Τα ηνία της της Επιτροπής Βαλκανίων και Ευξείνου Πόντου της CPMR αναλαμβάνει ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Φωκίων Ζαΐμης ύστερα από την εκλογική διαδικασία που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Μαΐου 2024 και εξελέγη ομοφώνως. Ο κ. Ζαΐμης ήταν ιδιαίτερα ενεργός κα δραστήριος ως αν. Πρόεδρος στηρίζοντας τις στρατηγικές και πρωτοβουλίες για την περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου (EUSAIR), για τα Δυτικά Βαλκάνια, τη συνέργεια της ΕΕ για τον Εύξεινο Πόντο και την Ανατολική εταιρική σχέση. 

«Με πρώτη προτεραιότητα πάντα το συμφέρον του πολίτη και του επιχειρηματία της Αχαΐας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και ειδικότερα των πιο ευπαθών ομάδων, η όποια ενίσχυση μπορεί να προκύψει από εξωτερικές συμμαχίες είτε οικονομική είτε πολιτική είτε πολιτιστική, είναι θεωρώ σημαντική. Οι συμμαχίες δεν εμφανίζονται μόνον στις δύσκολες στιγμές ούτε τις θυμόμαστε όταν έχουμε πρόβλημα αλλά πρέπει να τις διατηρούμε διαχρονικά, να προλαμβάνουμε αρνητικές εξελίξεις, να διεκδικούμε με γνώμονα το εθνικό, περιφερειακό και συλλογικό συμφέρον. Κι αυτό, διότι η Αχαΐα αλλά και η χώρα μας ήταν πάντα και θα πρέπει να είναι μια ήρεμη αλλά σταθερή δύναμη με εξωστρεφή χαρακτήρα και κατανόηση στην διαφορετικότητα των λαών έχοντας πλήρη σεβασμό των πολιτιστικών και κοινωνικών ιδιαιτεροτήτων της κάθε Περιφέρειας και του κάθε πολίτη. Η διπλωματία των Περιφερειών μπορεί να συνδράμει καταλυτικά στα τοπικά αλλά και στα εθνικά και ευρωπαϊκά θέματα και να δρα υπό προϋποθέσεις στην αποκλιμάκωση κρίσεων και στην δημιουργία γεφυρών φιλίας και συνεργασίας με απτά αποτελέσματα για την ΠΔΕ και την καθημερινότητα του πολίτη», δήλωσε ο κ. Ζαΐμης προσθέτοντας την ανάγκη να διερευνηθούν νέες ευκαιρίες χρηματοδότησης (κυρίως της ΕΕ) με τη συμμετοχή των μελών του BBSC σε συγκεκριμένα έργα συνεργασίας ενθαρρύνοντας την ενεργό συμμετοχή των μελών του BBSC στην πρωτοβουλία “Πολιτιστικά και Δημιουργικά Περιφερειακά Οικοσυστήματα (CCRE-S3). 

Να τονιστεί ότι η Επιτροπή Βαλκανίων και Εύξεινου Πόντου συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα ενώ λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ των προγραμμάτων και των στρατηγικών που εφαρμόζει η ΕΕ και των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται από άλλα δίκτυα και ιδρύματα στην περιοχή, όπως ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου (ΟΟΣΕΠ).