικρή ομάδα συμπολιτών, εδώ στην Πάτρα, προχώρησε στην ίδρυση της Πολυφωνικής Χορωδίας.

Για την ακρίβεια, στην ίδρυση ακόμα μιας χορωδίας. Η συνέχεια υπήρξε παραπάνω και από εντυπωσιακή.

Ενας πλήρης καλλιτεχνικός οργανισμός

Η Πολυφωνική, σήμερα, είναι ένας πλήρης καλλιτεχνικός οργανισμός με τμήματα, σχήματα, δράσεις και μια τεράστια γκάμα δραστηριοτήτων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Αλλά το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο σε όλη αυτήν την πορεία είναι ότι βασίστηκε στην πρωτοβουλία, τη διαθεσιμότητα, την ανιδιοτέλεια και το αίσθημα προσφοράς λίγων ανθρώπων.

Πάτρα: Πολυφωνική ιστορία πάθους και αφοσίωσης - ΦΩΤΟ Αν επιχειρήσουμε να συνοψίσουμε αυτήν την πορεία, θα μιλήσουμε για μια σπάνια διαδρομή επιτυχίας που βασίστηκε στο πάθος και την αφοσίωση μερικών ανθρώπων που υπηρέτησαν με αληθινό πάθος το δικό τους όραμα, που έκαναν το όραμά τους πράξη, προσφέροντας στην τοπική κοινωνία. Μια τοπική κοινωνία που τους ανταποδίδει, αναγνωρίζοντας
την προσφορά της Πολυφωνικής.

Η «Πελοπόννησος» αφιερώνει, σήμερα, το ειδικό της ένθετο στην Πολυφωνική με ένα αίσθημα ικανοποίησης, αφού σταθερά και διαχρονικά στήριξε τις εκδηλώσεις της και παρακολούθησε, χρόνο με τον χρόνο, την ανοδική της πορεία. Η, συνοπτική έστω, παρουσίαση που γίνεται σήμερα καλύπτει τις βασικές όψεις ενός πολυσχιδούς οργανισμού, αν και αδυνατεί να αποδώσει πλήρως το πάθος και την αγάπη για τη μουσική έκφραση που κρύβεται πίσω από αυτήν την υπόθεση.

Η ΜΥΗΣΗ ΞΕΚΙΝΑ ΕΞ ΑΠΑΛΩΝ ΟΝΥΧΩΝ

Η Πολυφωνική διατηρεί προπαιδική και παιδική χορωδία. Η προπαιδική αφορά παιδιά μεταξύ Δευτέρας και Πέμπτης Δημοτικού Σχολείου, ενώ η παιδική αφορά τις λίγο μεγαλύτερες ηλικίες.

Πάτρα: Πολυφωνική ιστορία πάθους και αφοσίωσης - ΦΩΤΟ

Σε κάθε περίπτωση, το ουσιώδες είναι ότι η Πολυφωνική ξεκινά τη μύηση στο χορωδιακό τραγούδι από τις πολύ νεαρές ηλικίες, με τα αντίστοιχα σχήματα να επιτυγχάνουν μεγάλες διακρίσεις.

ΕΝΑΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΧΟΡΟΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Ο κατάλογος με τις εθνικές και διεθνείς διακρίσεις του Βυζαντινού Χορού της Πολυφωνικής προκαλεί εντύπωση.

Πάτρα: Πολυφωνική ιστορία πάθους και αφοσίωσης - ΦΩΤΟ

Αποτελεί ένα σημείο καλλιέργειας της θρησκευτικής μουσικής που ξεχωρίζει για την ποιότητα και τις σταθερά υψηλές επιδόσεις της, ιδιότητες που τις διατηρεί σε βάθος χρόνου, ενώ στο ενεργητικό της καταγράφονται και οι παρουσιάσεις πρωτότυπων έργων.

ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΟ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ

Η Μικτή χορωδία, με χρόνο ίδρυσης το 1983, πριν από 29 χρόνια, υπήρξε το πρώτο τμήμα και η αφετηρία της Πολυφωνικής.

Πάτρα: Πολυφωνική ιστορία πάθους και αφοσίωσης - ΦΩΤΟ

Το πιθανότερο είναι ότι οι άνθρωποι που απάρτισαν και που οργάνωσαν το πρώτο αυτό σχήμα δεν θα μπορούσαν να ονειρευτούν τον σημερινό οργανισμό με το πλήθος των δράσεων που αναπτύσσει, αλλά αυτή είναι μια αληθινή ιστορία επιτυχίας.

ΠΛΗΡΕΣ ΣΕΤ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο «Εμμέλεια», η Φιλαρμονική Ορχήστρα, το Ωδείο της Πολυφωνικής, το θεατρικό της Εργαστήρι είναι μερικές ακόμα δράσεις που καταδεικνύουν μια πραγματικότητα.

Πάτρα: Πολυφωνική ιστορία πάθους και αφοσίωσης - ΦΩΤΟ

Η Πολυφωνική δεν είναι μια ακόμα χορωδία, αλλά έχει εξελιχθεί σε ένα σημαντικό καλλιτεχνικό οργανισμό, που ναι μεν έχει ως βάση τη χορωδιακή μουσική, αλλά που εκτείνεται σε μια ευρύτερη γκάμα.

Από το 1983

Η ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΠΑΤΡΑΣ ιδρύθηκε το 1983 από τον σημερινό της καλλιτεχνικό διευθυντή, Σταύρο Σολωμό και μία ομάδα φιλόμουσων Πατρινών, με στόχο τη δημιουργία ενός χορωδιακού ομίλου με σύγχρονες προδιαγραφές.
Στα 31 χρόνια της δραστηριότητας της, η ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗ με τα τμήματά της, έδωσε πάνω από 1.000 συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, μετέχοντας παράλληλα, στα πλέον έγκριτα διεθνή Φεστιβάλ Χορωδιακής Μουσικής της χώρας μας αλλά και της ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ, ΑΓΓΛΙΑΣ, π. ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ, ΙΤΑΛΙΑΣ, ΙΣΠΑΝΙΑΣ, ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ, ΠΟΛΩΝΙΑΣ, ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, ΒΕΛΓΙΟΥ, ΟΥΑΛΙΑΣ, ΑΥΣΤΡΙΑΣ, ΤΣΕΧΙΑΣ, ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ, ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ, ΣΟΥΗΔΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ, ΣΕΡΒΙΑΣ, ΓΑΛΛΙΑΣ, ΒΟΣΝΙΑΣ- ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗΣ, ΤΟΥΡΚΙΑΣ και ΙΑΠΩΝΙΑΣ.

Πάτρα: Πολυφωνική ιστορία πάθους και αφοσίωσης - ΦΩΤΟ Εχει βραβευτεί σε 78 διεθνείς και εθνικούς διαγωνισμούς. Επίσης έχει βραβευτεί με 4 χρυ σά μετάλλια στην Αθήνα, Ρόδο, Φλωρεντία Ιταλίας και Κωνσταντινούπολη Τουρκίας

Η νεανική χορωδία

Η νεανική χορωδία ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2010, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της «ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ», με στόχο να καλύψει τις αναζητήσεις χορωδών νεαρής ηλικίας και μετά την Παιδική Χορωδία.
Απαρτίζεται από μέλη 18-26 ετών, που στο σύνολό τους προέρχονται από τα παιδικά τμήματα της «ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ», με ιδιαίτερη εμπειρία και φωνητικές ικανότητες. Πραγματοποίησε την πρώτη της εμφάνιση στο Διεθνές Συνέδριο Ιατρικής Χημείας, που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2011, στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, κατά τη διάρκεια συναυλίας και σε συνεργασία, με τον καταξιωμένο Ελληνα συνθέτη Μίμη Πλέσ-σα και την «Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων», παρουσία του διάσημου ερευνητή και βραβευμένου με Νόμπελ Χημείας, καθηγητή James Watson.

Πάτρα: Πολυφωνική ιστορία πάθους και αφοσίωσης - ΦΩΤΟ Ελαβε μέρος στη μεγάλη θρησκευτική συναυλία του Οργανισμού για τον ΣΟΨΥ Πάτρας, στον Περιφερειακό Διαγωνισμό Νεολαίας που οργάνωσε η Συνοδική Επιτροπή Νεότητας της Εκκλησίας της Ελλάδος, στο Συνεδριακό Κέντρο του ΤΕΙ Πάτρας [Ειδικό Βραβείο μουσικών συνόλων, μεγάλης καλλιτεχνικής εμπειρίας] αλλά και στην επετειακή συναυλία των 25 χρόνων του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών.

Πηγή: pelop.gr