Μεγάλος σεισμός μεγέθους 7,6 βαθμών έπληξε την κεντρική Ιαπωνία νωρίς το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς, προκαλώντας την έκδοση προειδοποίησης για τσουνάμι και συστάσεων στους κατοίκους περιοχών της δυτικής ακτής να εκκενώσουν και να ετοιμαστούν για πιθανές μετασεισμικές δονήσεις.

usgs-japan-earthquake
Το επίκεντρο του σεισμού (Πηγή: USGS)
Σύμφωνα με το πρακτορείο AFP, ισχυρές σεισμικές δονήσεις έπληξαν σήμερα την κεντρική Ιαπωνία, με τον πιο σημαντικό να σημειώνεται στις 16:10 (09:10 ώρα Ελλάδας) στο βορειοανατολικό άκρο της χερσονήσου, και το μέγεθός του να καταγράφεται αρχικά στους 7,4 βαθμούς προτού αναθεωρηθεί προς τα πάνω, στους 7,5 βαθμούς, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS), και στους 7,6 βαθμούς σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Σεισμικές δονήσεις – άνω των 20 – σημειώθηκαν λίγο πριν ή αμέσως μετά στην ίδια περιοχή: ένας πρώτος μεγέθους 5,7 βαθμών στις 09:06 στο εσωτερικό, ένας άλλος μεγέθους 6,1 βαθμών στις 09:18, στη συνέχεια τρεις ακόμη μεγέθους 4,5 έως 4,8 βαθμών έως τις 09:16.

Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε, στη διάρκεια ενημέρωσης, πως οι υπηρεσίες διάσωσης έχουν λάβει αναφορές για «τουλάχιστον έξι περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί κάτω από τα γκρεμισμένα κτίρια» σε πόλεις της περιφέρειας Ισικάουα που επηρεάστηκαν από τον σεισμό, όπως η Γουατζίμα. Παράλληλα, οι τοπικές υπηρεσίες διάσωσης μιλούν για τουλάχιστον 30 κτίρια που έχουν καταρρεύσει, ενώ οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης τονίζουν πως υπάρχουν τραυματίες που έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία.

Δείτε βίντεο από τις στιγμές της δόνησης

«Φούσκωσαν» ποτάμια, «σηκώθηκαν» κύματα άνω του ενός μέτρου

Στο μεταξύ, ποτάμια «φούσκωσαν» και κύματα ύψους από 50 εκατοστά ως 1,2 μέτρα περίπου εμφανίστηκαν σε τμήματα της δυτικής ακτής κατά μήκος τις Θάλασσας της Ιαπωνίας με ένα μεγαλύτερο κύμα να αναμένεται, όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση NHK. Η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε προειδοποιήσεις για τσουνάμι για τις παραλιακές νομαρχίες Ισικάουα, Νιιγκάτα και Τογιάμα.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου πως οι αρχές ελέγχουν ακόμη την έκταση των ζημιών και προειδοποίησε τους κατοίκους να ετοιμαστούν για νέους πιθανούς σεισμούς.

Καταστροφές σε σπίτια και δρόμους

Εικόνες που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NHK έδειχναν κτίρια να καταρρέουν στην Ισικάουα, και σεισμικές δονήσεις να σείουν κτίρια στην πρωτεύουσα Τόκιο στην απέναντι ακτή. Τοπικοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως πάνω από 100 είναι τα κτίρια που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Παράλληλα, δρόμοι άνοιξαν, με συνέπεια να διακοπεί η κυκλοφορία σε πολλά τμήματα της χώρας, ενώ στύλοι ρεύματος καταστράφηκαν, με συνέπεια να προκληθούν πυρκαγιές και περισσότερα από 36.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στις νομαρχίες Ισικάουα και Τογιάμα, ανέφερε η πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας Hokuriku Electric Power.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεοΦόβοι για τσουνάμι μέχρι πέντε μέτρα

Τσουνάμι που μπορεί να φθάσει σε ύψος έως και τα πέντε μέτρα είναι “πιθανό” στη βόρεια ακτή του κέντρου της Ιαπωνίας σε ακτίνα 300 χιλιομέτρων γύρω από το επίκεντρο του ισχυρού σεισμού μεγέθους 7,5 βαθμών που έπληξε σήμερα τη χώρα, σύμφωνα με αμερικανικές και ιαπωνικές υπηρεσίες τις οποίες επικαλείται το AFP.

«Τσουνάμι που οφείλεται στον σεισμό αυτόν είναι πιθανό σε μια ακτίνα 300 χιλιομέτρων γύρω από το επίκεντρο κατά μήκος των ακτών της Ιαπωνίας», ανέφερε το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό ((PTWC) στη Χαβάη (Ηνωμένες Πολιτείες). Από την πλευρά της, η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποίησε για τσουνάμι που μπορεί να φθάνει σε ύψος έως και τα πέντε μέτρα.

Καθησυχασμός για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες

Η Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας της Ιαπωνίας ανέφερε πως δεν έχουν επιβεβαιωθεί οποιαδήποτε προβλήματα στη λειτουργία πυρηνικών σταθμών κατά μήκος της Θάλασσας της Ιαπωνίας, περιλαμβανομένων πέντε ενεργών αντιδραστήρων στις μονάδες της Kansai Electric Power στο Όχι και στην Τακαχάμα στη νομαρχία Φουκούι.

Η μονάδα της Hokuriku στη Σίκα της Ισικάουα, που ήταν πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, είχε ήδη διακόψει τη λειτουργία των δύο αντιδραστήρων της πριν από τον σεισμό για τακτική επιθεώρηση και δεν είχε επίπτωση από τον σεισμό, ανέφερε η υπηρεσία.

Ισχυρότατος σεισμός και τσουνάμι έπληξαν τη βορειοανατολική Ιαπωνία στις 11 Μαρτίου 2011, προκαλώντας τον θάνατο σχεδόν 20.000 ανθρώπων, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές σε πόλεις και πυρηνικές τήξεις στη Φουκουσίμα.

Προειδοποιήσεις σε Ρωσία, Βόρεια και Νότια Κορέα

Η επαρχία Γκανγκουόν της Νότιας Κορέας προειδοποίησε τους κατοίκους να λάβουν προφυλάξεις και να απομακρυνθούν σε υψηλότερα σημεία μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη Δευτέρα τη βόρεια κεντρική Ιαπωνία και προκάλεσε προειδοποιήσεις για τσουνάμι, σύμφωνα με το υπουργείο ασφαλείας της χώρας. Η μετεωρολογική υπηρεσία της Νότιας Κορέας δήλωσε νωρίτερα ότι η στάθμη της θάλασσας σε ορισμένα τμήματα της επαρχίας στην ανατολική ακτή ενδέχεται να αυξηθεί μετά τον σεισμό των 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τη βόρεια κεντρική Ιαπωνία και εξέδωσε σύσταση για προσοχή.

Και η Βόρεια Κορέα εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι για τις ανατολικές ακτές της χώρας, μετά τον ισχυρότατο σεισμό που έπληξε σήμερα τη βορειοκεντρική Ιαπωνία. Οι βορειοκορεάτικες αρχές τόνισαν ότι κύματα ύψους έως και 2,08 μέτρων ενδέχεται να φτάσουν στις ακτές της, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Ακόμη, τμήματα της δυτικής ακτής του νησιού Σαχαλίνη και οι ηπειρωτικές πόλεις Βλαδιβοστόκ και Ναχόντκα, που βρίσκονται κοντά στην Ιαπωνία στη ρωσική ακτή του Ειρηνικού, απειλούνται από τσουνάμι, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο αξιωματούχους.

Σεισμικές δονήσεις, με την πιο ισχυρή να είναι προκαταρκτικά εκτιμώμενου μεγέθους 7,6 βαθμών έπληξαν σήμερα την κεντρική Ιαπωνία, με αποτέλεσμα να εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι και οι αρχές να απευθύνουν συστάσεις στους κατοίκους να εκκενώσουν τις περιοχές τους.

Σύμφωνα με το TASS, το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων της Ρωσίας διέψευσε προηγούμενες αναφορές ότι βρίσκεται σε εξέλιξη απομάκρυνση του πληθυσμού από περιοχές που βρίσκονται σε κίνδυνο στη Σαχαλίνη.

Πηγή: protothema.gr