ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 13 Δεκεμβρίου 1943

Το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων από τους ναζί.

 Καλάβρυτα 1966

Βουβό έγχρωμο φιλμ 8mm – Αρχείο A. G. Bonar

Στις 13 Δεκεμβρίου του 1943 οι γερμανικές κατοχικές δυνάμεις εκτέλεσαν σχεδόν όλους τους άρρενες κατοίκους των Καλαβρύτων, σε αντίποινα για την εκτέλεση αιχμαλώτων Γερμανών στρατιωτών από τον ΕΛΑΣ. Η «Επιχείρηση Καλάβρυτα» ξεκίνησε στις 4 Δεκεμβρίου, όταν οι γερμανικές δυνάμεις άρχισαν να συρρέουν στην ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων. Στο διάβα τους έκαιγαν χωριά και μοναστήρια και σκότωναν άοπλους πολίτες και μοναχούς.

Το πρωί της Δευτέρας 13 Δεκεμβρίου συγκέντρωσαν όλον τον πληθυσμό των Καλαβρύτων στην κεντρική πλατεία και οδήγησαν τον άρρενα πληθυσμό άνω των 13 ετών σε μια επικλινή τοποθεσία, που ονομαζόταν «Ράχη του Καπή», ενώ τα γυναικόπαιδα τα κλείδωσαν στο σχολείο. Στη ράχη του Καπή, με ριπές πολυβόλων οι Γερμανοί εκτέλεσαν γύρω στους 700 ανθρώπους. Μόνο 13 Καλαβρυτινοί διασώθηκαν επειδή είχαν καλυφθεί από τα πτώματα των συμπολιτών τους. Το έγκλημα ολοκληρώθηκε με την πυρπόληση όλων σχεδόν των σπιτιών των Καλαβρύτων.

Στο φιλμ αυτό, ο κινηματογραφιστής επισκέπτεται τα Καλάβρυτα 57 χρόνια μετά το ολοκαύτωμα και τον λόφο του Καπή όπου βρίσκεται ο Τόπος της Θυσίας. Ξεχωρίζει ο μεγάλος σταυρός στη ράχη του λόφου που θυμίζει το αποτρόπαιο έγκλημα και η πανοραμική άποψη των Καλαβρύτων.

Στη συνέχεια βλέπουμε πλάνα από μια επιτύμβια επιγραφή και τάφους εκτελεσθέντων. Σημαντική λεπτομέρεια η πινακίδα της Οδού «13 Δεκεμβρίου 1943 » που είναι η μέρα που συντελέστηκε η σφαγή των Καλαβρύτων. Το φιλμ τελειώνει με πλάνο από τη Μονή της Αγίας Λαύρας.

https://www.youtube.com/watch?v=x_ZTOuek3kw

  Δείτε περισσότερα γι’ αυτό το φιλμ:

http://159.69.215.168/aylon/dl/el/item.html?id=301

 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube για περισσότερα παλιά φιλμ από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!

https://www.youtube.com/channel/UCRJv70kZPMU8ctHMZvGf_ZQ