Απουσίαζαν από την ομιλία Κωνσταντοπούλου επιδεικτικά οι βουλευτές του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς – Το κώλυμα της Κωνσταντοπούλου, η άρνηση Βελόπουλου να παραχωρήσει τη σειρά του και η καθυστέρηση Χαρίτση λόγω κίνησης.

Αντίστροφη μέτρηση στη Βουλή για την ονομαστική ψηφοφορία μετά την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ και συνυπέγραψαν ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας και ΚΚΕ.

Αυτή την ώρα τοποθετούνται οι πολιτικοί αρχηγοί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να αναμένεται να μιλήσει μετά τις 20:30 και εν συνεχεία θα ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι κατά πληροφορίες αποφασισμένος να δώσει απαντήσεις εφ’ όλης της ύλης και για όλα τα ζητήματα που έχουν ανοίξει με φόντο την τραγωδία των Τεμπών.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να απαντήσει σε όλα τα ζητήματα που έχουν ανακύψει για την υπόθεση των Τεμπών αλλά και σε όσα υποστηρίζει η αντιπολίτευση περί συγκάλυψης, μπαζώματος, μονταρίσματος ή διακίνησης παράνομων καυσίμων.

Ο πρωθυπουργός θα επιτεθεί τόσο στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη όσο και στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη για συμπόρευση προς την τοξικότητα, για υπόγειες  συμμαχίες, τυμβωρυχία και εργαλειοποίηση ενός τραγικού γεγονότος προκειμένου να δραπετεύσουν από πολιτικά αδιέξοδα και να καλλιεργήσουν συνθήκες  θεσμικής εκτροπής ενόψει των ευρωεκλογών.  Υπενθυμίζεται ότι ανοίγοντας τη συζήτηση στη Βουλή ο Υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης χαρακτήρισε τον κ. Ανδρουλάκη ως “εντολοδόχο συμφερόντων” ενώ έβαλλε κατά του ΣΥΡΙΖΑ για το ότι όρισε ως εισηγητή στη συζήτηση τον καταδικασμένο με 13-0 στο Ειδικό Δικαστήριο για τις τηλεοπτικές άδειες Νίκο Παππά.

Να σημειωθεί ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία. Σύμφωνα με τον Κανονισμό και το Σύνταγμα η πρόταση δυσπιστίας γίνεται αποδεκτή μόνο αν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τουλάχιστον 151 “υπέρ”σε διαφορετική περίπτωση απορρίπτεται ενώ παράλληλα αφαιρείται το δικαίωμα κατάθεσης νέας πρότασης δυσπιστίας για ένα εξάμηνο.

Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή:

Οι συνεχείς διακοπές, το κώλυμα της Κωνσταντοπούλου και η καθυστέρηση Χαρίτση λόγω κίνησης

Υπενθυμίζεται πως διαστάσεις παρωδίας έλαβε νωρίτερα η διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας με το προεδρείο της Βουλής να αναγκάζεται σε συνεχόμενες διακοπές καθώς οι πρόεδροι της Πλεύσης Ελευθερίας και Νέας Αριστεράς Ζωή Κωνσταντοπούλου και Αλέξης Χαρίστης, αντίστοιχα, δήλωσαν κώλυμα να παραστούν στην προγραμματισμένη ώρα και να μιλήσουν. Να σημειωθεί πως οι δύο επικεφαλής συνυπογράφουν την πρόταση κατά της κυβέρνησης και ενώ ήταν γνωστή από νωρίς η ώρα έναρξης του κύκλου των πολιτικών αρχηγών απουσίαζαν από το κοινοβούλιο.

Υπενθυμίζεται πως η διαδικασία είχε προγραμματιστεί να ανοίξει με την ομιλία της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου και ακολουθώντας την σειρά της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων να κλείσει με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού. Ωστόσο η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας δήλωσε κώλυμα για να μιλήσει πριν τις 6 το απόγευμα.

Τελικά, οι αρχηγοί της Νίκης και Σπαρτιατών δέχθηκαν να ξεκινήσει η διαδικασία με τις δικές τους τοποθετήσεις και να ακολουθήσει η ομιλία της κυρίας Κωνσταντοπούλου παρά το γεγονός ότι διαθέτουν περισσότερους βουλευτές. Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, πήρε τον λόγο λίγο πριν τις 17:20 και παρέμεινε στο βήμα έως τις 18:05 με το προεδρείο να του επιτρέπει να παραβιάζει το 20λεπτο που δικαιούται καθώς η απουσία της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας συνεχιζόταν. Τελικά, ο κ. Χαρίτσης κατέβηκε από το βήμα περίπου στις 18:05 και το προεδρείο αναγκάστηκε σε νέα διακοπή έως ότου καταφθάσει η κυρία Κωνσταντοπούλου καθώς ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, γνωστοποίησε πως δεν παραχωρεί την σειρά του.

“Κατόπιν αιτήματος της κυρίας Κωνσταντοπόύλου είχαμε δεχθεί να μιλήσει στις 6. Λυπάμαι για όσα έχουν συμβεί . Υπήρξαν αντικειμενικές δυσκολίες και διαταράχθηκε η συζήτηση. Θα διακόψουμε και πάλι για πολύ λίγα λεπτά μέχρι να έρθει η κυρία Κωνσταντοπούλου” ανέφερε χαρακτηριστικά η Ολγα Γεροβασίλη.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας έφτασε στο κοινοβούλιο περίπου στις 18:10 και μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες είπε “μην ακούτε τα ψέματα του κ. Τασούλα. Μονομερώς χωρίς να έχει ενημερώσει κανέναν διέγραψε αρκετούς ομιλητές για να ξεκινήσει ο κύκλος των αρχηγών πιο νωρίς”.

Η κυρία Κωνστατοπούλου υποστήριξε παράλληλα ότι έλειπε γιατί ασκούσε υποχρεώσεις ως συνήγορος υπεράσπισης των οικογενειών των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών. Η συνεδρίαση ξεκίνησε και πάλι στις 18:15 με την κυρία Κωνσταντοποπυλου να ανεβαίνει στο βήμα κουβαλώντας πλήθος εγγράφων η ίδια αλλά και δύο βουλευτές της.

6167381
6167383
6167385

Γιατί απουσίαζαν την ώρα της Κωνσταντοπούλου οι βουλευτές του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς

Οι βουλευτές του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς δεν βρίσκονταν εντός της Ολομέλειας σε μια κίνηση που θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως σιωπηλή διαμαρτυρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απουσία των βουλευτών του ΚΚΕ είχε διπλό λόγο. Από τη μια βουλευτές θέλησαν να εκφράσουν την δυσφορία τους για τις συνεχείς παρεμβάσεις της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας αφού, όπως λένε, δεν σέβεται τους συναδέλφους της εντός της Βουλής καθώς διακόπτει και φωνάζει. Συγκυριακά, ωστόσο, επισημαίνουν, οι βουλευτές του ΚΚΕ βρίσκονταν στην διαδήλωση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ που ταυτόχρονα πραγματοποιείται στο Σύνταγμα.

Από την άλλη, και η απουσία των βουλευτών της Νέας Αριστεράς δεν ήταν τυχαία η απουσία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε δυσαρέσκεια για όσα εκφυλιστικά, όπως λένε, εξελίσσονται με ευθύνη της κ. Κωνσταντοπούλου. Παράλληλα υποστηρίζουν, ότι ο λόγος που καθυστέρησε ο Αλέξης Χαρίτσης την ομιλία του οφείλεται στο ότι κλήθηκε εσπευσμένα να πάρει τον λόγο γιατί η κ. Κωνσταντοπούλου δεν είχε πάει στην σειρά της να μιλήσει.

Κωνσταντοπούλου: Ότι και να κάνετε εγώ θα αντέξω

Με δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης και των βουλευτών της πλειοψηφίας για το δυστύχημα των Τεμπών ξεκίνησε την ομιλία της η κυρία Κωνσταντοπούλου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας.

«Χάθηκαν 57 άνθρωποι. Αφαιρέθηκε η ζωή από 57 ανθρώπους. Αφαιρέσατε την ζωή από 57 ανθρώπους» είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας για να συνεχίσει “

«57 ψυχές ζητούν δικαίωση.

57 ψυχές ζητούν δικαίωση

57 ψυχές ζητούν δικαίωση

Και μαζί τους ζητούν δικαίωση οι γονείς, οι συγγενείς, οι τραυματίες.

Ζητά δικαίωση ο νεαρός που 13 μήνες μετά παλεύει μεταξύ ζωής και θανάτου.

Ζητά δικαίωση η Εριέττα που δεν έχει βρεθεόι ακόμα ίχνος της.

Ζητούν δικαίωση τα δίδυμα κορίτσια

Ζητά δικαίωση ο Ντένις που πήρε το τρένο για φθηνότερα.

Ζητά δικαίωση η Έλενα που είχε κακό προαίσθημα και πήρε το τρένο για μεγαλύτερη ασφάλεια».

Η κυρία Κωνσταντοπούλου συνεχίζοντας να απευθύνεται αποκλειστικά στην κυβερνητική πλειοψηφία είπε «Η σημερινή σας ψήφος θα σας συνοδεύει για πάντα. Θα σας στιγματίσει για πάντα και η παρουσία σας στην Βουλή. Ήταν ιερό σας καθήκον κύριοι της κυβέρνησης να υπερασπιστείτε αυτούς τους ανθρώπους. Να μην πετάξετε τις ζωές και τις υπάρξεις τους Ήταν άνθρωποι ζωντανοί και σήμερα θα χαίρονταν μια ηλιόλουστη ημέρα

Κανείς τους δεν γνώριζε πως λειτουργεί ο σιδηρόδρομος.

Άκουγαν τις δικές σας διαβεβαιώσεις, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκης ο οποίος 3-4 ημέρες πριν το έγκλημα διαβεβαίωνε για την ανάταξη των σιδηροδρόμων που μας έβαζαν δήθεν στο πρώτο βαγόνι τις ευρωπαϊκής αμαξοστοιχίας

Διαφημίζατε το έργο σας και την ασφάλεια ενώ γνωρίζατε αυτά που οι απλοί πολίτες και φοιτητές δεν γνώριζαν».

«Προσήλθα εσπευσμένα στην Βουλή καθώς ο πρόεδρος της Βουλής αποφάσισε να κόψει ξαφνικά 60 βουλευτές από ομιλητές χωρίς συνεννόηση με κανένα αρχηγό . Το διασταύρωσα με τους υπόλοιπους που συνυπογράφουμε την πρόταση δυσπιστίας. Αποφάσισε να κόψει τον κατάλογο και να κλείσει αρον – αρον να κλείσει την συζήτηση όπως άρον-αρον κλείσατε και την εξεταστική, όπως άρον-άρον ολοκληρώσατε την εξέταση των μαρτύρων» είπε σε άλλο σημείο διευκρινίζοντας τους λόγους για τους οποίους εμφανίστηκε να καθυστερεί την διαδικασία.

«Τολμάτε να λέτε ότι υπήρξαν παραβιάσεις κανονισμού. Εσείς παραβιάσατε όλους τους κανονισμούς της ανθρωπιάς και της ηθικής. Στα τρένα δεν ήταν αντικείμενα, ήταν άνθρωποι. Ο κ. Καραμανλής καταχειροκροτήθηκε, γιατί; Ζήτησε συγγνώμη; Όχι. Είπε ότι έκανε λάθος; Όχι. Είπε ότι τα έκανε σωστά. Δεν ανέλαβε καμία ευθύνη . Και τον χειροκροτήσατε σε συνθήκες έξαλλου πανηγυρισμού. Χειροκροτήθηκε σαν πρωθυπουργός και αντικατοπτρίζει τον κίνδυνο ια τους πολίτες αυτής της χώρας, να δούμε κάποια μέρα πρωθυπουργό τον κ. Καραμανλή τον υπαίτιο για τον θάνατο 57 ανθρώπων. Είναι βαρύτατη η ευθύνη σας. Είναι βαρύτατη και η ευθύνη του πρωθυπουργού» σημείωσε.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας ανέφερε σε άλλο σημείο της τοποθέτησης της πως «με προειδοποίησαν κάποιοι διευθυντές ραδιοφώνων από μικροφώνου ότι πρέπει να προσέχω. Εγώ όμως ξέρω ότι πρέπει να προσέχω αλλά ξέρω ότι δεν πρόκειται να με σταματήσετε και να με κάμψετε με τους γνωστούς τραμπουκισμούς και με παρακρατικές διαδικασίες. Έχετε παραβιάσει τα γραφεία της Πλεύσης Ελευθερίας στη Βουλή και μάλιστα το γραφείο που φυλάσσεται η δικογραφία».

«Το έγκλημα αυτό αποκλείεται να συγκαλυφθεί όσο είμαι εγώ μέσα στην Βουλή, όσο οι οικογένειες των θυμάτων και οι συγγενείς δεν μπαίνουν στα δικά σας κόλπα και συνεχίζουν να ζητούν δικαιοσύνη” είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας. Αναφορικά με το μπάζωμα μετά το δυστύχημα είπε: “Μπαζώσατε τον τόπο του εγκλήματος και στις 3 τα ξημερώματα χθες εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ο κ. Παπαθανάσης και κατέθεσε τα πειστήρια του μπαζώματος. Αποδεικνύουν τα πειστήρια ότι το μπάζωμα έγινε με πλήρη συνεργασία Αγοραστού ακή Υπουργείου Οικονομικών και δικών σας ανθρώπων χωρίς να αναφέρεται πουθενά μπάζωμα και αναδρομικά στις 31.3 γιατί δεν βρίσκατε άλλο τρόπο να νομιμοποιήσετε 700 χιλ ευρώ που δαπανήσατε γι αυτό τον σκοπό. Παραπλανητικά, γράφοντας για μίσθωση οχημάτων και μηχανημάτων. Γιατί μπαζώσατε τον χώρο; Γιατί ξέρατε τι περιείχε και τι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία. Ήταν χώρος που μπορεί να έχει διασπαρεί η όποια επιζήμια ύλη. Επιχειρήσατε να το καλύψετε. Ο χώρος που καλύφθηκε δεν έχει καμία σχέση με σταθεροποίηση μηχανημάτων και απομάκρυνση βαγονιών. Είχαν ήδη απομακρυνθεί άτσαλα. Πετάξατε σαν σκουπίδια προσωπικά αντικείμενα ανθρώπων που εξαϋλώθηκαν. Βρέθηκαν από ειδική ομάδα 9 μήνες μετά αφού είχαν μεσολαβήσει πλημμύρες. Τα μεταφέρατε άρον-άρον γιατί θέλατε να μπαζώσετε τα πειστήρια για όσα μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία».

«Το ανθρώπινο λάθος θελήσατε να το προβάλετε εξαρχής ως αιτιολογία και λόγο για την αφαίρεση των ανθρώπινων ζωών και σας απέδειξα προηγούμενος ότι θα ήταν έκπληξη να μην γίνει ανθρώπινο λάθος σε αυτές τις συνθήκες. Το ρουσφέτι σας ήταν εκεί ως μόνος σταθμάρχης την κρίσιμη στιγμή. Και εξαφανίστηκε στην συνέχεια ο επόπτης με αναρρωτική για ένα μήνα και αποκαλύπτονταν το ένα μετά το άλλο τα στοιχεία συγκάλυψης πρέπει να απαντήσετε. Κύριε Μητσοτάκη όταν λέγατε ότι δεν θα γίνουμε χώρα μπλάνκο αφήνατε παράλληλα κινήσεις και μπαζώματα για να καλυφθεί ότι υπήρχε εκεί εκτός από τα συντρίμμια τρένου και την ίδια ώρα είπατε ότι αφήνατε να παρεμβαίνουν στο υλικό του ΟΣΕ, στο υλικό καταγραφών που έπρεπε να κατασχεθεί από το πρώτο δευτερόλεπτο. Υπάρχει μια κατάθεση του μάρτυρα Χρυσάγη στην επιτροπή Γεραπετρίτη. Έχει υπόνοιες για την αλλοίωση του υλικού όπως υπόνοιες έχει εκφράσει και ο κ. Γενιδούνιας. Ο Χρυσάγης σκοτώθηκε σε ένα τρομακτικό δυστύχημα στα τέλη Μαρτίου 2023 αν δεν κάνω λάθος

Και έχει καταθέσει ότι έχει ήδη από τότε ότι σοβαρή υπόνοια χάλκευσης του υλικού. Μην υπεκφεύγετε σε άλλα θέματα. Δεν αισθανθήκατε την ανάγκη να τα ερευνήσετε; Δεν αισθανθήκατε την ανάγκη να διατάξετε να ερευνηθούν; Όχι γιατί γνωρίζετε τις ευθύνες και προσωπική εμπλοκή και ενοχή».

Κλείνοντας την ομιλία της είπε «Σαν σήμερα στις 28 Μαρτίου 2023 βρέθηκα μαζί με την Μαρία Καρυστιανού και την οικογένεια του Ντένη Ρούτση και συγγενείς όλων των θυμάτων στον τόπο του εγκλήματος, ήταν το πρώτο μνημόσυνο για το έγκλημα. Μέσα στην οδύνη της η Μαρία Καρυστιανού σε κάποια στιγμή έφυγε από δίπλα μου σαν να ηλεκτρίστηκε γιατί εντόπισε τον κ. Αγοραστό. Τον περιφερειάρχη σας το δικό σας παιδί κολλητό του. κ. Μητσοτάκη. Θέλησε να του ζητήσει εξηγήσεις για το μπάζωμα. Όλη η στιχομυθία και καλώ τους δημοσιογράφους όχι τα ΜΜΕ που έχουν καθήκον να δημοσιεύουν την αλήθεια και να μην παίρνουν εντολές παρασιώπησης. Είναι καταγεγραμμένη όλη η συνομιλία Καρυστιανού Αγοραστού και οι υπεκφυγές και απαντήσεις που εδίνε τότε. Αναζητήστε τα δημοσιεύστε τα . Όλα όσα αναζητούν οι συγγενείς και βρίσκουν είναι σε δημόσια θέα και υπάρχουν ως ρεπορτάζ που γκρεμίζουν την προπαγάνδα της απολύτως εμπλεκόμενης κυβέρνησης. Η τελευταία μου φράση και υπόσχεση στους γονείς και συγγενείς, στους τραυματίες, στις οικογένειες και όλους τους πολίτες που αυτές τις ημέρες επικοινωνούν μαζί μου και μου λένε ότι παίρνουν δύναμη όταν μπορούν να ελπίσουν ότι η χώρα μπορεί να αλλάξει, είναι ότι εγώ θα αντέξω. Ότι και να κάνετε. Όση λάσπη και αν ρίξετε εγώ θα αντέξω θα είμαι εδώ η φωνή σας , η φωνή εκείνων που δεν έχουν πια φωνή. Υπόσχεση ότι θα κάνω τα πάντα ώστε να μην υπάρξει άλλη μάνα που θα κληθεί να πάρει στις πλάτες της το έργο της δικαιοσύνης. Είναι ιστορική συνεδρίαση και θα μείνετε στην ιστορία».

Στίγκας: Επειδή υπάρχουν νεκροί που πρέπει να δικαιωθούν συντασσόμαστε με την πρόταση μομφής

Έντονη κριτική σε ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία άσκησε ο πρόεδρος των “Σπαρτιατών”, Βασίλης Στίγκας, στην ομιλία του στην Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας, ενώ τόνισε ότι «επειδή υπάρχουν νεκροί, που πρέπει να δικαιωθούν, συντασσόμαστε με την πρόταση μομφής και ψηφίζουμε “ναι”».

«Όλοι όσοι κυβέρνησαν τη χώρα πήραν στο λαιμό τους 57 ψυχές», υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο κ.Στίγκας, ενώ προσέθεσε: «ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία είναι τα τρία κόμματα που έσυραν την Ελλάδα στη δίνη των μνημονίων, του υπέρογκου χρέους και της απόλυτης καταστροφής. Η συμφορά των Τεμπών ήρθε, λοιπόν, να χαράξει μια βαθιά τομή στον εμπαιγμό του ελληνικού λαού. Η επί χρόνια κοροϊδία τους έπιασε ταβάνι. Τα παραμύθια των κακών λύκων έφθασαν να είναι τόσο κραυγαλέα που πλέον δεν πείθουν κανέναν».

6167304

Ο πρόεδρος των “Σπαρτιατών” αφού τόνισε ότι το κόμμα του «αποδοκιμάζει και καταδικάζει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης», εξαπέλυσε επίθεση κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, αναφέροντας: «Θεωρούμε απαράδεκτη και ύβρη προς τους Έλληνες ψηφοφόρους τη θεωρία του κ.Ανδρουλάκη και όσων τον ακολουθούν περί ύπαρξης “δημοκρατικού τόξου”. Τολμάτε να χωρίζετε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες σε κατηγορίες, ανάλογα το κόμμα που ψηφίζουν; Ντροπή σας. Όλοι είναι ίσοι. Μην ονειρεύεστε επαναφορά διακρίσεων και διαχωριστικών γραμμών. Ο υπό αναχώρηση μετά τις ευρωεκλογές αρχηγός του ΠΑΣΟΚ πώς μετράει τη δημοκρατία; Δηλαδή, μας λέει πως αυτός είναι δημοκράτης και εμείς οι υπόλοιποι δεν είμαστε. Πως πρέπει να συνεννοηθούμε και να συνταχθούμε με ένα κόμμα όπου το θράσος περισσεύει. Και τόλμησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο και κατέθεσαν και υπόμνημα οι δημοκράτες κατά των “Σπαρτιατών”, για να μην πάρουμε την κρατική χρηματοδότηση. Αγνοεί τους 250.000 πολίτες που μας ψήφισαν. Οι τυμβωρύχοι και οι πολιτικοί απατεώνες που καταλήστεψαν την Ελλάδα και βίασαν τον ελληνικό λαό έγιναν τώρα και δικαστές. Τώρα θυμήθηκαν ότι δεν είναι καλή η κυβέρνηση Μητσοτάκη και πρέπει να κατατεθεί μομφή εναντίον της, Δεν έχουν ευθύνες και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ για αυτή την τραγωδία; Με αυτή την αθλιότητα του σιδηροδρομικού δικτύου;». Και προσέθεσε όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ ο κ.Στίγκας: «Πριν από ένα μήνα γιατί συντάχτηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ και υποστήριξε το νομοσχέδιο των ομοφυλόφυλων, ενώ θα μπορούσαν μαζί να διεμβολίσουν τη ΝΔ και να μην αφήσουν να περάσει ο νόμος έκτρωμα, που προσβάλλει τη χώρα μας>.

Επίσης, ο πρόεδρος των “Σπαρτιατών” σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Εμείς, ως κόμμα, υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία, δίνουμε μάχη για ισονομία και ισοπολιτεία. Ένα κορυφαίο ζήτημα για εμάς είναι και παραμένει η μεγάλη τραγωδία στα Τέμπη. Οι οικογένειες που έχασαν τους αγαπημένους τους δεν μπορούν ακόμη να συνέλθουν. Και δεν θα συνέλθουν ποτέ. Η δικαιοσύνη δεν έχει ακόμη αποδοθεί».

Χαρίτσης: Να παραιτηθεί ο Φλωρίδης

Να παραιτηθεί από την θέση του υπουργού Δικαιοσύνης ο Γιώργος Φλωρίδης ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς για την χθεσινή τοποθέτησή του. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κύριε Φλωρίδη. Υπήρξε έγγραφο της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, της κας Αδειλίνη, προς την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας για να ερευνηθεί κάθε ερώτημα – καταγγελία των συγγενών των θυμάτων συμπεριλαμβανομένου αυτού που αφορά την αλλοίωση του χώρου του εγκλήματος και την πιθανή απώλεια αποδεικτικών στοιχείων, ναι ή όχι;

Έχει ασκηθεί δίωξη σε βάρος του πρώην Περιφερειάρχη Θεσσαλίας για το μπάζωμα, ο οποίος μάλιστα επικαλέστηκε το δικαίωμα της σιωπής στην Εξεταστική, ακριβώς λόγω της ποινικής δίωξης, ναι ή όχι; Ποιος είναι, λοιπόν, για τα μπάζα, κύριε Φλωρίδη;».

6167311

Και συνέχισε ο κ. Χαρίτσης λέγοντας: «Ως Υπουργός Δικαιοσύνης παρεμβαίνετε σε εν εξελίξει δικαστική διερεύνηση για την οποία έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και λέτε ότι είναι για τα μπάζα όποιος μιλάει για μπάζωμα. Η συμπεριφορά σας είναι ανεπίτρεπτη και αντιθεσμική. Και μετά από αυτό οφείλατε να παραιτηθείτε άμεσα». Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, επιτέθηκε στον Κώστα Καραμανλή λέγοντας ότι ο κ. Καραμανλής είπε πως δεν κρύβεται πίσω από τη βουλευτική ασυλία. «Μα ποιος μίλησε για βουλευτική ασυλία; Θα παίζουμε με τις λέξεις; Για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών πρόκειται. Και αυτό ακριβώς είναι το θέμα. Ότι δεν έχετε καμία πρόθεση να συσταθεί προανακριτική. Γι’ αυτό και σπεύσατε να συμφωνήσετε σε μια Εξεταστική παρωδία. Γιατί αυτό σας βόλευε. Για να καταλήξετε στο βολικό συμπέρασμα ότι φταίει ο σταθμάρχης και οι νεκροί μηχανοδηγοί», συμπλήρωσε ο κ. Χαρίτσης.

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς απεύθυνε ένα κάλεσμα προς τον προοδευτικό χώρο χαρακτηρίζοντας τις ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ως φοβικές. «Καλούμε την κοινωνία σε διαρκή αγώνα. Να πάρει την υπόθεση στα χέρια της. Καλούμε τις ζωντανές δυνάμεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης να απεγκλωβιστούν από την αδιέξοδη και φοβική πολιτική των ηγεσιών τους. Να δημιουργήσουμε το αντίπαλο δέος στην πολιτική της Δεξιάς». Με αιχμή αναφέρθηκε και στον Στέφανο Κασσελάκη λέγοντας ότι: «Δεν μας ενδιαφέρουν και δεν εμπλεκόμαστε σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Δεν θεωρούμε την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία μια ανούσια “κοκορομαχία”. Δεν συμμετέχουμε στον εκφυλισμό των απολίτικων ρητορικών εξάρσεων, όπως αυτές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, που στην ουσία το μόνο που προσφέρουν είναι ένα τελευταίο καταφύγιο, καταφύγιο αποπροσανατολισμού στην κυβέρνηση».

Τέλος, ο κ. Χαρίτσης πρότεινε έναν σύγχρονο ενιαίο δημόσιο μεταφορικό φορέα στον σιδηρόδρομο. «Να αντιστραφεί η πολιτική της ιδιωτικοποίησης και της αποθέωσης της αγοράς. Ενιαίος δημόσιος μεταφορικός φορέας τώρα. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση και για την ασφάλεια των μεταφορών, αλλά και για ένα αναπτυξιακό κράτος που χρησιμοποιεί στρατηγικά τις υποδομές τους για την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Καλούμε τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης να στηρίξουν αυτό το δίκαιο αίτημα. Καλούμε τους εργαζόμενους στους σιδηροδρόμους και την ελληνική κοινωνία να διαμορφώσουμε μέτωπο για την υλοποίηση αυτής της πολιτικής απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό του κ. Μητσοτάκη», σημείωσε.

Πηγή: protothema.gr