Αισχροκέρδεια: Οι πολίτες πληρώνουν καθημερινά την κυβερνητική ανεπάρκεια

Η κυβερνητική αδράνεια στοιχίζει πολύ ακριβά στα ελληνικά νοικοκυριά, ενώ τα κέρδη πολλών μεγάλων εταιρειών τροφίμων αυξήθηκαν ως και πάνω από 100%. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει τονίσει εδώ και καιρό ότι η ακρίβεια δεν είναι αποκλειστικά εισαγόμενο φαινόμενο, αλλά οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον πληθωρισμό κερδών, ασυδοσίας και απληστίας. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας δεν επιτυγχάνεται ούτε με επισκέψεις σε supermarkets, ούτε με ανέξοδη επικοινωνία. Απαιτεί πολιτική αποφασιστικότητα, την οποία όμως η κυβέρνηση δεν έχει επιδείξει εμπράκτως. Τα πολυδιαφημισμένα πρόστιμα του τελευταίου διαστήματος –που μες τη γενικότερη ασυδοσία, θα κληθούν τελικά να πληρώσουν οι καταναλωτές– αποδεικνύεται καθημερινά ότι δεν μπορούν να αποτελέσουν ουσιαστικό ανάχωμα. Η κυβέρνηση αντί να δράσει έγκαιρα, τρέχει πίσω από το πρόβλημα. Ενώ διαφημίζει πια καθημερινά ότι κάνει ελέγχους, «πέφτει από τα σύννεφα» με τη συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών στο βρεφικό γάλα, το οποίο η ελληνική οικογένεια πληρώνει ως και τρεις φορές επάνω συγκριτικά με χώρες όπου οι μισθοί είναι τριπλάσιοι. Ελεύθερη αγορά δεν σημαίνει ασύδοτη αγορά. Η αγορά λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες που επιβάλλει η πολιτεία, η οποία ελέγχει και την εφαρμογή τους. Την κυβερνητική ανεπάρκεια έναντι της αισχροκέρδειας και της ασυδοσίας των αγορών την πληρώνουν καθημερινά οι πολίτες της χώρας μας, που βλέπουν το βιοτικό τους επίπεδο ολοένα να μειώνεται.

Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ

Πρόταση στελεχών ΣΥΡΙΖΑ: Οι ευρωομάδες δεν είναι ξενοδοχεία αλλά συναπαρτίζονται από κόμματα με κοινές αρχές και αξίες

Οι ευρωομάδες συναπαρτίζονται από κόμματα με ίδιες αρχές και αξίες που ενώνονται γύρω από έναν κοινό σκοπό. Δεν είναι ξενοδοχεία για να βρεις δωμάτιο ή να στεγαστείς προσωρινά. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει να λύσει πολύ πιο σοβαρά ζητήματα σχετικά με τη φιλοσοφία, το πολιτικό πρόταγμα και την ιδεολογική του ταυτότητα, από την πρόταση στελεχών για ένταξη του κόμματος στην ευρωομάδα των Σοσιαλδημοκρατών. Σύμφωνα με τελευταία δημοσιεύματα, για παράδειγμα, ο κ. Κασσελάκης θα μπορούσε τώρα να είναι υπουργός του κ. Μητσοτάκη, τον οποίο ως πρωθυπουργό οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές και δημοκράτες τον έχουν κατηγορήσει σκληρά και δικαιολογημένα για τα ζητήματα του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Όπως φαίνεται, τελικά, ο κ. Κασσελάκης θα μπορούσε να είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Αντίστοιχα, οι δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ πριν λίγους μήνες στον ΣΕΒ δεν θα έλεγε κανείς ότι είναι σοσιαλδημοκρατικές. Οι πολίτες πρέπει να δουν καθαρές θέσεις για την κοινωνική δικαιοσύνη, την οικονομία, τα εθνικά θέματα, τη φορολογική δικαιοσύνη, ώστε να κρίνουν και να συγκρίνουν.

Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ

Πολιτικό περιβάλλον: Τα προβλήματα και οι προκλήσεις της κοινωνίας καθορίζουν τις συνέργειες, όχι οι συμφωνίες κορυφής

Στόχος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής είναι να αναπτύξει τα πλειοψηφικά κοινωνικά ρεύματα που θα μπορέσουν να οδηγήσουν στη μεγάλη ανατροπή. Τα προβλήματα και οι προκλήσεις της κοινωνίας θα καθορίσουν τις όποιες συνέργειες και όχι οι αρχηγοί των κομμάτων. Δεν μπορεί αυτό να γίνει με γάμους κορυφής ή συναντήσεις σε κλειστά δωμάτια εξουσίας.

Περισσότερα ΕΔΩ