
Συνεδρίαση των Επιτροπών Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου στις 18:00
Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των Επιτροπών Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου, η οποία ξεκινήσει στις 18:00, θα γίνουν δηλώσεις από τον εκπρόσωπο των Επιτροπών, καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστα Παπαζάχο.
«Δεν φοβόμαστε με τους σεισμούς, δεν εγκαταλείπουμε» λένε κάτοικοι της Σαντορίνης
Η 10χρονη Νικόλ παραμένει με την οικογένεια της στη Σαντορίνη και όπως λένε, δεν εγκαταλείπουν τον τόπο τους παρά τις σεισμικές δονήσεις. «Όλοι οι φίλοι μου έχουν φύγει. Δεν αφήνω τα ζώα και τους παππούδες. Είναι ο τόπος μου δεν μπορώ να τον εγκαταλείψω», λέει στο Mega.
Η καθημερινότητά τους έχει αλλάξει πλήρως. Οι τρεις ξαδέλφες παίζουν στο δωμάτιο όσο η μητέρα ανησυχεί πως για μία ακόμη μέρα δεν κατάφεραν να κάνουν μαθήματα μέσω webex. Οι περισσότεροι συμμαθητές τους έχουν εγκαταλείψει το νησί. Επικοινωνούν μαζί τους μέσω των social media και μεταφέρουν τα νέα από την Σαντορίνη που δοκιμάζεται.
Η κυρία Αντωνιάδη σκέφτηκε αρχικά να πάρει τα παιδιά και να φύγει από το νησί. Τελικά αποφάσισαν να μείνουν πίσω, αισιοδοξώντας πως σύντομα θα επιστρέψουν στους κανονικούς ρυθμούς. «Ο παππούς έλεγε ‘πάρε τα παιδιά και φύγε’. Τα παιδιά δεν έφευγαν χωρίς τους παππούδες και έτσι μείναμε εδώ οικογενειακώς».
«Το ρήγμα της Ανύδρου μπορεί να δώσει 6 Ρίχτερ» λέει ο καθηγητής Δημήτρης Παπανικολάου
Ο σεισμός των 5,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες βράδυ στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό είναι ο πιο δυνατός έως τώρα στις Κυκλάδες, ενώ νέα δόνηση 5 βαθμών καταγράφηκε στις 00:37.
«Για μένα ήταν σαφής η φαινομενική ηρεμία με μεγέθη κάτω από 5 Ρίχτερ από την περασμένη Τετάρτη μέχρι χθες. Ήταν μέσα στις φυσιολογικές διακυμάνσεις μία δραστηριότητα που είναι της τάξεως του 5. Είναι μία συνεχής δραστηριότητα που ενεργοποιεί πολλά ρήγματα στην περιοχή μικρού έως μετρίου μεγέθους. Το ρήγμα της Ανύδρου μπορεί να δώσει 6 Ρίχτερ και οι σεισμοί που έχουμε τώρα το περικυκλώνουν», είπε ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας Δημήτρης Παπανικολάου.
11/02/2025 16:46
Έκτακτη ανακοίνωση ΕΚΠΑ: Πάνω από 14.000 σεισμοί από τις 26 Ιανουαρίου μέχρι χθες μεταξύ Αμοργού-Σαντορίνης
Από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 9 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ (http://dggsl.geol.uoa.gr/) έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, με αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, πάνω από 14.000 σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης (τεχνητής νοημοσύνης), εκ των οποίων περίπου 12.000 με μεγέθη Μ³1.0.
Στις 9 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1.100 σεισμοί, με ~240 να έχουν μέγεθος Μ³2.5, 14 σεισμούς με Μ³4.0, και 2 σεισμούς με Μ³4.5, με τον μεγαλύτερο σεισμό να έχει μέγεθος M=5.0. Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης) του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά την 10η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 109 σεισμοί, εκ των οποίων 13 με μεγέθη M≥4.0 και 4 με Μ≥4.5. Ο μεγαλύτερος σεισμός σημειώθηκε στις 20:16:30 UTC και είχε μέγεθος 5.2, ενώ στις 22:37:26 UTC ακολούθησε σεισμός με Μ=5.0.
Οι σεισμοί αυτοί μπορεί να θεωρηθεί ότι εντάσσονται στο πλαίσιο σμηνοσειράς που θα συνεχιστεί με αρκετούς σεισμούς παρόμοιων μεγεθών. Παρόλα αυτά δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ακολουθήσει κύριος σεισμός. Αν και σε μεγάλο μέρος της η σεισμική δραστηριότητα παραμένει ενεργή σε ένα τμήμα μήκους ~12 km νοτιοδυτικά της Ανύδρου, όπως και τις προηγούμενες ημέρες, τα επίκεντρα των μεγαλύτερων σεισμών εντοπίζονται βορειοανατολικά της Ανύδρου.

Στο μεταξύ από σήμερα, Τρίτη 11/2/25 για την καταγραφή της εδαφικής κίνησης στο κέντρο της σεισμικής δραστηριότητας των τελευταίων ημερών, από το Εργαστήριο Γεωφυσικής του ΕΚΠΑ, πραγματοποιούνται:
– Εγκατάσταση στην περιοχή του Ακρωτηρίου Κολούμπο ενός (1) νέου μόνιμου γεωδαιτικού σταθμού GPS/GNSS.
– Εγκατάσταση στη βραχονησίδα Άνυδρο ενός (1) νέου μόνιμου γεωδαιτικού σταθμού GPS/GNSS (σε συνεργασία με το Γεωλογικό Τμήμα του Πανεπιστήμιου Πατρών και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του ΕΑΑ).
– Επαναμέτρηση του μη-μόνιμου δικτύου 21 σταθμών GPS στη Θήρα-Θηρασιά-Καμένη.
Νέος σεισμός 4,5 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Αμοργού
Σεισμική δόνηση 4,5 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 16:19 με επίκεντρο στα 11 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Το εστιακό βάθος ήταν στα 14,8 χιλιόμετρα.

Δόνηση 3,9 Ρίχτερ γύρω στις 4, με την ακολουθία να έχει «ηρεμήσει» τις τελευταίες ώρες
Σεισμική δόνηση μεγέθους 3,9 Ρίχτερ κατέγραψε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στις 16:02, με επίκεντρο 12 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος στα 10,8 χιλιόμετρα.
Πιο ήπια η σεισμική ακολουθία τις τελευταίες ώρες σε σύγκριση με την κατάσταση το πρωί και νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης.
Νέο «4αρι» λίγο μετά τις 2:30 το μεσημέρι μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού
Δόνηση 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε στις 14:34 με επίκεντρο στα 21 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Το εστιακό βάθος εντοπίστηκε στα 14,6 χιλιόμετρα.
Έκτακτα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στον Δήμο Θήρας
Σε συνέχεια της απόφασης να κηρυχθεί σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας ο Δήμος Θήρας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και την διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα στην περιοχή, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με προωθούμενη διάταξη, προχωρά στην εφαρμογή ειδικών μέτρων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την οικονομική στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων της περιοχής.
Συγκεκριμένα:
1. Αναστολή Συμβάσεων Εργασίας
Όλες οι επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται εντός των ορίων του Δήμου Θήρας δύνανται να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους για την περίοδο από 1η Φεβρουαρίου έως 3η Μαρτίου 2025. Η ρύθμιση αυτή αφορά εργαζομένους που είχαν προσληφθεί έως και την 31η Ιανουαρίου 2025. Για την προστασία των εργαζομένων, οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής δεν επιτρέπεται να προβούν σε απολύσεις κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής. Τυχόν καταγγελίες συμβάσεων θεωρούνται αυτοδικαίως άκυρες. Μετά τη λήξη της περιόδου αναστολής, οι επιχειρήσεις οι οποίες έκαναν χρήση του μέτρου, οφείλουν να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα ίσο με την περίοδο της αναστολής.
2. Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού
Οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ που αντιστοιχεί σε τριάντα ημέρες, κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους. Παράλληλα, διασφαλίζεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού μισθού καθώς και η αναλογία δώρων εορτών. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, ενώ η σχετική δαπάνη καλύπτεται πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και να γνωστοποιήσουν το σχετικό πρωτόκολλο στους εργαζομένους. Οι εργαζόμενοι, στη συνέχεια, θα υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης εργαζομένων (supportemployees.services.gov.gr) μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr. Τα παραπάνω θα τεθούν σε λειτουργία μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης.
Νέος σεισμός μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, αισθητός και στην Αττική
Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού, η δόνηση που σημειώθηκε στις 13:43 ήταν 4,8 Ρίχτερ στα 13 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Το εστιακό βάθος ήταν στα 11,6 χιλιόμετρα.

Δόνηση 3,9 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Αμοργού
Νέα δόνηση κοντά στα 4 Ρίχτερ σημειώθηκε γύρω στις 13:30 το μεσημέρι της Τρίτης.
Σύμφωνα με την αναθεωρημένη καταγραφή του Γεωδυναμικού, ο σεισμός ήταν 3,9 Ρίχτερ, με επίκεντρο 10 χιλιόμετρα νότια της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος στα 15,8 χιλιόμετρα.

Η 1η μονάδα έρευνας και διάσωσης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρου με την Ιρις και τον Φλέτσερ τα δύο ειδικά σκυλιά για ανεύρεση αγνοουμένων σε σεισμούς

Δείτε όλο το ρεπορτάζ εδώ – protothema.gr