Η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Σία Αναγνωστοπούλου τοποθετήθηκε χθες Τρίτη 20.2 στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων επί της ενημέρωσης του αρμόδιου Υπουργού κ. Δένδια για θέματα αμυντικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα, η κ. Αναγνωστοπούλου τόνισε πως η Nέα Αριστερά θεωρεί ότι η χώρα χρειάζεται να έχει ισχυρή ασφάλεια άρα και αμυντικά συστήματα που να επιτρέπουν την ασφάλεια. Aυτό που είναι όμως πολύ σημαντικό, είναι ότι αυτές οι δαπάνες που πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος, θα πρέπει να τίθενται σε δημοκρατική διαβούλευση με διαφάνεια. Σε μία χώρα που καταρρέουν νοσοκομεία, που έχουμε τη χειρότερη αναλογία διδασκόντων διδασκομένων στα δημόσια πανεπιστήμια, δεν μπορούμε να συναινέσουμε με τους υπερεξοπλισμούς. Για τα F-35, επέμεινε στον προγραμματισμό, στο κόστος και στο τί παίρνουμε και πώς τα παίρνουμε. Για τη Νέα Αριστερά η αποδέσμευση των F-16 για την Τουρκία από τις ΗΠΑ, η προσφορά των F-35 στην Ελλάδα και η υπόσχεση -την ίδια μέρα- στην Τουρκία για το πρόγραμμα F-35 υπό προυποθέσεις, μοιάζει σαν ένα ξεδιάντροπα ανακοινωμένο σπιράλ εξοπλισμών δεκάδων δις.

Επειδή τα εξοπλιστικά συστήματα και οι αμυντικές δαπάνες κόστισαν σε αυτή τη χώρα πάρα πολύ, χρειάζεται ένας στρατηγικός αμυντικός σχεδιασμός που θα τον έχουμε συζητήσει και συναποφασίσει όλοι και όλες και που θα λαμβάνει υπόψη τον σημαντικό ρόλο του ανθρώπινου δυναμικού των ενόπλων δυνάμεων και της υφιστάμενης αμυντικής βιομηχανίας της χώρας. Η Κ. Αναγνωστοπούλου αναφέρθηκε ειδικά στην αμυντική βιομηχανία στο Αίγιο.

Τέλος, σε ότι αφορά την αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα η κ. Αναγνωστοπούλου υπογράμμισε ότι, η Νέα Αριστερά είναι κατά της αποστολής γιατί, όπως είπε, δεν είμαστε σίγουροι πως είναι νομιμοποιημένη αυτή η αποστολή από τον ΟΗΕ , και δεύτερον γιατί η ασφάλεια μας σαν χώρα εξαρτάται, εκτός από τα αμυντικά συστήματα στα οποία αναφερόμαστε συνεχώς, και από το κατά πόσον η χώρα μας έχει ιστορική αίσθηση της περιοχής και των σχέσεων που είχαμε με όλη την Μέση Ανατολή. Ειδικά σε μία περίοδο όπου το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία κατά του Παλαιστινιακού λαού και επίκειται επιδρομή στη Ράφα.