Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία 

ΙΦΙΑΝΑΣΣΑ  iphianassa.org

Εκδήλωση-παρουσίαση

Η ΑΜΚΕ Ιφιάνασσα  (iphianassa.org)  διοργανώνει εκδήλωση, στην οποία θα γίνει αφ ενός ενημέρωση για τους σκοπούς και τους στόχους της κι αφ’ ετέρου παρουσίαση πλούσιου αρχειακού υλικού και ομιλίες ειδικών για το περίφημο ‘Σπήλαιο των Λιμνών’ Καστριών Καλαβρύτων, που φέτος μάλιστα συμπληρώνονται 60 χρόνια από τη σύγχρονη ανακάλυψή του. 

Η εκδήλωση , που τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή εκλεκτών ομιλητών,  στον πολυχώρο ‘Μηχανουργείο’ , Ευμήλου 2, στην Πάτρα, την Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου, ώρα 7.00 μμ. 

Το ‘Σπήλαιο των Λιμνών’ αποτελεί όχι μόνο τον πυρήνα γύρω από τον οποίο πλαισιώνεται το υλικό και οι δράσεις της Ιφιάνασσας αλλά και  αναμφισβήτητο πόλο έλξης κι ενδιαφέροντος για την περιοχή μας. 

Μια από τις  πρώτες  δράσεις της Ιφιάνασσας είναι η  έκδοση  φυλλαδίου, με τίτλο «ΓΗ & ΥΔΩΡ», στο οποίο αναφέρεται το ιστορικό της ανακάλυψης και εξερεύνησης του μυθικού Σπηλαίου, με συναρπαστικές αφηγήσεις των πρωτοπόρων και εμπλουτισμένο με μοναδικές φωτογραφίες του σπάνιου αυτού μνημείου της φύσης.

Οι ομιλητές και τα θέματα των ομιλιών τους:  

Α’ Ομιλητής: Μερδενισιάνος  Κωνσταντίνος,  Ιατρός, Σπηλαιολόγος, Επίκουρος Καθηγητής Ανθρωπολογίας Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας: ‘Μια Αναδρομή στην Ανάδειξη και  Προβολή του Σπηλαίου Λιμνών Καστριών Καλαβρύτων’. 

Β’ Ομιλητής: Αμπατζής Γεώργιος, Δικηγόρος, ε.τ., μέλος του Δ.Σ. Πατρών: ‘Ο μύθος του Μελάμποδα και η θεραπεία των Προιτίδων στο Σπήλαιο των Λιμνών’.

 Γ’ Ομιλήτρια: Ηλιοπούλου-Γεωργουδάκη Ιωάννα, Καθηγήτρια τμήματος Βιολογίας Πανεπιστημίου Πατρών :‘Το πρωτοποριακό μοντέλο τουριστικής διαχείρισης του Σπηλαίου των Λιμνών, με στόχο την προστασία της πλούσιας Βιοποικιλότητας αλλά και την απρόσκοπτη λειτουργία της Σπηλαιογέννεσης’.

Δ’ Ομιλητής: Σάμψων Αδαμάντιος, Αρχαιολόγος, Σπηλαιολόγος, Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, (Ρόδος) :  ‘Έρευνα και συστηματική ανασκαφή στο Σπήλαιο των Λιμνών, Καστριά Καλαβρύτων, 1992-1994’. 

Ο συντονισμός της εκδήλωσης  θα γίνει από το Φιλόλογο, καθηγητή Δ.Ε.,  Γιώργο Σπηλιόπουλο. 

Πληροφορίες για δημοσιογράφους: 

Γεώργιος Β. Γκλαβάς

6945956129