Την χάραξη κοινής γραμμής για τη πιστή τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και τη διατήρηση της στενής συνεργασίας Ελλάδας-Αρμενίας, τόνισαν σε συνάντηση τους στη Βουλή των Ελλήνων, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, με την Α.Ε. Πρωθυπουργό της Αρμενίας, κ. Νikol Pashinyan. 

«Είμαστε δύο χώρες, που έχουν δεχθεί πλήγματα από κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Συνεργαζόμαστε ωστόσο και διμερώς και στο διεθνή στίβο για την επικράτηση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, που είναι η μόνη μορφή πολιτισμένης συμβίωσης των λαών» είπε αρχικά ο Κ. Τασούλας, ο οποίος έκανε μία ιστορική αναφορά συνδέοντας την Ελλάδα, με την Αρμενία θυμίζοντας μυθολογικά το μαρτύριο του Προμηθέα, ο οποίος είχε δεθεί στον Καύκασο μέχρι να τον ελευθερώσει ο Ηρακλής: 

«Σήμερα δεν υπάρχει Ηρακλής και το Διεθνές Δίκαιο δεν έχει ακόμη τη δύναμη του Ηρακλέους. Αλλά με υπομονή και προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, στον σύγχρονο Ηρακλή, είμαι βέβαιος πως και η Αρμενία και η Ελλάδα και όλος ο πολιτισμένος κόσμος κάποια στιγμή θα πειστεί, ότι ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουμε σε αυτή τη γη, που τόσο έχουμε ταλαιπωρήσει με τη συμπεριφορά μας, ο μόνος τρόπος είναι ακριβώς η συνεργασία και η επικράτηση του δικαίου και σχέσεις υποδειγματικές, όπως ιστορικά φωτίζουν τις δύο μας χώρες» συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. 

Από τη πλευρά του, ο Α.Ε. Πρωθυπουργός της Αρμενίας, κ. Νikol Pashinyan , ευχαρίστησε τον Κ. Τασούλα για τα θερμά του λόγια και πρόσθεσε με νόημα: «Πράγματι, σε αυτόν τον σύνθετο κόσμο που ζούμε είναι σημαντικό τα θεμελιώδη δικαιώματα και οι ελευθερίες να προασπίζονται»

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων απένειμε το Χρυσό Μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων, στον κ. Nikol Pashinyan λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι ένα χρυσό νόμισμα από την Ελληνική Επανάσταση κατά της οθωμανικής αυτοκρατορίας, που επάξια το δίνω στον αρμενικό λαό μέσω των δικών σας χεριών». 

Τον Αρμένιο Πρωθυπουργό Nikol Pashinyan, συνόδευαν οι Artur Martirosyan , υφυπουργός Παιδείας, Επιστήμης, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Hayk Konjoryan, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Αρμενίας-Ελλάδας, Paruyr Hovhannisyan, Υφυπουργός Εξωτερικών, Tigran Mkrtchyan, πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Αθήνα, Nazeli Baghdasaryan, εκπρόσωπος Τύπου του Πρωθυπουργού της Αρμενίας.  Από την Βουλή των Ελλήνων στην συνάντηση συμμετείχαν, οι επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας Αρμενίας κύριος Σταύρος Καλαφάτης, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κύριος Γεώργιος Μυλωνάκης, ο Ειδικός Γραμματέας της Βουλής κύριος Βασίλειος Μπαγιώκος, ο διπλωματικός σύμβουλος της Βουλής των Ελλήνων, Πρέσβης κύριος Κωνσταντίνος Ιωαννίδης και ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Ερεβάν κύριος Χρήστος Σοφιανόπουλος. 

Μετά από την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων ο  κ. Nikol Pashinyan, συμμετείχε στη συνάντηση της  Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας των δύο χωρών. 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΒΟΥΛΗΣ

«Καλωσορίζουμε σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων έναν πραγματικό φίλο, εκπρόσωπο μιας ιστορικής φιλίας, τον κύριο Nikol Pashinyan, Πρωθυπουργό της Αρμενίας, μιας χώρας με την οποία η Ελλάδα συνδέεται φιλικά από τα βάθη της ιστορίας, ίσως και της μυθολογίας. Καλωσορίζοντας τον μαζί με τους συνεργάτες του και τον άξιο πρέσβη της Αρμενίας εδώ στην Ελλάδα, είμαι βέβαιος πως αυτή η επίσκεψη θα δυναμώσει ακόμη περισσότερο τους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών, αλλά και των δύο Κοινοβουλίων.

Κύριε Πρωθυπουργέ, είμαστε δύο χώρες που υπερασπίζονται το Διεθνές Δίκαιο και οι οποίες έχουν δεχθεί πλήγματα από κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Συνεργαζόμαστε ωστόσο και διμερώς και στο διεθνή στίβο για την επικράτηση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, που είναι η μόνη μορφή πολιτισμένης συμβίωσης των λαών. Στα βάθη της μυθολογίας, κύριε πρωθυπουργέ, έχουμε μία εικόνα του Προμηθέα, ο οποίος χάρισε στον άνθρωπο τη φωτιά, να είναι δεμένος στον Καύκασο και ένας αητός να του τρώει το συκώτι. Από αυτήν την τιμωρία, από αυτήν την άδικη μεταχείριση τον απάλλαξε ένας άλλος μυθικός ήρωας της Ελλάδος ο Ηρακλής, ο οποίος πήγε στον Καύκασο και τον ελευθέρωσε. 

Σήμερα δεν υπάρχει Ηρακλής και το Διεθνές Δίκαιο δεν έχει ακόμη τη δύναμη του Ηρακλέους. Αλλά με επιμονή και προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, στον σύγχρονο αυριανό, ελπίζω, Ηρακλή είμαι βέβαιος πως και η Αρμενία και η Ελλάδα και όλος ο πολιτισμένος κόσμος κάποια στιγμή θα πειστεί, ότι ο μόνος τρόπος να επιβιώσουμε σε αυτή τη γη, που τόσο έχουμε ταλαιπωρήσει με τη συμπεριφορά μας, ο μόνος τρόπος είναι ακριβώς η συνεργασία, η επικράτηση του δικαίου και σχέσεις υποδειγματικές όπως ιστορικά φωτίζουν τις δυο μας χώρες. Και χαίρομαι που είναι μαζί μας οι εκπρόσωποι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων φιλίας Ελλάδας και Αρμενίας, των δύο κοινοβουλίων γιατί θα σας εξηγήσω αργότερα, στη συζήτηση που θα κάνουμε, πόσο καλή συνεργασία είχαν τα δύο κοινοβούλια μας από το 2020 έως το 2022, όταν το Ελληνικό Κοινοβούλιο και το Αρμενικό Κοινοβούλιο ανέπτυξαν, μέσω ενός προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τρόπους πλησιάσματος του ευρωπαϊκού κεκτημένου, από την δική σας χώρα μέσω της δικής μας τεχνογνωσίας. 

Αυτή η υποδειγματική συνεργασία των δύο κοινοβουλίων, κύριε Πρωθυπουργέ, αξίζει να συνεχιστεί και έχω να σας πω διάφορες σκέψεις γι’ αυτή τη συνέχεια καλωσορίζοντας σας». 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΡΜΕΝΙΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

«Κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την φιλοξενία και τα θερμά σας λόγια. Πράγματι, σε αυτόν τον σύνθετο κόσμο που ζούμε είναι σημαντικό τα θεμελιώδη δικαιώματα και οι ελευθερίες να προασπίζονται. Όπως κι εσείς υπογραμμίσατε, έχουμε και είχαμε ιστορικές σχέσεις αλλά στην τρέχουσα κατάσταση οι σχέσεις μας έχουν γίνει πλέον διακρατικές. Νωρίτερα, είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία αναφερθήκαμε τόσο στην διακοινοβουλευτική όσο και την συνεργασία μας σε διεθνείς πλατφόρμες. Η ημερήσια διάταξη είναι πάρα πολύ πλούσια, και θα προχωρήσουμε. 

Σήμερα, βρίσκονται δίπλα μας και οι Πρόεδροι Ομάδων Φιλίας  των δύο Κοινοβουλίων, κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και πιστεύω ότι με την δράση τους και με τις ενέργειές τους θα συμβάλλουν για να μπορέσουμε να εμβαθύνουμε περαιτέρω την από κοινού μας συνεργασία σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Όπως στο διμερές έτσι και σε διεθνές επίπεδο».

ΑΠΟΝΟΜΗ ΜΕΤΑΛΛΙΟΥ ΑΠΟ Κ. ΤΑΣΟΥΛΑ

«Θα μου επιτρέψετε, κύριε Πρωθυπουργέ εν’ ονόματι της ιστορικής και διακρατικής σχέσης που έχουμε, εν ονόματι κοινών αγώνων των δύο χωρών μας και των δύο λαών μας, εν ονόματι ότι σήμερα η αρμένικη σημαία ανεμίζει στον αττικό ουρανό με μεγάλη ελευθερία και μεγάλη χαρά, γιατί ανεμίζει σε οικείο περιβάλλον, να σας προσφέρω το Χρυσό Μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων. Είναι ένα χρυσό νόμισμα από την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης κατά της οθωμανικής αυτοκρατορίας Η επανάσταση αυτή δημιούργησε το Ελληνικό Κράτος με το οποίο σήμερα η χώρα σας έχει τόσο καλές σχέσεις. Είναι το χρυσό νόμισμα της Ελληνικής Βουλής, που επάξια το δίνω στον αρμενικό λαό μέσω των δικών σας χεριών».