Με κεντρικό σύνθημα το «Καρναβάλι μας ενώνει όλους» πραγματοποιήθηκε  συνάντηση τη  με θέμα την αποτίμηση του φετινού  Πατρινού Καρναβαλιού,  την Παρασκευή 5 Απριλίου 2024 στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Δ.Ε κατόπιν προσκλήσεως του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αχαΐας Φωκίωνα Ζαϊμη.

Στην συνάντηση παρευρέθηκε η  Άννα Μαστοράκου, Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας ΠΔΕ, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου  Πλάτων Μαρλαφέκας, ο  Γεώργιος Χατζηπαυλίδης, βοηθός του Διευθυντή της Αστυνομικής Δ/νσης Αχαΐας, ο Πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Αναστάσιος Γιατράς, εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου, εκπρόσωπος του ΣΕΠΕ καθώς και Υπηρεσιακοί Παράγοντες της Π.Δ.Ε των Δ/νσεων Δημόσιας Υγείας, Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας.

Η συζήτηση διεξήχθη σε θετικό κλίμα, εντοπίστηκαν οι δυσκολίες που υπήρξαν,  ενώ προτάθηκαν  βελτιωτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν από όλους τους φορείς για την καλύτερη διεξαγωγή του Πατρινού Καρναβαλιού. 

Στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων διενεργήθηκε ενημερωτική καμπάνια με ψηφιακό και έντυπο υλικό, παρέχοντας σαφείς οδηγίες για την προστασία και την ασφάλεια των Καρναβαλιστών. Το ενημερωτικό φυλλάδιο περιείχε συστάσεις για τη προστασία της δημόσιας υγείας, συμβουλές για την ασφαλή κατανάλωση τροφίμων και ποτών και τηλέφωνα επικοινωνίας των αρμοδίων αρχών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Διανεμήθηκε σε 5.000 πολίτες στο κέντρο της Πάτρας και στο σταθμό του Κηφισού Αττικής, στους επισκέπτες που ετοιμάζονταν να ταξιδέψουν προς την πρωτεύουσα του Καρναβαλιού.

Κάποια από τα πρώτα συμπεράσματα της συντονιστικής επιτροπής για το καρναβάλι 2024 για θέματα δημόσια υγείας και εμπορίου, αλλά και οργάνωσης γενικότερα.

  • Δεν εντοπίστηκαν κρούσματα πώλησης παράνομης Μαυροδάφνης. Οι εκ των προτέρων εντατικοί υπηρεσιακοί έλεγχοι στα οινοποιεία, στα εμφιαλωτήρια στις κάβες και σε άλλα σημεία πώλησης, σε συνδυασμό με συγκεκριμένες αστυνομικές παρεμβάσεις, αποθάρρυναν τυχόν παράνομες πωλήσεις.
  • Κανένα σοβαρό κρούσμα επικινδύνου νοσήματος (μηνιγγίτιδα, σαλμονέλα κλπ) δεν διαπιστώθηκε. Τα περιστατικά μέθης αντιμετωπίστηκαν από τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, το ΕΚΑΒ και τους διασώστες του δημόσιου συστήματος υγείας τους οποίους συγχαίρουμε για μια ακόμα φορά. Η χρήση όμως ναρκωτικών ουσιών θα πρέπει να μας προβληματίσει και απαιτεί εξειδικευμένη αντιμετώπιση από τα όργανα της Πολιτείας σε συνδυασμό με καλύτερη ενημέρωση
  • Η πλατφόρμα συνεργασίας των δημόσιων φορέων σε συνεργασία με τον ΣΚΕΑΝΑ και την ελληνική αστυνομία απέδωσε καρπούς με αποτέλεσμα περισσότερους και στοχευμένους άμεσους ελέγχους, πρόστιμα και κατασχέσεις σε παράνομους πλανόδιους πωλητές, ανεξέλεγκτη χρήση ηχείων σε εξωτερικούς χώρους, παράνομη χρήση βεγγαλικών κλπ. Τα αναλυτικά στοιχεία έχουν ήδη δοθεί από την αστυνομία.
  • Το θέμα της χρήσης δημόσιων ή ιδιωτικών χώρων υγιεινής θα πρέπει να συζητηθεί εκ νέου ώστε να βελτιωθεί η εικόνα της πόλης, να εκλείψουν φαινόμενα ρύπανσης και να αποσυμφορηθούν τα μαγαζιά εστίασης.
  • Το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης χρήσης υπαίθριων ψησταριών και πώλησης τροφίμων, δεν αντιμετωπίστηκε επαρκώς λόγω αντικειμενικών αδυναμιών που προκύπτουν απ την ένταση του φαινομένου αλλά και την έλλειψη εξειδικευμένου νομικού πλαισίου. Απαιτείται περαιτέρω διαβούλευση και συνεργασία με τον Δήμο Πατρέων, την Αστυνομία καθώς και ένας κεντρικός επιχειρησιακός σχεδιασμός, προκειμένου να αντιμετωπιστεί καλύτερα στο μέλλον.
  • Η στρατηγική για το καρναβάλι του 2025 θα πρέπει να εστιάζει και να βασίζεται στην ποιοτική αναβάθμιση του καρναβαλιού. Είναι μακράν το καλύτερο, μεγαλύτερο και ποιοτικότερο καρναβάλι της χώρας, ένας πολιτιστικός θεσμός τοπικής, εθνικής και διεθνούς εμβέλειας και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται.