Τι ζητούν οι εθελοντικοί φορείς Υγείας από την Αυτοδιοίκηση  Α’ και Β’ βαθμού 

Οι προτάσεις των εθελοντικών φορέων της Υγείας προς τους υποψήφιους συνδυασμούς Α’ και Β’ Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρουσιάστηκαν σε συνεδρίαση της 12η Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του 11ου Forum Υγείας, που συνδιοργάνωσαν ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών και  η εφ. «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» με θέμα: «Προτάσεις εθελοντικών φορέων Υγείας προς Υποψήφιους Συνδυασμούς για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ Βαθμού στην περιοχή μας» .

Μια συνεδρία κατά την οποία ακούστηκε η φωνή της κοινωνίας, καθώς φορείς της Υγείας μετέφεραν τα προβλήματά τους, τις αγωνίες τους αλλά και τις προτάσεις τους για βελτίωση της Υγείας και τι περιμένουν για αυτό από τους υποψήφιους  συνδυασμούς  στις προσεχείς εκλογές της 8ης Οκτωβρίου.

 Συνοψίζονται στη συνέχεια οι προτάσεις των εθελοντικών φορέων Υγείας που έλαβαν μέρος στην συνεδρία και όπως δεσμεύτηκαν οι συνδιοργανωτές  της εκδήλωσης  θα προωθηθούν μέσω του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών σε όλους τους υποψήφιους συνδυασμούς  στους Δήμους της Αχαΐας και στους υποψήφιους συνδυασμούς για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

 

Ακολουθούν οι προτάσεις των Φορέων Υγείας:

Όμιλος Εθελοντών Κατά του Καρκίνου ΑγκαλιάΖΩ Ν. Αχαΐας

Έγιναν οι εξής προτάσεις:

  • Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας χρειάζεται στήριξη γιατί αποτελεί τον πρώτο πυλώνα υγείας και μπορεί να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στους πολίτες και να αποσυμφορήσει της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας δομές φροντίδας υγείας
  • Η τεχνολογία δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον γιατρό, ο οποίος θα αντιμετωπίσει τον ασθενή ως ξεχωριστή προσωπικότητα και θα τον βοηθήσει.
  • Στήριξη του Δήμου Πατρέων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για να μπορούν να διοργανώνουν περισσότερες εκδηλώσεις
  • Ζητούν από την Εκπαίδευση να τους επιτραπεί να συνεχίσουν να πηγαίνουν στα σχολεία και να μαθαίνουν στα παιδιά την αξία της πρόληψης, της έγκυρης και έγκαιρης διάγνωσης, γιατί έτσι σώζονται  ζωές.
  • Αντιμετώπιση των ασθενών με τη δέουσα αξιοπρέπεια μέχρι και την τελευταία στιγμή, μέσω της προμήθειας περισσότερων κλινών και της στελέχωσης των μονάδων με περισσότερους/ες νοσηλευτές/ριες και γιατρούς, προκειμένου να σταματήσει να αποτελεί ένα τμήμα που  ουσιαστικά “στοιβάζει” τους ασθενείς και δεν τους επιτρέπει να περνούν τη θεραπεία και νοσηλεία με άνεση, χώρο, ανθρωπιά και αξιοπρέπεια. 

Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού Ν. Αχαΐας «Άλμα Ζωής»

Έγιναν οι εξής προτάσεις:

  • Ενίσχυση σε πολλαπλά επίπεδα των δύο δημόσιων νοσοκομείων της Πάτρας και συγκεκριμένα στα εξής καίρια σημεία: 

α) κατά την υποδοχή των νεοεισαχθέντων ασθενών στις μονάδες ημερήσιας νοσηλείας υπάρχει πρόβλημα. Πρέπει να δημιουργηθεί μια μόνιμη θέση ώστε το άτομο που εργάζεται να βοηθήσει τον ογκολογικό ασθενή και τον συνοδό του να ακολουθήσει τη διαδικασία για τη διαχείριση της ασθένειας. Αυτό θα συμβάλλει στην αποφόρτιση του ρόλου του ογκολογικού νοσηλευτή, ο οποίος είναι πάρα πολύ επιβαρυμένος, θα απλοποιήσει τη διαδικασία και θα βελτιώσει την συναισθηματική κατάσταση του ασθενούς. 

β) Περιορισμός του χρόνου αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις. Πολλές φορές ο καρκινοπαθής δεν έχει το περιθώριο να περιμένει και αναγκάζεται να στραφεί σε ιδιωτική δομή όπου το κόστος είναι ανέφικτο τις περισσότερες φορές. 

γ)Δημιουργία χώρου φιλοξενίας ανακουφιστικής φροντίδας. Είναι μια παγκόσμια κοινωνική δραστηριότητα με κύριο χαρακτηριστικό την αναγνώριση της ποιότητας των ασθενών τελικού σταδίου έτσι ώστε να αποχωρήσουν από τη ζωή με αξιοπρέπεια. Η επιβάρυνση του ΕΣΥ με ασθενείς τελικού σταδίου και των οικογενειών που καλούνται να αναλάβουν μόνοι τους αυτό το βάρος αποτελεί το βασικό κίνητρο για τη δημιουργία χώρου φιλοξενίας ανακουφιστικής φροντίδας. 

  • Ελαχιστοποίηση του χρόνου αναμονής για την έκδοση πιστοποιητικού αναπηρίας. Να ενισχυθεί το διοικητικό και υγειονομικό προσωπικό των Επιτροπών 

Πλέον, η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά αλλά παρόλα αυτά ο Σύλλογος γίνεται αποδέκτης ατόμων που περιμένουν μεγάλο χρονικό διάστημα για να πάρουν την πιστοποίηση για το ΚΕΠΑ. 

  • Ενίσχυση του προγράμματος πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού. Ιδίως στις απομακρυσμένες περιοχές όπου  οι γυναίκες δεν έχουν την γνώση και είναι δύσκολο να έχουν πρόσβαση σε γιατρούς και σε κέντρα. 
  • Συνεργασία με την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μέσα από δράσεις κατάρτισης ώστε να μπορεί 

 

να υλοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρέμβασης για πραγματοποίηση κλινικών εξετάσεων. Το  «Άλμα Ζωής» μπορεί  να συνδράμει με την τεχνογνωσία που διαθέτει.

Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία παράρτημα Πατρών

Έγιναν οι εξής προτάσεις:

  • Στα δημόσια νοσοκομεία της Πάτρας να υπάρξουν ογκολογικές κλινικές πέραν από ογκολογικά τμήματα
  • Ένα μέρος του Ξενώνα Φιλοξενίας ( επειδή πολλοί χώροι παραμένουν κενοί) θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων φιλοξενώντας το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας για την δημιουργία στους χώρους αυτούς μιας Ογκολογικής Κλινικής. Ως Αντικαρκινική Εταιρεία έχουν δημιουργήσει δύο κέντρα ημερήσιας νοσηλείας – με χορηγίες βέβαια- ένα στην Αθήνα και ένα στην Θεσσαλονίκη. 

Ελληνική  Ένωση για την Αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας

Έγιναν οι εξής προτάσεις:

  • Να γίνουν δημόσιες τουαλέτες και για τα άτομα με αναπηρία σε κεντρικές πλατείες των πόλεων
  • Μεγαλύτερη ευαισθησία και ενσυναίσθηση από όλους όσοι ασχολούνται με τα κοινά
  • Να αναλάβουν θέσεις ευθύνης στην Αυτοδιοίκηση Α και Β Βαθμού άτομα με αναπηρία που γνωρίζουν τα προβλήματα και μπορούν να δώσουν λύσεις για όλες τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες
  • Να αξιοποιηθεί η δυνατότητα που παρέχεται από τον Νόμο στους ΟΤΑ για προσλήψεις ατόμων με αναπηρία. Υπάρχουν πολλά νέα παιδιά που έχουν σπουδάσει και ψάχνουν για δουλειά για να προσφέρουν και πρέπει Δήμοι και Περιφέρεια να ενεργοποιήσουν αυτές τις προσλήψεις και να θεσμοθετηθούν μόνιμες θέσεις εργασίες για τα άτομα με αναπηρία
  • Να υπάρξει ενημέρωση στα σχολεία για τον εθελοντισμό και για την αξία της ισότιμης πρόσβασης όλων 
  • ΆΜΕΣΗ κατασκευή των κατεστραμμένων πεζοδρομίων και των ραμπών πρόσβασης των πόλεων [ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ], για την απόλυτη προσβασιμότητα των ΑμεΑ και των ευάλωτων ομάδων.

 

Πανελλήνια Ένωση Γηριατρικής και Γεροντολογίας

Έγιναν οι εξής προτάσεις: 

  • Να αναγνωριστεί η Γηριατρική ως ιατρική ειδικότητα στην χώρα μας, η οποία είναι από τις ελάχιστες που έχει απομένει, να το πράξει, διότι υπάρχει συνεχής αύξηση των ατόμων της 3ης ηλικίας  που παρουσιάζουν   ιδιαιτερότητες στις παθήσεις  τους  και συννοσηρότητα.
  • Βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων με τη δημιουργία δικτύου ολικής φροντίδας των προβλημάτων υγείας (σωματικών, ψυχικών, κοινωνικών) από την αρχή μέχρι τη λύση του προβλήματος με τη συνεργασία όλων των επαγγελματιών υγείας π.χ. φυσικοθεραπευτών, νοσηλευτών, κοινωνικών λειτουργών, κ.ά.
  • Διευκόλυνση μεταφοράς τους σε δομές, π.χ. σπίτια ημέρας για να έχουν δραστηριότητα και απασχόληση
  • Συνεργασία με τον δήμο για την κοινωνικοποίηση των ηλικιωμένων με θέατρα, εκδρομές, ομαδικές εκδηλώσεις, χορό, με σκοπό την αποασυλοποίηση της μοναξιάς του σπιτιού όπου ζουν απομονωμένοι από συγγενείς και κράτος
  • Οι  ηλικιωμένοι να ζουν με αξιοπρέπεια με τις οικογένειές τους και με τη βοήθεια διαφόρων φορέων, να αποφεύγουν τους οίκους ευγηρίας ή τα αποθετήρια ψυχής και επίσης χρειάζεται εκπαίδευση για να αποφευχθεί ο κοινωνικός ρατσισμός.
  •  Οι ηλικιωμένοι αυξάνονται συνεχώς και έχουν αυξημένες ανάγκες παροχής υγείας και κοινωνικής/ψυχολογικής υποστήριξης. Αναμένουμε με προσδοκία και ευελπιστούμε σε ένα νέο ξεκίνημα συνεργασίας προς όφελος της ευαίσθητης αυτής ομάδας των συνανθρώπων μας.

Σύλλογος  για την Ψυχική Υγεία Σ.Ο.Ψ.Υ. Πάτρας

Έγιναν οι εξής προτάσεις: 

  • Στην αρμοδιότητα της 6η ΥΠΕ, υπάρχουν 150 άτομα που πάσχουν από ψυχιατρική νόσο που δεν έχουν στήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον και γι΄αυτό ζητούν στέγαση. 

Να δημιουργηθούν ξενώνες και προσωρινά διαμερίσματα τα οποία θα στεγάσουν τα άτομα αυτά για 6 μήνες και στην συνέχεια, με την εκπαίδευση που τους παρέχεται θα μπορέσουν να ζήσουν ημιαυτόνομα στο προστατευμένο διαμέρισμα

  • Αξιοπρέπεια και αυτόνομη διαβίωση αυτών των ανθρώπων του ΣΟΨΥ, οι οποίοι μπορούν να δουλέψουν και να προσφέρουν
  • Οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης Α΄και Β’ Βαθμού να στέκονται δίπλα στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα, με την ενημέρωση, την εκπαίδευση, την πρόληψη και όχι με την παρεμβατικότητα
  • Πρόσβαση στα σχολεία, σε δημόσιες υπηρεσίες, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες σε όλη την Περιφέρεια, ώστε να μειωθεί κατά πολύ το μεγάλο πρόβλημα που λέγεται ψυχική ασθένεια
  • Στελέχωση των δημοσίων δομών για να παρέχονται καλύτερες υπηρεσίες
  • Να δοθεί λύση στην τεράστια αναμονή των ΚΕΠΑ
  • Αλληλοσεβασμό και αξιοπρέπεια από όλους

Σύλλογος  Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας

Έγιναν οι εξής προτάσεις 

  • Η ανάγκη ενίσχυσης της ΠΦΥ είναι επιβεβλημένη και τα Κέντρα Υγείας της περιφέρειας μπορούν να παίξουν κομβικό ρόλο
  • Αποδυνάμωση του Κ.Υ. Χαλανδρίτσας λόγω υποστελέχωσης εξαιτίας της μη πρόσληψης ιατρικού προσωπικού σε θέσεις συνταξιοδοτηθέντων γιατρών και παιδιάτρου. «Το Κ.Υ. Χαλανδρίτσας καλύπτει μεγάλη περιφέρεια ωστόσο δεν καλύπτονται βασικές ειδικότητες γιατρών με μόνιμο προσωπικό, όπως επισκέπτη γιατρού χειρουργού, οφθαλμιάτρου, καρδιολόγου, ψυχιάτρου, νευρολόγου, ορθοπεδικού σε μηνιαίες επισκέψεις στα Κέντρα Υγείας όπως ίσχυε στο παρελθόν.  Έλλειψη βιοτεχνολογικού προσωπικού, ακτινολόγου, μικροβιολόγου και βοηθών, παρά την ύπαρξη υποδομών.
  • Προβληματισμός σχετικά  με την  ποιότητα του πόσιμου νερού της Πάτρας που διοχετεύεται από το διυλιστήριο στον Ριγανόκαμπο εξαιτίας της υγειονομικά απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί στον παρακείμενο χώρο. Το διυλιστήριο με τις ανοιχτές δεξαμενές , ως γνωστόν, βρίσκεται δίπλα σε παλιό σκουπιδότοπο της πόλης ο οποίος δεν έχει αναπλαστεί. Οι ΡΟΜΑ που διαμένουν σε πρόχειρους καταυλισμούς καίνε συχνά λάστιχα για το χαλκό , πλαστικά και άλλα υλικά με άγνωστη σύνθεση. Παρότι γίνονται, χωρίς αμφισβήτηση,  οι απαιτούμενοι υγειονομικοί έλεγχοι από τη ΔΕΥΑΠ, η επιβάρυνση το νερού με τα προϊόντα της καύσης, διοξίνες, αιωρούμενα σωματίδια, δεν εύκολα αντιληπτή, μπορεί  ,ίσως, να ελεγχθεί δύσκολα και με ειδικές μελέτες όπως μας είπαν οι ειδικοί επιστήμονες. Από πλευράς υγιεινής η κατάσταση αυτή δεν είναι επιτρεπτή.    Ζητείται ανάπλαση του χώρου και αξιοποίηση με τη συνεργασία του Δήμου και της Περιφέρειας, της Πολιτείας και του Πανεπιστημίου, αλλά κυρίως χρειάζεται βούληση. Η 

 

απομάκρυνση των σκηνιτών απαιτείται από τον πολεοδομικό σχεδιασμό και την δικαστική απόφαση

  • Υπογειοποίηση των καλωδίων υψηλής τάσης. Το σοβαρό αυτό πρόβλημα έχει απασχολήσει το Σύλλογο από το 2003. Μετά από συνεχείς αγώνες, οργάνωση διημερίδας με τη συμμετοχή ειδικών και των ενδιαφερομένων, στην οποία παρουσιάστηκαν οι αρνητικές επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην υγεία και το περιβάλλον,  ο ΑΔΜΗΕ ενημέρωσε για προγραμματισμένα έργα μέσα στο 2019 και εκτιμώμενο χρόνο αποπεράτωσης το 2020, χωρίς ωστόσο κανένα αποτέλεσμα.
  • Προβλήματα με την έλλειψη πεζοδρομίων και δρόμοι- παγίδες με ανοικτά αυλάκια του ΤΟΕΒ κυρίως στο Ανατολικό Διαμέρισμα. Δυσχεραίνεται η  κυκλοφορία πεζών, ηλικιωμένων, αθλητών με υπαρκτούς τους κινδύνους για την σωματική  ακεραιότητα .  Λύση, η κάλυψη αυλακιών σε συνεργασία με το ΤΟΕΒ.
  • Συχνή πλύση των κάδων αποκομιδής
  • Συντήρηση πρασίνου που υπερτερεί στην περιοχή του Ανατολικού Διαμερίσματος, και  επέκτασή του, με αναδώσεις, πάρκα και πλατείες γενικότερα, για μια ζωή πιο υγιεινή.

Κέντρο Διαχείρισης Έμφυλων Ανισοτήτων «Εριφύλη»

Έγιναν οι εξής προτάσεις:

  • Να υπάρξει μέριμνα και να λειτουργεί κατάλληλος φωτισμός σε  σκοτεινά σημεία  στους δρόμους της Πάτρας, ώστε να αντιμετωπιστούν κακοποιητικές συμπεριφορές ή περιστατικά έμφυλης βίας
  • Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη όλες οι προτάσεις των συμμετεχόντων στο Forum Υγείας από τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης για  δύο λόγους:

– ο πρώτος  γιατί χρειάζεται η  χαρτογράφηση των αναγκών μιας τοπικής κοινότητας που  θα συμβάλει στην μικρότερη δημοσιονομική επιβάρυνση και θα εξοικονομηθούν πόροι, μιας και οι ευρωπαϊκοί πόροι θα κατανεμηθούν δίκαια, εκεί που υπάρχει πραγματική ανάγκη. 

– Ο δεύτερος λόγος αφορά τους ίδιους τους πόρους, καθώς στην πράξη δεν  απορροφάται το  100% των διαθέσιμων κονδυλίων.  Σε αυτή την περίπτωση η χαρτογράφηση των αναγκών είναι σημαντική γιατί οι προτάσεις προς την Ε.Ε.  θα οδηγήσουν σε αυξήσεις στη χρηματοδότηση σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης και Περιφέρειας.

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ VIDEO ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ 

https://forumanaptixis.gr/conference/forum-ygeias-2023/item/155