Πήραν άδεια φύτευσης 2.944 αγροτεμάχια για οινάμπελα

Στα χέρια των παραγωγών βρίσκονται από την Παρασκευή το µεσηµέρι τα νέα δικαιώµατα φύτευσης αµπέλου για περίπου 2.944 αγροτεµάχια, από τα 3.914 που είχαν αιτηθεί αρχικώς οι δικαιούχοι, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Agrenda.

Στο σχετικό πίνακα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (www.minagric.gr) περιλαµβάνεται το όνοµα του δικαιούχου µαζί µε τη βαθµολογία ανά όνοµα, µε όσους έλαβαν βαθµολογία κάτω από 4 να υφίστανται µείωση 66,45% στην αποδεκτή τους έκταση.

Σηµειώνεται πάντως ότι, οι παραγωγοί αυτοί, θα µπορούν να κάνουν αίτηση του χρόνου για τα αγροτεµάχια που τους έκοψαν. Το έντυπο της χορήγησης της άδειας µπορούν να το προµηθευτούν οι δικαιούχοι µέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Αίτηση Αδειών Φύτευσης Αµπέλου», αλλιώς, σε περίπτωση αδυναµίας, η εκτύπωση µπορεί να πραγµατοποιηθεί από την αρµόδια ∆ΑΟΚ που ανήκει το υπό φύτευση τεµάχιο/α.

Εφόσον η άδεια που χορηγήθηκε αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 50% της έκτασης που ζητείται στην αίτηση, ο αιτών µπορεί να αρνηθεί την άδεια µέσα σε ένα µήνα από την ηµεροµηνία (δηλαδή έως το Σεπτέµβριο) κατά την οποία χορηγήθηκε η άδεια, χωρίς να υποστεί κυρώσεις.


Προβλεπόµενες κυρώσεις
Οι άδειες νέας φύτευσης ισχύουν για τρία έτη από την ηµεροµηνία της χορήγησής τους και µπορούν να χρησιµοποιηθούν µόνο από τον αιτούντα. Στην περίπτωση που ο παραγωγός δεν χρησιµοποιήσει την χορηγούµενη άδεια φύτευσης σε ποσοστό τουλάχιστον 80% της αιτούµενης έκτασης εντός του προβλεπόµενου χρονικού ορίου των τριών ετών, τότε υπόκεινται σε αποκλεισµό υποβολής νέας αίτησης/υπεύθυνης δήλωσης για άδεια νέας φύτευσης για τα πέντε επόµενα ηµερολογιακά έτη εκτός και αν γίνει αποδεκτή ένσταση του για ανωτέρα βία.

Κλείνεις τεµάχιο φυτεµένο
Όσοι πάντως αιτήθηκαν στρέµµατα για διάφορα αγροτεµάχια και τελικά τους εγκρίθηκαν λιγότερα από όσα ζήτησαν, µπορούν να τα µεταφέρουν προς φύτεµα σε ένα ενιαίο τεµάχι. Για παράδειγµα, όπως αναφέρουν στην Agrenda πηγές από το Τµήµα Ελιάς και Αµπέλου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αν κάποιος έχει αιτηθεί 4 στρέµµατα για ένα αγροτεµάχιο και άλλα 4 στρέµµατα για κάποιο άλλο αγροτεµάχια και του εγκρίθηκαν τα µισά και στις δύο περιπτώσεις µπορεί να κάνει το εξής: Να µεταφέρει τα 2 στρέµµατα από το ένα αγροτεµάχιο στο άλλο, ώστε τελικά να συµπληρώσει 4 στρέµµατα σε ένα ενιαίο κοµµάτι γης, και να κλίσει έτσι φυτεµένο τεµάχιο.
phgh agronews

Διαβάστε επίσης

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών του, και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή