Στους 3.184 οι υποψήφιοι στην Αχαΐα. Πρώτοι στα εξεταστικά θρανία θα καθίσουν οι απόφοιτοι των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ).

Με το μάθημα Γενικής Παιδείας, Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία ξεκινούν σήμερα Πέμπτη 30/05/2024, οι Πανελλήνιες εξετάσεις 2024. Πρώτοι στα εξεταστικά θρανία θα καθίσουν οι απόφοιτοι των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) και αύριο Παρασκευή 31/05/2024, θα συνεχίζουν με το ίδιο μάθημα οι απόφοιτοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ).

Ο εξεταστικός κύκλος των βασικών μαθημάτων θα ολοκληρωθεί στις 17 Ιουνίου οι εξετάσεις σε μαθήματα ειδικότητας, με ενδιάμεσο κενό, λόγω των ευρωεκλογών, μεταξύ 5 και 11 Ιουνίου.

Οι αχαιοί υποψήφιοι ανέρχονται σε 3.184 και θα διεκδικήσουν μία από τις 68.851 θέσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος.

Από τους 3.184 φετινούς υποψηφίους -πέρυσι ήταν 3.209- οι 2.484 είναι από τα ΓΕΛ και οι 700 είναι από τα ΕΠΑΛ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε η διευθύντρια της Διεύθυνσης Ευγενία Πιερρή στην Αχαΐα θα λειτουργήσουν 34 εξεταστικά κέντρα για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων και τέσσερα για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ. Επίσης θα λειτουργήσει ένα ειδικό εξεταστικό κέντρο (προφορική εξέταση) για τους υποψηφίους των ΓΕΛ και ένα για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ στο οποίο θα εξεταστούν οι προφορικώς εξεταζόμενοι απ’ όλη τη Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά.

«Είμαστε έτοιμοι από κάθε άποψη ώστε σήμερα να ξεκινήσει απρόσκοπτα η διαδικασία των εξετάσεων» μας είπε η κ. Πιερρή .Η ίδια, απευθυνόμενη στους υποψηφίους, αναφέρει: «Με τις πανελλαδικές εξετάσεις ολοκληρώνετε τον πρώτο σημαντικό δωδεκαετή κύκλο εκπαίδευσης, το πρώτο ταξίδι της γνώσης. Για την επιτυχή ολοκλήρωση αυτού του κύκλου εκπαίδευσης, όπως απαιτήθηκαν κόποι και στερήσεις από εσάς, έτσι και οι γονείς και οι καθηγητές σας κατέβαλαν άοκνες προσπάθειες για τη διαπαιδαγώγηση και την εκπαίδευσή σας. Με τη συμβολή αυτών και με τη δική σας –προπάντων– σκληρή προσπάθεια πλησιάζετε πλέον στο τέλος αυτής της εκπαιδευτικής διαδρομής που για πολλούς από εσάς θα σημάνει την αφετηρία μιας άλλης, η οποία θα σας οδηγήσει στην επόμενη εκπαιδευτική βαθμίδα».

Τα αποτελέσματα των γραπτών εξετάσεων για τα μαθήματα Γενικής Παιδείας και Προσανατολισμού αναμένεται να ανακοινωθούν στα τέλη Ιουνίου. Οσον αφορά στις βάσεις εισαγωγής, αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα στα τέλη Ιουλίου.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΙΝΗΤΩΝ

Οι υποψήφιοι γνωρίζουν ότι υπάρχει αυστηρή προειδοποίηση για τα κινητά τηλέφωνα. Απαγορεύεται η κατοχή κινητού, έστω και απενεργοποιημένου, μέσα στην αίθουσα εξέτασης και συνιστά επαρκή λόγο για μηδενισμό του γραπτού. Σε περίπτωση κατά την οποία, εξεταζόμενος κατά την προσέλευσή του στο Εξεταστικό Κέντρο φέρει μαζί του κινητό τηλέφωνο, είναι υποχρεωμένος να το παραδίδει στον πρόεδρο της Λυκειακής Επιτροπής, ο οποίος θα το φυλάσσει σε ειδικό χώρο. Μετά τη λήξη της εξέτασης, ο υποψήφιος θα παραλαμβάνει το κινητό του και θα αποχωρεί.

ΕΥΧΕΣ ΦΑΡΜΑΚΗ

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Τα παιδιά που μετέχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις, αναμετρήθηκαν με την κούραση και το άγχος τους, ξεπέρασαν τα υψηλά μαθησιακά εμπόδια των εποχών της πανδημίας και στάθηκαν προσηλωμένα στον στόχο τους, σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται γρήγορα και δημιουργεί ισχυρούς προβληματισμούς για το μέλλον. Αυτά τα παιδιά είναι ήδη νικητές! Ας δώσουν, όμως, τον αγώνα τους με πείσμα και πάθος. Είμαστε δίπλα τους. Τους εμπιστευόμαστε. Τους αγαπάμε. Γιατί είναι το πιο ελπιδοφόρο μέλλον μας».

Πηγή: pelop.gr