Κοινοβουλευτική αναφορά προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε η βουλευτής Αχαΐας, Σία Αναγνωστοπούλου σχετικά με την επιστολή της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας μέσω της οποίας ζητά να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού ώστε να λειτουργήσουν απρόσκοπτα όλες οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες αλλά και η Καρδιοχειρουργική κλινική.

Σύμφωνα με την επιστολή, η Καρδιοχειρουργική κλινική εφημερεύει για επείγοντα περιστατικά μόλις τέσσερις φορές το μήνα λόγω έλλειψης προσωπικού, βάζοντας σε κίνδυνο το λαό της περιοχής που αναγκάζεται να διακομιστεί σπαταλώντας κρίσιμες ώρες είτε στα Ιωάννινα είτε στην Αθήνα με κίνδυνο της ζωής του. Την Πέμπτη 11.04.2024 πραγματοποιήθηκε το πρώτο απογευματινό χειρουργείο στην εν λόγω κλινική, η οποία αδυνατεί να καλύψει τα επείγοντα περιστατικά.
Για άλλη μια φορά διαφαίνεται πως ο θεσμός των απογευματινών χειρουργείων δεν έχει να κάνει με την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών αλλά με την ενίσχυση της εμπορευματικής λειτουργίας των νοσοκομείων. Στην πρόσφατη προκήρυξη με 140 κενές οργανικές θέσεις στα δυο μεγάλα νοσοκομεία του νομού Αχαΐας προκηρύχθηκαν μόλις 13 θέσεις με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο να λειτουργεί με τέσσερις κλειστές χειρουργικές αίθουσες από τις δώδεκα λόγω έλλειψης προσωπικού. Το ίδιο προσωπικό που δεν μπορεί να υποστηρίξει καθημερινή εφημέρευση της Καρδιοχειρουργικής κλινικής, φτάνει όμως για να λειτουργήσει την απογευματινή-επί πληρωμή λειτουργία.
H πρόσβαση σε ποιοτική φροντίδα υγείας δεν θα έπρεπε να εξαρτάται από την οικονομική δυνατότητα του κάθε πολίτη. Η υγεία αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα και οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι όλοι, ανεξαρτήτως εισοδήματος, έχουν τη δυνατότητα να λάβουν την απαραίτητη περίθαλψη, χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο.

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων 

ΑΝΑΦΟΡΑ  

Προς τον Υπουργό Υγείας 

Θέμα: «Πρώτο απογευματινό χειρουργείο στην υποστελεχωμένη  Καρδιοχειρουργική κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου  Πατρών». 

Η βουλευτής Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου καταθέτει ως αναφορά την  επιστολή της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας , μέσω της οποίας ζητά να  γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού ώστε να  λειτουργήσουν απρόσκοπτα όλες οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες αλλά και η  Καρδιοχειρουργική κλινική. 

Σύμφωνα με την επιστολή, η Καρδιοχειρουργική κλινική εφημερεύει για  επείγοντα περιστατικά μόλις τέσσερις φορές το μήνα λόγω έλλειψης  προσωπικού, βάζοντας σε κίνδυνο το λαό της περιοχής που αναγκάζεται να  διακομιστεί σπαταλώντας κρίσιμες ώρες είτε στα Ιωάννινα είτε στην Αθήνα με  κίνδυνο της ζωής του. Την Πέμπτη 11.04.2024 πραγματοποιήθηκε το πρώτο  απογευματινό χειρουργείο στην εν λόγω κλινική, η οποία αδυνατεί να καλύψει  τα επείγοντα περιστατικά. 

Για άλλη μια φορά διαφαίνεται πως ο θεσμός των απογευματινών χειρουργείων  δεν έχει να κάνει με την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών αλλά με την ενίσχυση  της εμπορευματικής λειτουργίας των νοσοκομείων. Στην πρόσφατη προκήρυξη  με 140 κενές οργανικές θέσεις στα δυο μεγάλα νοσοκομεία του νομού Αχαΐας 

προκηρύχθηκαν μόλις 13 θέσεις με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο να  λειτουργεί με τέσσερις κλειστές χειρουργικές αίθουσες από τις δώδεκα λόγω  έλλειψης προσωπικού. Το ίδιο προσωπικό που δεν μπορεί να υποστηρίξει  καθημερινή εφημέρευση της Καρδιοχειρουργικής κλινικής, φτάνει όμως για να  λειτουργήσει την απογευματινή-επί πληρωμή λειτουργία. 

Επισυνάπτεται η σχετική επιστολή. 

Παρακαλούμε για την άμεση εξέταση της Αναφοράς μετά της επιστολής, για την  απάντηση και την ενημέρωσή μας σχετικά με τις ενέργειές σας. 

Η Καταθέτουσα Βουλευτής 

Αθανασία (Σία) Αναγνωστοπούλου

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΑΧΑΪΑΣ Ε. Ι. Ν. Α. 

 * Κιν1: 6976098634 *Κιν2: 6974128780 

WWW: http://www.eina.gr *  

Email:einagr1@gmail.com

 

Α.Π 15/2024 11/4/2024  

Προς 

Υπουργείο Υγείας 

6Η ΥΠΕ 

Διοικητή ΠΓΝΠ 

Διοικητή ΓΝΠ 

Κοινοποίηση  

ΟΕΝΓΕ 

ΙΣΠάτρας 

Συναδέλφους 

ΜΜΕ 

Μέρα ντροπής 

Μετά το περιστατικό στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου όπου ασθενής  με κάταγμα χειρουργήθηκε στα απογευματινά χειρουργεία, ήρθε η σειρά του  Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών να πρωτοτυπήσει αρνητικά. 

Τη στιγμή που η Καρδιοχειρουργική κλινική εφημερεύει για επείγοντα  περιστατικά μόλις τέσσερις φορές το μήνα λόγω έλλειψης προσωπικού, βάζοντας σε κίνδυνο το λαό της περιοχής που αναγκάζεται να διακομιστεί  σπαταλώντας κρίσιμες ώρες είτε στα Ιωάννινα είτε στην Αθήνα με κίνδυνο της  ζωής του, θα γίνει σήμερα το πρώτο απογευματινό χειρουργείο στην εν λόγω  κλινική, η οποία αδυνατεί να καλύψει τα επείγοντα περιστατικά

Για άλλη μια φορά διαφαίνεται πως ο θεσμός των απογευματινών χειρουργείων δεν  έχει να κάνει με την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών αλλά με την ενίσχυση της  εμπορευματικής λειτουργίας των νοσοκομείων. Στην πρόσφατη προκήρυξη με 140  κενές οργανικές θέσεις στα δυο μεγάλα νοσοκομεία του νομού μας προκηρύχθηκαν  μόλις 13 θέσεις με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο να λειτουργεί με τέσσερις κλειστές  χειρουργικές αίθουσες από τις δώδεκα λόγω έλλειψης προσωπικού. Το ίδιο  προσωπικό που δεν μπορεί να υποστηρίξει καθημερινή εφημέρευση της  Καρδιοχειρουργικής κλινικής, που όμως φτάνει για να λειτουργήσει την απογευματινή επί πληρωμή λειτουργία. 

Ως εδώ ο εμπαιγμός! 

Απαιτούμε 

-Μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού ώστε να  λειτουργήσουν απρόσκοπτα όλες οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες αλλά και η  Καρδιοχειρουργική κλινική.

Για το ΔΣ