Ο Σπύρος Χαραλαμπόπουλος με το καλλιτεχνικό όνομα «Κλείτορας» βρέθηκε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης

6 Φεβρουαρίου 2017 όπου έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής τού αειμνήστου Μητροπολίτου Πριγκηποννήσων Δωροθέου Γεωργιάδου (1891-1974)

Στην φωτογραφία συνέντευξη  με τον δημοσιογράφο του MEGA  και εκδότη της εφημερίδας Ηχώ κ. Ανδρέας Ρομπόπουλος, επιφανής δημοσιογράφος στην Κων/πολη

Με τον αρχιεπίσκοπο ελπιδοφόρο Λαμπρινιάδη.

Ἐν συνεχείᾳ, ὁ Παναγιώτατος μετά τῶν ὡς ἄνω ἁγ. Ἀρχιερέων, ἐτέλεσε τά ἀποκαλυπτήρια τῶν ἐν τῇ εἰσόδῳ τῆς Μονῆς νέων προσκυνηταρίων, δωρεᾶς Ἱεραρχῶν ἀποφοίτων τῆς Ἱ. Θεολογικῆς Σχολῆς, καί τῆς ἐν τοῖς κήποις αὐτῆς προτομῆς τοῦ ἀειμνήστου Μητροπολίτου Πριγκηποννήσων Δωροθέου Γεωργιάδου (1891-1974), που φιλοτέχνησε ο (Σπύρος Χαραλαμπόπουλος) «Κλείτορας»

Έργο του «Κλείτορας»(Σπύρου Χαραλαμπόπουλου)

Το ταλέντο του γίνεται πλέον γνωστό στο κοινό είναι μοναδικός γλύπτης και ξεχωριστός ζωγράφος με ήθος και ταπεινότητα που τον διακρίνει Έργα του που έχουν λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις με τις καλύτερες κριτικές.

Ο ” Κλείτορας” (Σπύρος Χαραλαμπόπουλος) σπούδασε με υποτροφία στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, απ’ όπου αποφοίτησε το 2011.

Το 2006 είχε αποφοιτήσει από τη Σχολή Μαρμαρογλυπτικής της Τήνου απ’ όπου πήρε το πρώτο βραβείο από το Ίδρυμα της Παναγίας. Τον ίδιο χρόνο του απονεμήθηκε βραβείο γλυπτικής από το Υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και το 2005 βραβείο ζωγραφικής.

Έχει πάρει μέρος σε πολλές εκθέσεις και performance στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού και σε δημόσιους χώρους.

Εκτός από μοναδικός γλύπτης είναι και ξεχωριστός ζωγράφος με έργα του να έχουν λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις αποσπώντας θαυμάσιες κριτικές.
Το ταλέντο του γίνεται πλέον γνωστό στο ευρύ κοινό και έργα του κοσμούν κεντρικές πλατείες και στην Αθήνα.

Ο Σπύρος Χαραλαμπόπουλος με το καλλιτεχνικό όνομα «Κλείτορας» στις 6 Φεβρουαρίου 2017 Βρέθηκε στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης όπου έγιναν τα αποκαλυπτήρια
της προτομής τού αείμνηστου Μητροπολίτη Πριγκιπονήσου Δωροθέου Γεωργιάδου (1891-1974)

Ο Κλείτορας (Σπύρος Χαραλαμπόπουλος) σπούδασε με υποτροφία στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, απ’ όπου αποφοίτησε το 2011.
Το ταλέντο του γίνεται πλέον γνωστό στο  κοινό ,είναι μοναδικός γλύπτης  και ξεχωριστός ζωγράφος  με  ήθος και ταπεινότητα που τον διακρίνει .Έργα του  που έχουν λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις με τις καλύτερες  κριτικές.

Θεολογική Σχολή Χάλκης: Μια βιβλιοθήκη οργανώνεται!

Θάλασσα του Μαρμαρά.
Στη διαδρομή από την Πόλη στη Χάλκη οι γλάροι δεν σ’ αφήνουν να ησυχάσεις. Μετά την προσάραξη στο λιμανάκι του Πριγκιπόννησου η επιβίβαση στο ιππήλατο αμαξάκι.
Ο ανηφορικός δρόμος διασχίζει γειτονιές με εξοχικές κατοικίες, ενθύμια ενός κοσμοπολίτικου αστικού παρελθόντος.
Το μοναστήρι της Αγίας Τριάδος στην κορυφή του λόφου της Ελπίδας περιβάλλεται από πυκνή βλάστηση. Κυπαρίσσια, πεύκα, φοίνικες. Ο αέρας έχει τη μυρωδιά κωνοφόρων και λεβάντας.
Την άνοιξη οι αγριοτριανταφυλλιές και οι βουκαμβίλιες ροδίζουν τον τόπο, αυτή την εποχή οι κυδωνιές βαραίνουν από χρυσούς καρπούς.
Εδώ ιδρύθηκε το 1844 από τον Πατριάρχη Γερμανό Δ’ η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, με λύκειο και θεολογική ακαδημία, η οποία απέκτησε σπουδαία φήμη και δεχόταν πολλούς φοιτητές όχι μόνο από τον ελληνορθόδοξο κόσμο αλλά και από τις βαλκανικές χώρες.
Το 1971, βάσει του τουρκικού νόμου περί απαγόρευσης των ιδιωτικών πανεπιστημίων, έπαυσε η λειτουργία της. Εκτοτε το αίτημα για την επαναλειτουργία της είναι διαρκές αλλά ανικανοποίητο.
«Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης έχει εμπλοκή, το ζήτημα έχει γίνει πολιτικό. Δεν θα περιμένουμε όμως με σταυρωμένα χέρια πότε θα ανοίξει η Σχολή χάνοντας πολύτιμο χρόνο »
Θα αναπτύξουμε δραστηριότητα στους τομείς που ελέγχουμε δηλώνει ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος, ηγούμενος της Μονής της Αγίας Τριάδος στη Χάλκη.
Ενας από τους τομείς αυτούς είναι η βιβλιοθήκη της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Αλλωστε, η βιβλιοθήκη είχε αυτόνομη πορεία και πριν από την ίδρυση της Θεολογικής Σχολής.

Στο υπόγειο της βόρειας πλευράς του μοναστηριού φυλάσσονται οι 90.000 τόμοι της ιστορικής βιβλιοθήκης, κυρίως βιβλία του 18ου και 19ου αιώνα αλλά και παλαίτυπα του 16ου αιώνα.
Εμπνευστής και ιδρυτής της βιβλιοθήκης ήταν ο Πατριάρχης Μητροφάνης Γ’ (1520-1580), ο οποίος δώρισε στη βιβλιοθήκη βιβλία και 300 σπάνια χειρόγραφα. Σταδιακά οι συλλογές της αποκαλούμενης και Δεύτερης Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης εμπλουτίστηκαν με αγορές από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και δωρεές αδελφών εκκλησιών, εκκλησιαστικών ιδρυμάτων, κληρικών και λαϊκών.
Πατριάρχες, μητροπολίτες, σχολάρχες και καθηγητές της Θεολογικής Σχολής κληροδοτούσαν κατά παράδοση την προσωπική βιβλιοθήκη τους στη βιβλιοθήκη της Θεολογικής Σχολής. Μεταξύ αυτών ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Μάξιμος Ε’ (1897-1972), ο Μητροπολίτης Θυατείρων Γερμανός (1872-1951), ο Μητροπολίτης Σάρδεων Μάξιμος (1914-1986) και ο Μητροπολίτης Σταυρουπόλεως Μάξιμος (1919-1991), ο τελευταίος σχολάρχης της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Σήμερα σκοπός του ηγουμένου της Μονής της Χάλκης είναι να οργανωθεί η βιβλιοθήκη σύμφωνα με τα σύγχρονα διεθνή βιβλιοθηκονομικά πρότυπα και να αποτελέσει κέντρο έρευνας για ζητήματα θεολογικά και την ιστορία της Ορθοδοξίας. Οι εργασίες υποδομής προχωρούν με πρότυπη μεθοδικότητα.

Φωτογραφία του Τάκης Χρηστίδης.
Φωτογραφία του Τάκης Χρηστίδης.
Φωτογραφία του Τάκης Χρηστίδης.
Φωτογραφία του Τάκης Χρηστίδης.