Ο Εμπορικός Σύλλογος της Πάτρας έβαλε ένα στοίχημα – Να αλλάξει τον «αέρα» του εμπορικού κόσμου της Πάτρας, να τονώσει την αγορά, να δημιουργήσει την αίσθηση στο μέσο καταναλωτή πως η πόλη στην οποία ζει και εργάζεται δεν έχει να ζηλέψει το παραμικρό από άλλες αγορές μεγαλύτερων πόλεων

Το OpenMall ήταν ένα όνειρο, συζητoύνταν χρόνια, έγινε πραγματικότητα και άνοιξε τις πύλες του, τα Χριστούγεννα του 2015. Σήμερα εγκαινιάστηκε επίσημα και η παρουσία πολλών επιφανών προσκεκλημένων αποδεικνύει περίτρανα τη σημαντικότητα της πρωτοβουλίας του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών. Στην Πάτρα βρέθηκαν ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Αντώνης Παπαδεράκης, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας (Κώστας Σπαρτινός, Ανδρέας Ριζούλης), αλλά και του Ποταμιού (Ιάσων Φωτήλας).

Η μαραθώνια προσπάθεια για την κατασκευή του OpenMall (τα οποία έχουν υλοποιηθεί σε έξι πόλεις της χώρας) ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια και πέρασε από πολλά κύματα, ώσπου έφτασε στο σημείο της υλοποίησης. «Η ιδέα», όπως είχε δηλώσει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών, Γιώργος Ρώρος, «ήρθε με την εμπειρία διαφόρων πρωτοβουλιών, όπως το τρενάκι και οι δράσεις στην Αγίου Ανδρέου, για ενίσχυση της εκεί αγοράς, την εποχή που ο δρόμος είχε κλείσει. Ο κόσμος αγκάλιασε αυτές τις προσπάθειες και τότε σκεφτήκαμε ότι εν τη ενώσει η ισχύς. Δεν μπορεί πια ο καθένας μόνος του να πορεύεται. Είναι απαραίτητη η στήριξη και η συνεργασία, η αναζήτηση νέων τρόπων και νέων δρόμων ανάλογα με την εποχή. Και έτσι προχωρήσαμε αυτή την ιδέα».

Χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ

Η πολιτική δράση χρηματοδοτήθηκε τελικά από το ΕΣΠΑ, μέσω του Υπουργείου Ανάπτυξης. Είχε προηγηθεί η άρνηση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας, πριν από έξι μήνες, να περάσει το θέμα (ήταν το μόνο Δημοτικό Συμβούλιο στην Ελλάδα που δεν ψήφισε υπέρ της δημιουργίας ανοικτού εμπορικού κέντρου), με αποτέλεσμα ν’ αλλάξει όλος ο σχεδιασμός. Άν υπολογίσει κανείς ότι σε πόλεις όπως η Αθήνα το ΟpenΜall έχει 80 καταστήματα και σε πόλεις όπως η Λάρισα 90, η συμμετοχή 129 εμπόρων στην Πάτρα αποτελεί εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανταπόκριση.

Πρόκειται για καταστήματα εντός του μεγαλύτερου μέρους του κέντρου της πόλης, από Σαχτούρη έως Ζαΐμη και από Αγίου Ανδρέου έως Αλ. Υψηλάντου. Εκτείνονται, δηλαδή, σε όλο το πλάτος του εμπορικού κέντρου της πόλης και προσφέρουν το ίδιο ευρεία γκάμα προϊόντων, καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες ενός καταναλωτή και προσφέροντας πλήθος προσφορών και δώρων, καθιστώντας την τοπική αγορά ανταγωνιστική των πολυκαταστημάτων που την… άλωσαν.

Προβολή στο Διαδίκτυο και σήμανση στις βιτρίνες

Με σύνθημα «την πόλη μου στηρίζω και κερδίζω», οι Πατρινοί θα έχουν να επιλέξουν αυτό που τους αρέσει, αλλά και αυτό που τους συμφέρει, ενισχύοντας τη δική τους αγορά, τους δικούς τους ανθρώπους.

Οι επιχειρήσεις θα έχουν προβολή στο Διαδίκτυο, ενώ θα υπάρχει σχετική σήμανση στις βιτρίνες των καταστημάτων και στις εισόδους των δρόμων που αντιστοιχούν στο «χάρτη» του δικτύου του OpenMall, στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Το κέντρο του OpenMall, εκεί όπου υπάρχει η ηλεκτρονική πλατφόρμα ενημέρωσης των πολιτών, είναι το κτίριο του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας, το οποίο, μέσω του προγράμματος, αποκτά ράμπες για ΑμεΑ, αλλά και ασανσέρ.

Παράλληλα, οι επιχειρήσεις θα προχωρήσουν σε μία σειρά προσφορών προς τους καταναλωτές, που θα γνωστοποιούν με ποικίλους τρόπους στο αγοραστικό κοινό. Ειδική μέριμνα θα λαμβάνεται και για τις ευπαθείς ομάδες, σε επίπεδο προσφορών και δώρων.

Οι προσφορές θα γίνονται με το σύστημα των πόντων, που θ’ αντιστοιχούν σε ευρώ. Για να μπορέσει κάποιος καταναλωτής να γίνει δικαιούχος των προσφορών θα πρέπει πρώτα να εγγραφεί στο ανοικτό πολυκατάστημα, να γίνει μέλος του δικτύου των καταστημάτων που ανήκουν σ’ αυτό, παίρνοντας την κάρτα και κάνοντας τα ψώνια του. Τα events θα είναι μέσα στο πρόγραμμα, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Πηγή: pelop.gr

Πηγή: http://www.greek-inews.gr/2016/06/patra-ta-egkainia-tou-open-mall-kai-epishma-pragmatikothta.html#ixzz4AdU7ctk0