Τον Νοέμβριο του 2018, μετά από προσπάθειες δεκαετιών και μετά από την αντίδραση πολλών συμφερόντων, ιδρύθηκε η Νομική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Η απόφαση αυτή είχε ήδη παρθεί από το ίδιο το Πανεπιστήμιο πριν από το 2000 –ήταν μία διεκδίκηση που έγινε κατάκτηση- και στηρίχθηκε από όλους τους τοπικούς φορείς. Όμως πριν καν υποδεχθεί τους πρώτους της φοιτητές καταργήθηκε από την Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. 

Στην έναρξη της διακυβέρνησης της χώρας από την ΝΔ και  παρά τις αντιδράσεις σύσσωμης της πόλης, των θεσμών και των φορέων της, η τότε Υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως με την επίδειξη άθλιου αυταρχισμού, παραβιάζοντας το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου χωρίς να διαβουλευτεί με κανέναν –ούτε καν με το ίδιο το πανεπιστήμιο-  αποφασίζει αιφνιδιαστικά και μονομερώς την κατάργηση της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. 

Τα τότε επιχειρήματα της κυβέρνησης περί δήθεν πληθωρισμού πτυχιούχων νομικής σχολής όπως και περί δήθεν έλλειψης μελετών και συγκλητικών αποφάσεων αποδείχθηκαν πολύ γρήγορα έωλα. Η παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος και η θεσμοθέτηση της λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων στο όνομα της φυγής των φοιτητών στο εξωτερικό απέδειξε περίτρανα ότι η κατάργηση της Νομικής σχολής Πατρών  αποτέλεσε μια μεθοδευμένη κίνηση στο γενικότερο πλαίσιο απαξίωσης της δημόσιας παιδείας και προετοιμασίας του εδάφους για την ιδιωτικοποίηση. Ενώ λοιπόν η δημόσια Νομική σχολή της Πάτρας θα δημιουργούσε περισσότερους ανέργους ,κατά τη γνωστή φιλοσοφία της ΝΔ οι νομικές σχολές των ιδιωτικών πανεπιστημίων λύνουν προβλήματα. 

Και τα ερωτήματα τίθενται αμείλικτα. Για ποιο λόγο τελικά καταργήθηκε η Νομική Σχολή στην Πάτρα; Για ποιο λόγο οι χιλιάδες φοιτητές που υποχρεώνονται να φύγουν στο εξωτερικό για να σπουδάσουν δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τα δημόσια πανεπιστήμια αλλά χρειάζονται τα ιδιωτικά;  Για ποιο λόγο, στο όνομα εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων, η κυβέρνηση στερεί από το πανεπιστήμιο Πατρών μια Νομική σχολή, στερεί δε κυρίως από τόσους νέους ανθρώπους το δικαίωμα στη πρόσβαση στη δημόσια και δωρεάν παιδεία; 

Καλούμε τους θεσμικούς φορείς της Πάτρας και κατεξοχήν το πανεπιστήμιο αλλά και την κοινωνία της ευρύτερης περιοχής να διεκδικήσουμε από την κυβέρνηση αυτό που αποτελεί πάγιο αίτημα του πανεπιστημίου Πατρών για πάνω από δυο δεκαετίες, την Νομική σχολή. Το οφείλουμε αν μη τι άλλο στη νέα γενιά.